Evenement organiseren

Voor sommige evenementen is een vergunning nodig. Organiseer je een klein evenement? Dan hoef je alleen maar een melding te doen. Wil je een loterij of bingo organiseren? Kijk dan bij bingo, loterij en kansspel. Lees hieronder verder over vergunningen van verschillende soorten evenementen.

Stap 1. Meld (nieuwe) evenementen zo snel mogelijk aan

Wil je een evenement organiseren? Meld het evenement dan aan voor de evenementenkalender. De kalender voor 2023 is vastgesteld en staat onderaan deze pagina. Aanmelden hiervoor is niet meer mogelijk.

Voor de kalender van 2024 kun je je binnenkort weer aanmelden. Informatie hierover volgt.    

Waarom een evenementenkalender?

Er moeten altijd voldoende hulpdiensten beschikbaar zijn voor eventuele calamiteiten. Dit kan alleen door de evenementen over het seizoen te verspreiden. De kalender wordt besproken met de veiligheidsregio en burgemeester. Als deze akkoord is wordt de kalender vastgesteld en wordt eind december op de website geplaatst. Staat je evenement er op dan is de datum en locatie akkoord.

Niet aangemeld voor de evenementenkalender?

Dan kan het zijn, dat je je evenement niet kunt organiseren in de voor jouw gewenste periode. Soms is het helemaal niet meer mogelijk om het evenement het komende kalenderjaar te organiseren.  

Een aanvraag is wel altijd mogelijk is, ook al heb je het evenement niet gemeld. Neem in dit geval altijd contact op met team Vergunningen APV. Zo weet je of de datum en activiteit nog mogelijk is.

Stap 2. Evenementenvergunning aanvragen

Is de datum akkoord? Dan vraag je een evenementenvergunning aan.

Wanneer?

Een evenementenvergunning vraag je zo’n twaalf tot acht weken van tevoren aan. Een aanvraag kan tot ongeveer maximaal 20 weken van te voren worden aangevraagd, maar in ieder geval 8 weken voordat het evenement plaats vindt. Veel eerder kan alleen als alle informatie compleet en bekend is. Vraag je tot minder dan 8 weken van te voren aan, dan loop je het risico dat de aanvraag niet meer beoordeeld kan worden.

Informatie over jouw evenement

Stuur altijd een duidelijk draaiboek en veiligheidsplan mee, samen met een goede situatietekening. Hoe beter de aangeleverde informatie, hoe eerder wij de vergunning kunnen verlenen. Voor het maken van een kwalitatief goed draaiboek is een handleiding beschikbaar. Kijk hiervoor bij de veel gestelde vragen. Zorg dat de informatie goed en duidelijk is geformuleerd.

Kosten evenementenvergunning

Wanneer je een evenementenvergunning aanvraagt, brengt de gemeente kosten in rekening. Heb je een aanvraag gedaan en kan je evenement niet doorgaan? Dan moet je dit geld toch betalen. Het is daarom verstandig de vergunning niet te vroeg aan te vragen.

Wil je een vergunning voor een evenement aanvragen? Lees dan eerst de veelgestelde vragen goed door.  Via onderstaande link kun je de aanvraag doen.

Stap 3. Duurzaamheidscriteria

Je evenement moet voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria.

Hiervoor vul je een aantal formulieren in. Welke formulieren je hiervoor nodig hebt, is afhankelijk van het type evenement.

Heb je vragen of wil je de formulieren ontvangen voor jouw evenement? Stuur dan een mail naar Vergunningen.

Bekijk hier de duurzaamheidscriteria.

Wil je meer informatie? Of heb je vragen of opmerkingen die je ons wilt laten weten? Neem dan telefonisch contact op met ons team Vergunningen via 14 0515.

Besloten feest organiseren

Een besloten feest is geen evenement waar een evenementenvergunning voor nodig is of dat je een melding moet doen.

