Toeristenbelasting

Verblijven er mensen bij jou die niet in onze gemeente staan ingeschreven? En word je hiervoor betaald? Dan moet je toeristenbelasting betalen. Voor kinderen jonger dan 4 jaar hoef je geen toeristenbelasting te betalen. Je moet ieder jaar aangifte van de toeristenbelasting doen. Hieronder lees je meer informatie.

Doe aangifte toeristenbelasting

Ben je een nieuwe verhuurder? Meld je dan eerst aan.

Meld je aan als nieuwe verhuurder

Veelgestelde vragen

Ben je net begonnen als verhuurder? Dan moet je je eerst bij ons aanmelden voor de toeristenbelasting. Je krijgt daarna elk jaar bericht van ons om aangifte de doen.

Je krijgt elk jaar van ons bericht over de toeristenbelasting. We sturen je dan gegevens om online aangifte te doen. Na het invullen van de aangifte ontvang je direct een overzicht en het bedrag dat je moet betalen. Maak je het bedrag wel op tijd over? Je ontvangt geen acceptgiro meer.

Heb je geen uitnodiging van ons ontvangen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met onze collega’s van team Belastingen.

Ben je net begonnen met verhuren? Meld je dan aan voor toeristenbelasting.

We gebruiken de toeristenbelasting voor aanleg en onderhoud van bijvoorbeeld wegen, wandelpaden en kades. Toeristen maken hier ook gebruik van en betalen hier op deze manier aan mee. Er zijn 2 soorten toeristenbelastingen:

  1. Landtoeristenbelasting voor overnachtingen in hotels, pensions, vakantiewoningen en caravans;
  2. Watertoeristenbelasting voor verblijf op boten in ons watergebied.

Heb je geen aangifte gedaan of was je te laat? Of doe je wel aangifte, maar betaal je niet of te laat? Dan krijg je van ons een naheffingsaanslag met een boete. Ben je het hier niet mee eens? Maak dan bezwaar.

De landtoeristenbelasting is € 1,25 per persoon, per overnachting. De watertoeristenbelasting is € 1,25 per persoon, per dag(deel).

De volgende zaken moet je registeren wanneer er gasten bij je verblijven:

  • Naam en woonplaats van de gast;
  • De aankomstdatum en de vertrekdatum;
  • Het aantal personen dat bij jou overnacht;
  • Het aantal overnachtingen.

De manier waarop je de overnachtingen registreert, mag je zelf bepalen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een online systeem, een Excel-bestand of gewoon papier. Eventueel kun je gebruik maken van een nachtverblijfregister of havenbonboekje dat we verstrekken. Bestellen kan via het aanvraagformulier Havenboekje en Nachtverblijfregister.

Je kunt ervoor kiezen om per jaar een vast bedrag per vaste stand- of ligplaats te betalen (de zogenoemde forfaitaire tarieven). Dit is niet verplicht, maar is bedoeld om de administratielast te beperken.

Vaste standplaatsen
Periode staanplaatsVoorwaardenBedrag
Per jaar per staanplaatsKampeermiddel kan niet worden verwijderd€169,00
Per vast seizoen per staanplaatsKampeermiddel wordt niet verwijderd, in de winterperiode geen overnachtingen€165,63
Per seizoen per staanplaats Kampeermiddel moet worden verwijderd€146,88
Vooraf gereserveerde vaste staanplaatsen (minstens 4 weken)
PeriodeBedrag
1 april tot en met het laatste weekend van juni€ 86,25
1 april tot en met 15 juli€ 112,13
2 maanden in het naseizoen€ 51,75
1 maand (een arrangement met een looptijd van één maand gedurende de maand juni of september)€ 34,50

Let op! Heeft een vaartuig langer dan 1 maand een vaste ligplaats in een haven? Dan betaal je € 49,16 per jaar. Hiermee wordt alleen (water)toeristenbelasting betaald voor het verblijf in de thuishaven. Je hebt met de betaling van de belasting aan de ligplaatsverhuurder niet het verblijf in het gehele watergebied binnen de gemeente afgekocht, maar enkel het verblijf in de thuishaven. Zodra de thuishaven wordt verlaten en op een andere locatie wordt aangelegd, dan moet er opnieuw (water)toeristenbelasting worden betaald.

Zie ook