Ondernemen

Op deze pagina vind je meer informatie over Ondernemen in Súdwest-Fryslân, zoals het starten en vestigen van een bedrijf, subsidies en regelingen. Heb je nog vragen of zoek je advies? Het Accountteam Ondernemen is gesprekspartner voor alle ondernemers in onze gemeente. Wij helpen je graag verder. Samen met jou willen we duurzame werkgelegenheid, innovatie en een toekomstbestendige vestiging de beste kansen geven, zodat jij optimaal kan ondernemen.

Oriënteren op de arbeidsmarkt

Aan de slag met je loopbaan? Bekijk dan op deze pagina wat de mogelijkheden zijn.

Heroriëntatie ondernemerschap

Wil je graag verder met jouw bedrijf en wil je onderzoeken hoe je dat het beste kunt doen? Je kunt onder andere gebruik maken van het programma ‘Toekomstgericht ondernemen’ of een coach. Lees hier meer over de mogelijkheden.

Accountteam ondernemen

Het accountteam is aanspreekpunt en gesprekspartner van alle ondernemers in Súdwest-Fryslân.

Duurzaamheid

Samen met jou willen we werken aan een duurzame gemeente. Als inwoner en ondernemer zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om ook een bijdrage te leveren.

Bedrijfspand en bedrijfsterrein

Op zoek naar een bouwkavel of bestaand pand? Ons aanbod staat hier.

Ondernemersprijs

Welke innovatief bedrijf in Súdwest-Fryslân is volgens jou een voorbeeld voor andere bedrijven en verdient het om in het zonnetje te worden gezet?

Ondernemen

Op deze pagina lees je meer over "Het worden van een nieuwe ondernemer in onze gemeente" en over "Ondernemerschap en (samen)werken".

Ondernemersverenigingen

In onze gemeente hebben we een aantal ondernemersverenigingen waar je je als ondernemer bij aan kunt sluiten.

Ondernemersfonds

Hebben jullie als ondernemers een mooi gezamenlijke plannen of initiatieven. Lees wat het ondernemersfonds voor jullie kan betekenen.

Inkoop, aanbesteding en voorwaarden

In onze algemene voorwaarden staan standaardbepalingen voor overeenkomsten. Op een goede wijze inkopen en aanbesteden is belangrijk voor onze gemeente.

Bijstand voor zelfstandigen

Ben of word je zelfstandig ondernemer en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf start vanuit een uitkering? Lees hier meer informatie.

IOAZ

Ben je zzp-er, ouder dan 55 jaar en wil je stoppen met je bedrijf? Of ben je een gedeeltelijk arbeidsongeschikte ondernemer? Vraag de IOAZ-uitkering aan.

Subsidie bij arbeidsbeperking

Op zoek naar een enthousiaste werknemer? Misschien is een werknemer met een arbeidsbeperking wat voor jou. Wij leggen je uit hoe het in zijn werk gaat.

Agrarisch bedrijf starten of uitbreiden

Wil je een agrarisch bedrijf beginnen of je bedrijf uitbreiden? Dan heb je vaak meerdere vergunningen nodig.

Toeristenbelasting

Verblijven er mensen bij jou die niet in onze gemeente staan ingeschreven? En word je hiervoor betaald? Doe dan aangifte van toeristenbelasting.

Precariobelasting

Heb je als horecaondernemer een terras op gemeentegrond? Dan moet je precariobelasting betalen. Bij verkoop of verhuizing kun je ontheffing aanvragen.

Horecabedrijf beginnen

Wil je een horecabedrijf beginnen? Dan moet je een aantal dingen regelen, zoals de nodige vergunningen. Lees hier welke vergunning jij nodig hebt.

Digitaal Opkopers Loket

Het Digitaal Opkopers Loket (DOL) maakt het registreren van opkopers gemakkelijker. Ben je handelaar in tweedehands goederen? Dan ben je (in veel gevallen) wettelijk verplicht om je bij de gemeente te melden.

IPPC-bedrijven

IPPC-bedrijven zijn bedrijven die zeer milieubelastend kunnen zijn. Hier kan je de vergunningen inzien van de IPPC-bedrijven in onze gemeente.

Milieumelding

Start je een bedrijf of verander je van bedrijfsactiviteiten? Dan moet je een milieumelding doen of een vergunning aanvragen.