Mogelijk heb je wel een andere vergunning of ontheffing nodig. Met de vragenlijst hieronder kun je achterhalen wat je precies moet regelen. Het is sowieso verstandig om buren op de hoogte te brengen van je plannen.

Veelgestelde vragen

Je hoeft niet voor elk evenement een vergunning aan te vragen. Soms is het doen van een melding voldoende. We maken hierbij onderscheid tussen kleine en grote evenementen. Een klein evenement moet aan de volgende punten voldoen:

 • Er komen maximaal 150 personen op af;
 • Het evenement is overdag tussen 10.00 en 23.00 uur;
 • Er wordt niet via speakers omgeroepen;
 • De muziek wordt niet elektronisch versterkt;
 • Het evenement vindt niet plaats op de rijbaan, het fietspad of op een parkeerplaats;
 • Het evenement is geen belemmering voor verkeer en hulpdiensten;
 • Er worden geen grotere voorwerpen geplaatst dan 10m2.

Voldoet jouw evenement aan bovenstaande punten? Dan hoef je alleen een melding te doen. Dit kan tot uiterlijk 20 werkdagen voorafgaand aan het evenement.

Organiseer je een evenement waar bijvoorbeeld meer dan 150 mensen op afkomen? Of een evenement dat ’s nachts ook nog even doorgaat? Dan heb je een vergunning nodig!

Als organisator wordt je verantwoordelijk voor het evenement. De vergunning is veelal nodig om ervoor te zorgen dat je het evenement op een verantwoorde manier uitvoert en de veiligheid van de bezoekers/inwoners niet in het geding komt.

Een aanvraag bestaat onder andere uit een draaiboek. In het draaiboek moet bepaalde informatie staan. Zie voor een handleiding voor het schrijven van een draaiboek verderop op deze pagina. Zorg ervoor dat je het draaiboek klaart hebt, voordat je de aanvraag indient. Het draaiboek moet namelijk worden toegevoegd tijdens het invullen van het digitale aanvraagformulier.

Hoe vraag ik een evenementenvergunning aan?

Wij adviseren je niet te vroeg een vergunning aan te vragen. Doe het in ieder geval 8 weken voor de datum van het evenement.

Vraag je een evenementenvergunning aan? Stuur dan ook een draaiboek, een coronaplan en een situatietekening mee. Doe dit zo volledig mogelijk. Dat versnelt de procedure. Instructies voor het maken van deze documenten vind je op deze pagina.

Moet je kosten betalen als jouw evenement niet kan doorgaan?

Wanneer je een evenementenvergunning aanvraagt, brengt de gemeente kosten in rekening. Heb je een aanvraag gedaan en kan je evenement niet doorgaan? Dan moet je dit geld toch betalen. Het kan daarom verstandig zijn te wachten met de vergunningaanvraag. Doe een aanvraag in ieder geval uiterlijk 8 weken van tevoren.

Staat jouw evenement op de kalender?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle bij ons bekende evenementen. Staat jouw evenement niet op de kalender? Meld het dan alsnog aan via mail. Dan kunnen wij beoordelen of de gewenste datum nog beschikbaar is. Wij adviseren je goed over de datum na te denken. Uitwijken naar een alternatieve datum is namelijk niet altijd mogelijk. Dit heeft te maken met de capaciteit van de gezamenlijke hulpdiensten.

Wat als je niet aan de voorwaarden kunt voldoen?

Dan is het niet verstandig een evenementenvergunning aan te vragen. De kans bestaat dat wij de aanvraag niet kunnen vergunnen. Je moet dan echter wel geld betalen. Dit is minimaal € 47,75 of tot 50% van de maximale legeskosten. Beoordeel dus goed of je aan de voorwaarden kunt voldoen.

Meer weten?

Team vergunningen staat voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt ons bereiken via 14 0515 of stuur een e-mail.

