Zorg en ondersteuning
Op deze pagina kun je meer informatie vinden over bijvoorbeeld hulp en ondersteuning, Wmo, vervoersvoorzieningen en onze gebiedsteams.
Snel naar
Hulpmiddelen en ondersteuning Wmo
Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kun je bij ons terecht voor verschillende hulpmiddelen en ondersteuning.
Wmo-begeleiding
Vanaf 2022 heeft elk van de vier Wmo-gebieden één zorgaanbieder. Deze aanbieder coördineert alle vormen van begeleiding. Dit geldt ook voor de Huishoudelijke Hulp.
Vervoersvoorzieningen
Word jij beperkt in je mobiliteit door ziekte, ouderdom of een beperking? Misschien kom je in aanmerking voor een vervoersvoorziening.
Gebiedsteam
Kan jij hulp gebruiken bij de opvoeding of kom je financieel niet meer rond? Het gebiedsteam helpt je graag.
Zorg
De beste zorg voor al onze inwoners, dat is wat we bij de gemeente Súdwest-Fryslân graag willen. Maar wat is de beste zorg?
Mantelzorg
Het kan iedereen overkomen: zorgen voor iemand die niet langer voor zichzelf kan zorgen. Het is niet altijd eenvoudig. Daarom ondersteunen wij je graag.
Ondersteuning mantelzorgers
Zorg je langdurig voor een hulpbehoevende, gehandicapte of chronisch zieke? Dan kan je een mantelzorgwaardering aanvragen.
Gezond ouder worden
We willen allemaal zo lang mogelijk gezond en vitaal ouder worden. Dit is niet vanzelfsprekend.
Persoonsgebonden budget
Door ziekte, een handicap of ouderdom zorg nodig? Dan heb je misschien recht op een Persoonsgebonden Budget (PGB). Met dit budget kun je je eigen zorg inkopen.
Gehandicaptenparkeerkaart
Heb je een tijdelijke of blijvende lichamelijke beperking? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart.
Gehandicaptenparkeerplaats
Heb je een gehandicaptenparkeerkaart? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden een eigen gehandicaptenparkeerplaats aanvragen.
Huishoudelijke hulp
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij bijvoorbeeld het huishouden? Huishoudelijke hulp vraag je rechtstreeks aan bij Suver Thús of Axxicom. Bij welke organisatie je moet zijn hangt af van waar je woont in onze gemeente.
Vrijwilligerswerk
Hier vind je informatie over vrijwilligerswerk, vrijwilligersverzekering, vrijwilligersbijdrage en trainingen of workshops voor vrijwilligers.
Ouderschapspunt
Een (huwelijks)relatie kan zo mooi zijn. Maar soms gaat het even niet meer. Hier lees je meer informatie over advies en hulp.
Hulp bij betalingsproblemen
Soms lukt het niet om de rekeningen op tijd te betalen. We kunnen samen met jou kijken naar de juiste hulp. Zo helpen we voorkomen dat jouw geldzorgen groter worden.
Zelfmoordpreventie
In Nederland maken jaarlijks bijna 1900 mensen een einde aan hun leven. Een gesprek kan enorm opluchten en kan het begin zijn van een oplossing of verandering.
Gratis menstruatieproducten
De gemeente Súdwest-Fryslân werkt samen met het Armoedefonds om menstruatiearmoede in onze gemeente aan te pakken.
Inburgeren
Ben je een nieuwe inwoner in Nederland en kom je in de gemeente Súdwest-Fryslân wonen? Van harte welkom in onze gemeente!
Calamiteit of geweldsincident melden (voor zorgaanbieders)
Als zorgaanbieder moet je calamiteiten en geweldsincidenten binnen 3 werkdagen bij onze Wmo-toezichthouder melden.
Hulporganisaties
In onze gemeente zijn verschillende hulporganisaties. Bij sommige organisaties kun je zelfs spullen krijgen, bijvoorbeeld bij de voedsel- en speelgoedbank.
Cliëntondersteuner, cliëntenraden en belangenbehartigers
Er zijn verschillende cliëntondersteuners, cliëntenraden en belangenbehartigers waarbij je terecht kunt. Zij bieden advies, ondersteuning of hulp.
Onafhankelijke Cliënt Ondersteuner (OCO)
Heb je vragen over zorg, wonen, werk, geld of de opvoeding van je kinderen. En kom je er zelf niet uit? Dan denkt de Onafhankelijke Cliënt Ondersteuner (OCO) graag met je mee.
Adviesraad Sociaal Domein
De Adviesraad Toegankelijkheid is door het college aangesteld om te adviseren over de toegankelijkheid van openbare gebouwen en ruimten.
Cool Súdwest
Het gezamenlijke doel van Cool Súdwest is om jongeren zo gelukkig en zo gezond mogelijk te laten opgroeien.