Cliëntenraden en belangenbehartigers.

In onze gemeente zijn verschillende cliëntenraden en belangenbehartigers waarbij je terecht kunt. Zij bieden advies, ondersteuning of hulp.

Overzicht cliëntenraden en belangenbehartigers.

De adviesraad adviseert de gemeente over het beleid en de uitvoering van de zorgtaken die de gemeente heeft. Jouw belang staat voorop. Wil je contact met de adviesraad? Bel dan 06-197 125 43 of stuur een mailtje naar info@wmoplatformswf.nl. Wil je meer informatie over de adviesraad? Kijk dan eens op de website van het Wmo-platform SWF.

De cliëntenraad adviseert de gemeente over het sociale beleid en de uitvoering van taken voor inkomen en participatie. Ze komen op voor mensen met een laag inkomen en een uitkering. Zit je met vragen of heb je een klacht? Of wil je juist meedenken en meepraten? Neem dan contact op met de cliëntenraad en bel 06-309 296 62 of stuur een mailtje naar clientenraadwwbsudwest.fryslan@gmail.com.

De Adviesraad Toegankelijkheid Súdwest-Fryslân, voorheen Cliëntenparticipatie Integraal Gehandicaptenbeleid (CIG), is een adviescommissie die opkomt voor de belangen van mensen met een beperking. De commissie adviseert de gemeente hoe de openbare ruimtes en gebouwen zo ingericht kunnen worden dat iedereen er goed gebruik van kan maken.

Bij de bouwaanvragen van openbare gebouwen, plannen voor het opnieuw inrichten van openbare gebieden zoals verkeerspleinen, denkt de commissie met de gemeente mee en geeft haar adviezen. De commissie doet haar werk op basis van een B&W-besluit en werkt vooral op het vlak van ‘Toegankelijkheid voor openbare ruimte en gebouwen’. Klik hier voor meer informatie over de Adviesraad.

Heb je een vraag, opmerking of suggestie over de toegankelijkheid in onze gemeente? Neem dan contact op via toegankelijkheid@sudwestfryslan.nl.

Een Onafhankelijke Cliënt Ondersteuner (OCO) geeft onafhankelijk advies over zorg en inkomen. Heb je binnenkort een gesprek met een medewerker van het gebiedsteam en vind je het fijn om hier wat ondersteuning bij te hebben? Of wil je eerst je vragen bespreken met een onafhankelijk adviseur? Dan is een OCO misschien een optie voor jou. De OCO is dan aanwezig bij de gesprekken met het gebiedsteam. Heb je al een gesprek gehad met het gebiedsteam en is de uitkomst anders dan je had verwacht? Ook dan staat de OCO voor je klaar.

Contact.

MEE Friesland is telefonisch bereikbaar via 058-202 90 06. Vraag naar Remco Kuiper, Marjon Boersma of Jessica Verbeek. Je kunt ook een mailtje sturen naar oco@meefriesland.nl.

De Uitkeringsgerechtigden en Gehandicapten Súdwest-Fryslân (UGS) bestaat uit vrijwilligers die je helpen om je administratie weer op orde te krijgen. Ze maken een overzicht van je schulden en proberen een betalingsregeling te treffen met schuldeisers.

Je kunt hulp verwachten bij:

  • Vragen over een uitkering;
  • Hulp bij het maken van een budget;
  • Betalingsregelingen treffen;
  • Een overzicht maken van je bestaande schulden;
  • Meegaan naar een schuldhulpbureau;
  • Een luisterend oor;
  • Als het nodig is je doorverwijzen naar professionele hulp;
  • Bemiddelen met schuldeisers;
  • Nazorg.

Kijk voor meer informatie op www.ugs-fryslan.nl. Of bel naar 0516-441 260 of stuur een mailtje naar info@ugs-fryslan.nl.