Vergunningen

Wil je een aanbouw plaatsen aan je woning? Verbouwen? Een evenement organiseren? Of heb je een feest met live-muziek? Soms heb je hier een vergunning of een ontheffing voor nodig.

Je leest hier alle informatie over de soorten vergunningen en ontheffingen. En hoe je deze aanvraagt.

Snel naar

Parkeerproducten

Wil je parkeren in een zone voor vergunninghouders? Heb je tijdelijk werkzaamheden in een voetgangersgebied? Lees hier meer over onze vergunningen, ontheffingen en abonnementen.

Omgevingsvergunning

Wil je je huis verbouwen? Of er juist een stuk aanbouwen? Controleer dan of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Flitsvergunning

Kleinere bouwwerken komen in aanmerking voor een flitsvergunning. Een flitsvergunning wordt binnen 5 werkdagen verleend.

Participatie

Heb je een (bouw)plan of initiatief? Dan ligt de verantwoordelijkheid voor communicatie en participatie van belanghebbenden bij jou als initiatiefnemer. Wij leggen je uit hoe je dit goed kan doen.

Evenement organiseren

Ben je van plan om een evenement te organiseren? Dan moet je soms een vergunning aanvragen. Lees verder of je ook een vergunning nodig hebt.

Standplaatsen (markt)

Wij organiseren verschillende markten, zoals weekmarkten en jaarmarkten. Wil jij wekelijks een standplaats? Vraag een vergunning aan.

Ontheffing aanvragen geluidshinder

Organiseer je een feest met livemuziek? In de sportkantine, bedrijfspand of kroeg? Check of je een ontheffing voor geluidshinder nodig hebt.

Kabels en leidingen

Ben je benieuwd naar de werkzaamheden die worden uitgevoerd aan kabels en leidingen? Of heb je vragen over loden leidingen? Of wil je kabels of leidingen leggen? Dan heb je soms een vergunning nodig.

Ligplaats schepen en boten

Er zijn verschillende mogelijkheden om je (woon)schip of boot aan te leggen. Op sommige plekken heb je een ligplaatsvergunning. Lees hier meer.

Ligplaatsvergunning woonschip en overige schepen

Woon je op een woonschip of heb je een woonschip die je recreatief gebruik? Dan heb je in onze gemeente soms een ligplaatsvergunning nodig.

Horecabedrijf beginnen

Wil je een horecabedrijf beginnen? Dan moet je een aantal dingen regelen, zoals de nodige vergunningen. Lees hier welke vergunning jij nodig hebt.

Reclame en flyeren

Ga je flyeren? Of wil je buitenreclame plaatsen om een evenement of product te promoten? Lees meer over ons reclame en flyerbeleid.

Bingo, loterij en gokkasten

Wil je een bingo of loterij organiseren? Of wil je een gokkast plaatsen in je horecabedrijf? Dan heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.

Demonstratie of optocht

Organiseer je een demonstratie, optocht of manifestatie? Dan moet je dit minstens 24 uur van tevoren doorgeven aan onze burgemeester.

Vuur stoken of afval verbranden

Een vuurtje stoken mag helaas niet. Heb je (snoei)afval wat je wilt verbranden of wil je vuur stoken in de openlucht? Vraag een ontheffing aan.

Begraven en asbestemmingen

Wij hebben 13 begraafplaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor het kiezen van een graf, het plaatsen van een urn of het verstrooien van as.

Leegstaand pand tijdelijk verhuren

Wil je een woning tijdelijk verhuren, omdat het huis al een lange tijd leeg staat? Dan kan je een leegstandsvergunning aanvragen.

Carbidschieten

Ga je carbidschieten op Oudejaarsdag? Dan is het goed om te weten of je alleen een melding hoeft te doen of een vergunning nodig hebt.

Overige vergunningen

Staat jouw activiteit niet in het overzicht van alle vergunningen? Of weet je niet precies wat je moet doen? Vul dan een formulier in.