Toeristenbelasting.

Verblijven er mensen bij jou die niet in onze gemeente staan ingeschreven? En word je hiervoor betaald? Dan moet je toeristenbelasting betalen. Voor kinderen jonger dan 4 jaar hoef je geen toeristenbelasting te betalen. Je moet ieder jaar aangifte van de toeristenbelasting doen.

Lees hieronder verder voor meer informatie over onder andere de tarieven.

Sneek

Veelgestelde vragen

Je krijgt elk jaar van ons bericht over de toeristenbelasting. We sturen je dan gegevens om online aangifte te doen. Na het invullen van de aangifte ontvang je direct een overzicht en het bedrag dat je moet betalen. Maak je het bedrag wel op tijd over? Je ontvangt geen acceptgiro meer.

Heb je geen uitnodiging van ons ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met onze collega’s van team Belastingen. Ben je net begonnen met verhuren? Meld je dan aan voor toeristenbelasting.

We gebruiken de toeristenbelasting voor aanleg en onderhoud van bijvoorbeeld wegen, wandelpaden en kades. Toeristen maken hier ook gebruik van en betalen hier op deze manier aan mee. Er zijn 2 soorten toeristenbelastingen:

  1. Landtoeristenbelasting voor overnachtingen in hotels, pensions, vakantiewoningen en caravans;
  2. Watertoeristenbelasting voor verblijf op boten in ons watergebied.

Heb je geen aangifte gedaan of was je te laat? Of doe je wel aangifte, maar betaal je niet of te laat? Dan krijg je van ons een naheffingsaanslag met een boete. Ben je het hier niet mee eens? Maak dan bezwaar.

De landtoeristenbelasting is € 1,25 per persoon, per overnachting. De watertoeristenbelasting is € 1,25 per persoon, per dag(deel).

De volgende zaken moet je registeren wanneer er gasten bij je verblijven:

  • Naam en woonplaats van de gast;
  • De aankomstdatum en de vertrekdatum;
  • Het aantal personen dat bij jou overnacht;
  • Het aantal overnachtingen.

De manier waarop je de overnachtingen registreert, mag je zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een online systeem, een Excel-bestand of gewoon papier. Eventueel kun je gebruik maken van een nachtverblijfregister of havenbonboekje dat de gemeente kan verstrekken. Bestellen kan via het aanvraagformulier havenboekje en nachtverblijfregister.

Je kunt ervoor kiezen om per jaar een vast bedrag per vaste stand- of ligplaats te betalen (de zogenoemde forfaitaire tarieven). Dit is niet verplicht, maar is bedoeld om de administratielast te beperken.

Vaste standplaatsen:

Periode staanplaats Voorwaarden Bedrag
Per jaar per staanplaats Kampeermiddel niet kan worden verwijderd €169
Per vast seizoen per staanplaats Kampeermiddel wordt niet verwijderd, in de winterperiode geen overnachtingen €165,63
Per seizoen per staanplaats  Kampeermiddel moet worden verwijderd €146,88

Vooraf gereserveerde vaste staanplaatsen (minstens 4 weken):

Periode Bedrag
1 april tot en met het laatste weekend van juni. € 86,25
1 april tot en met 15 juli. € 112,13
2 maanden in het naseizoen. € 51,75
1 maand. € 34,50

Heeft een vaartuig langer dan één maand een vaste ligplaats in jouw haven? Dan betaal je € 49,16 per jaar.