Bouw- of verbouwplannen?

Heb je bouw- of verbouwplannen? Kom niet voor onverwachte verrassingen te staan en bereid je goed voor. Zo heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig en moeten je bouwplannen aan een aantal regels voldoen.

Maak een afspraak

Wil je een gesprek over je bouw- of verbouwplannen en de vergunning die je daarvoor nodig hebt? Dit kan alleen op afspraak. Je kunt een afspraak maken door contact op te nemen met team Vergunningen via 14 0515.

graafmachine

Omgevingsvergunning.

Wil je weten of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor je bouwwerkzaamheden? Doe dan een vergunningscheck via het Omgevingsloket. Heb je een vergunning nodig? Dan kun je die ook gelijk bij het Omgevingsloket aanvragen. Heb je geen vergunning nodig? Dan kun je meteen aan de slag met je bouwplannen.

Wanneer je een omgevingsvergunning aanvraagt, nemen wij normaal gesproken binnen acht weken een besluit. Soms moet een aanvraag iets uitgebreider worden behandeld, waardoor het besluit langer op zich laat wachten. Ook bij onvolledige aanvragen wordt het besluit uitgesteld. Pas wanneer de aanvraag volledig is ingevuld, wordt hij in behandeling genomen.

Zodra wij de aanvraag hebben ontvangen, ontvang je van ons schriftelijk bericht over de te verwachten behandeltermijn. Lukt het ons niet om binnen de aangegeven periode een besluit te nemen? Dan kunnen wij ervoor kiezen om de aanvraag tot maximaal zes weken uit te stellen. Is dit van toepassing op jouw aanvraag, dan ontvang je van ons bericht met de reden.

Veelgestelde vragen

Er zijn een aantal regels waarmee je rekening moet houden bij het aanvragen van je vergunning. Denk hierbij aan:

Daarnaast is het handig om je plannen voor te leggen aan de buren. Zo kun je vooraf al rekening houden met hun wensen en zo eventuele bezwaren voorkomen.

Voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt, is het mogelijk om eerst een conceptaanvraag te doen. Zo krijg je een goed beeld van de haalbaarheid van je plannen. Je kunt hierbij zelf aangeven op welke onderdelen de conceptaanvraag gecheckt moet worden.

Vraag hier een conceptaanvraag van de omgevingsvergunning aan.

Kleinere bouwwerken kunnen in aanmerking komen voor een flitsvergunning. Een flitsvergunning is een omgevingsvergunning die binnen 2 dagen wordt verleend.

Wil je weten of jouw bouwplannen hiervoor in aanmerking komen? Lees hier wanneer je een flitsvergunning kunt aanvragen.

Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning betaal je leges. We vragen onder andere bouwleges, afhankelijk van de bouwkosten die je moet maken. Wil je weten hoe wij de bouwleges berekenen? Dat lees je terug in onze regels voor het vaststellen van de bouwkosten.

Meer informatie over de gemeentelijke leges vind je in de legesverordening. Ook wanneer de vergunning niet wordt verleend, betaal je kosten voor de behandeling van je aanvraag.

Om te controleren of lopende bouwprojecten veilig en volgens de regels worden uitgevoerd, houdt ons team Toezicht en Handhaving Omgeving hier toezicht op. Het toezicht begint bij de start van het bouwen en eindigt wanneer het gebouw helemaal af is. Lees hier meer over het toezicht op (ver)bouwen.