Bestuur en organisatie

Wil je meer informatie over de gemeente, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders? Of wil je een onderscheiding voor iemand aanvragen? Een klacht of bezwaar indienen? Of meer weten over werken bij Súdwest-Fryslân?
Op deze verzamelpagina vind je informatie over onze organisatie.

Snel naar

Gemeenteraad

De gemeenteraad vertegenwoordigt de inwoners van de gemeente. Bepaalt het gemeentelijk beleid en bestaat uit 37 raadsleden en 12 fracties.

College van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) is het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college bestaat uit de burgemeester en wethouders.

De organisatie

Wij staan graag voor je klaar. Om je zo snel mogelijk te helpen bij vragen of problemen, zijn er verschillende teams binnen onze organisatie.

Werken bij Súdwest-Fryslân

Ga naar onze website Werken bij Súdwest-Fryslân voor de nieuwste vacatures en ervaringen van onze medewerkers.

Bekendmakingen en verordeningen

Wil je weten wie een vergunning heeft gekregen, welke bekendmakingen of beleidsregels er zijn of zoek je een verordening?

Klachten, bezwaar en verzoeken

Ben je het niet eens met een beslissing of ben je niet netjes behandeld door ons? Of hebben wij informatie nog niet openbaar gemaakt? Lees wat je kunt doen.

Gemeentearchief

Ons archief bevat veel informatie over Súdwest-Fryslân en onze inwoners. Raadpleeg ons archief voor bijvoorbeeld informatie over voorouders.

Woo-verzoeken

Overheidsinformatie moet voor iedereen toegankelijk én makkelijk vindbaar zijn. Dat staat in de Wet open overheid. Dien hier Woo-verzoek in.

Onderscheidingen

Onderscheidingen zijn een officiële blijk van waardering en erkenning. Er zijn verschillende vormen van onderscheidingen voor mensen en organisaties die een belangrijke rol vervullen of hebben vervuld in de samenleving.

Kinderburgemeester

Wij hebben een kinderburgemeester die de stem van alle kinderen uit Súdwest-Fryslân vertegenwoordigt.

Fairtrade Gemeente

Sinds 2015 mogen we onszelf Fairtrade Gemeente noemen. Fairtrade staat voor verschillende betekenissen: een titel waar we trots op zijn!