Ondernemen

Ben je ondernemer in onze gemeente? Of ben je van plan een bedrijf te starten? Op deze pagina vind je meer informatie over Ondernemen in Súdwest-Fryslân, zoals het starten en vestigen van een bedrijf, subsidies en regelingen.

Snel naar

Ondernemen

Op deze pagina lees je meer over "Het worden van een nieuwe ondernemer in onze gemeente" en over "Ondernemerschap en (samen)werken".

Accountteam ondernemen

Het Accountteam is aanspreekpunt en gesprekspartner van alle ondernemers in Súdwest-Fryslân. Op zoek naar advies? Neem contact op.

Ondernemersbijeenkomsten

Om kennis te delen, te inspireren en verbindingen te leggen organiseren we regelmatig bijeenkomsten voor ondernemers.

Bedrijfspand en bedrijfsterrein

Ben je ondernemer en op zoek naar een bouwkavel of pand op een bedrijventerrein? De grond van de bedrijventerreinen worden wordt vaak door ons uitgegeven.

Duurzaam ondernemen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondernemers om duurzaam of circulair te ondernemen. We geven een aantal tips en informatie.

Ondernemersprijs

Welke innovatief bedrijf is volgens jou een voorbeeld voor andere bedrijven en verdient het om in het zonnetje te worden gezet?

Toeristenbelasting

Verblijven er mensen bij jou die niet in onze gemeente staan ingeschreven? En word je hiervoor betaald? Doe aangifte van toeristenbelasting.

Bijstand voor zelfstandigen

Ben of word je zelfstandig ondernemer en kun je wel wat ondersteuning gebruiken omdat je een bedrijf start vanuit een uitkering? Lees hier meer informatie.

Op zoek naar medewerkers

Vacatures ingevuld krijgen is niet altijd even eenvoudig. De gemeente kan ondersteunen door het helpen zoeken naar de juiste kandidaat en/of het inzetten van een passende voorziening.

Heroriëntatie ondernemerschap

Wil je graag verder met jouw bedrijf en wil je onderzoeken hoe je dat het beste kunt doen? Lees hier meer over de mogelijkheden.

Ondernemersverenigingen

In onze gemeente hebben we een aantal ondernemersverenigingen waar je je als ondernemer bij aan kunt sluiten.

Ondernemersfonds

Hebben jullie als ondernemers een mooi gezamenlijke plannen of initiatieven. Lees wat het ondernemersfonds voor jullie kan betekenen.

Horecabedrijf beginnen

Wil je een horecabedrijf beginnen? Dan moet je een aantal dingen regelen, zoals de nodige vergunningen. Lees hier welke vergunning jij nodig hebt.

Agrarisch bedrijf starten of uitbreiden

Wil je een agrarisch bedrijf beginnen of je bedrijf uitbreiden? Dan heb je vaak meerdere vergunningen nodig.

Subsidie bij arbeidsbeperking

Op zoek naar een enthousiaste werknemer? Misschien is een werknemer met een arbeidsbeperking wat voor jou. Wij leggen het uit.

Precariobelasting

Heb je als horecaondernemer een terras op gemeentegrond? Dan moet je precariobelasting betalen. Bij verkoop kun je ontheffing aanvragen.

Inkoop, aanbesteding en voorwaarden

In onze algemene voorwaarden staan standaardbepalingen voor overeenkomsten. Op een goede wijze inkopen en aanbesteden is belangrijk.