Voor het organiseren van een evenement en het aanvragen van een vergunning hebben we belangrijke informatie en de voorwaarden voor je op een rijtje gezet. Je vindt in dit document onder andere informatie over:

 • gemeentelijke voorzieningen
 • brandveiligheid en volksgezondheid
 • busverkeer
 • bouwwerken, podia, tribunes, tenten en andere constructies
 • verkeersregelaars
 • reclame
 • hulpdiensten
 • schenken van alcohol
 • muziek
 • standplaats
 • weersomstandigheden

Ook vind je in het document aanvullende informatie over onder andere de volgende specifieke evenementen:

 • braderie
 • ringrijden
 • kermis
 • springkussens
 • schaatstoertocht
 • survivalrun

Elk evenement wordt ingedeeld in een risicoklasse. Klasse A is een evenement met weinig risico, klasse C is een evenement met veel risico. Een B-evenement valt daar tussenin. Wil je weten in welke risicoklasse jouw evenement valt? Vul dan onze kwantitatieve risicoscan in. Met deze risicoscan kan de procedure worden bepaald die wordt gevolgd bij de behandeling van de uiteindelijke aanvraag. De scan geeft een indicatie van de omvang van de risico’s. In de scan komen een aantal onderdelen aan bod. Aan al deze onderdelen worden zogenaamde ‘’risicopunten’’ toegekend. Het totaal aantal punten vormt de voorlopige risicoscore. Deze uitkomst is nog niet definitief en kan nog worden verhoogd door de gemeente door het uitvoeren van een kwalitatieve scan, op basis van ervaringen bij soortgelijk en/of gelijktijdige evenementen.

Daarnaast kan het zijn dat je aanvullende vergunningen en ontheffingen nodig hebt voor je evenement. Houd er rekening mee dat je ook voor deze vergunningen en ontheffingen moet betalen.

Bij een vergunningaanvraag is een draaiboek verplicht. Een goed draaiboek bij de aanvraag geeft ons inzicht in je evenement en maakt dat wij je aanvraag snel en efficiënt kunnen behandelen. Bovendien helpt een goed draaiboek jou bij het organiseren van je evenement. Voor terugkerende evenementen is het draaiboek een waardevol document voor de toekomst.

Wij hebben een handleiding ontwikkelt voor het schrijven van een draaiboek. In deze handleiding staat beschreven welke informatie je moet aanleveren bij het aanvragen van een evenementenvergunning. De handleiding bevat veel voorkomende onderwerpen. Wellicht is niet alles op jouw evenement van toepassing. In dat geval kun je dat aangeven en doorgaan met het volgende onderdeel. Om je draaiboek snel en efficiënt te kunnen beoordelen moet je je houden aan de hoofdstukindeling in de handleiding. Deze handleiding is overigens niet limitatief. Er kan door de vergunningverlener altijd om aanvullende informatie worden gevraagd wanneer dat noodzakelijk blijkt. De handleiding verkleint de kans op zo’n verzoek echter aanzienlijk en zorgt zo mede voor een vlotte verwerking van je aanvraag.

Er zijn twee handleidingen voor het schrijven van een draaiboek. Dit zijn:

Weet je niet welke handleiding je nodig hebt? Doe dan eerst de risicoscan.

Wil je een vergunning aanvragen voor een A-evenement? Dan moet de vergunningsaanvraag minimaal 4 weken van tevoren bij ons binnen zijn. Bij een B-evenement is dat 8 weken. Bij risicovolle evenementen in de hoogste risicoklasse hebben wij de aanvraag minimaal 14 weken van tevoren nodig.

Ga je een evenement organiseren tijdens de Sneekweek? Dan moet de aanvraag uiterlijk voor 1 maart binnen zijn.

Op dit moment ontvangt de gemeente extreem veel aanvragen voor evenementenvergunningen. Het lukt niet om alle aanvragen meteen in behandeling te nemen. We geven voorrang aan evenementen die het eerst gepland staan. We vragen hiervoor begrip.

Heb jij een evenementenvergunning aangevraagd?

Dan krijg je bericht wanneer de gemeente jouw aanvraag in behandeling neemt. Dit doen we uiterlijk vier weken voor de datum van jouw evenement. In de praktijk streven we naar zes weken van tevoren. Alleen kunnen we dat nu niet beloven.

Wat kunt je in de tussentijd zelf doen?

Zorg voor een goed draaiboek (veiligheidsplan) van jouw evenement. Dit document moet voldoen aan onze voorwaarden. Kijk hiervoor elders op deze pagina.

Wat is nog meer belangrijk?

Zorg ook voor een duidelijke situatietekening van jouw evenement. Op verzoek kan de gemeente deze tekening voor je maken. Voldoen het draaiboek en de situatietekening aan de voorwaarden? Dan kunnen wij de aanvraag versneld beoordelen en vergunnen. Is dit niet het geval? Dan hebben we meer tijd nodig. In het ergste geval kunnen we jouw aanvraag niet op tijd vergunnen.

Meer weten?

Heb je vragen over de afhandeling van jouw aanvraag? Neem dan contact op met de medewerkers van team Vergunningen. Je kunt hen bereiken via vergunningenapv@sudwestfryslan.nl of 14 0515 (zonder kengetal). Bellen kan iedere werkdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Neemt je contact op? Vermeld dan het EV-nummer van jouw aanvraag.

Het melden van een klein evenement is gratis. De kosten voor een vergunning hangen af van de risicoklasse van het evenement. De aanvraagkosten voor een vergunning zijn:

 • Voor reguliere A-evenementen € 50,40;
 • Voor B-evenementen met verhoogde aandacht € 219;
 • Voor B-evenementen met advies van het kernteam Veiligheid € 360,30;
 • Voor risicovolle C-evenementen € 1.693,90.

Naast een evenementenvergunning kunnen er ook andere vergunningen of ontheffingen nodig zijn. Ook voor deze vergunningen en ontheffingen ben je leges verschuldigd.

Normaal gesproken mogen alleen horecabedrijven met een drank- en horecavergunning alcohol verkopen. Wil je bij je evenement graag alcohol schenken, dan heb je een ontheffing van ons nodig. Voor een ontheffing betaal je € 75.  Heb je een ontheffing ontvangen? Dan mag je alcohol verkopen, maar niet aan kinderen onder de 18 jaar. Ook mag er geen sterke drank worden verkocht. Het gaat dan om drank met meer dan 15% alcohol. Degene die de leiding heeft in de bar moet minimaal 21 jaar zijn. Houd je je niet aan deze regels? Dan kun je een hoge boete krijgen.

Wil je de ontheffing aanvragen, los van je evenement? Dat kan! Vraag de ontheffing aan met het aanvraagformulier tijdelijk schenken alcohol.

Vergeet je niet dat je voor het organiseren van een evenement ook een evenementenvergunning nodig hebt?

Voor sommige evenementen moet je een melding voor brandveilig gebruik doen. Dit wordt automatisch meegenomen in je aanvraag voor een evenementenvergunning.

Gaat het om een evenement met een besloten karakter, zoals een jubileum, trouwerij of verjaardagsfeest? Dan is er geen evenementenvergunning en geen melding nodig. Bij meer dan 150 personen in een tent of in de openlucht moet je nog wel het formulier brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen invullen.

Komen er tijdens het evenement meer dan 50 mensen in een gebouw? Dan moet je ook altijd apart een gebruiksmelding doen via het Omgevingsloket. Ook als er sprake is van een evenementenvergunning of melding klein evenement.

Organiseer je een niet-commercieel evenement? Dan kun je afvalcontainers, dranghekken en stroom van ons gebruiken. Informatie over de kosten en/of aanvragen doe je via het contactformulier of 14 0515.

 • Regel het minimaal 1 week voor het evenement.
 • Maximaal 10 hekken per evenement.
 • De hekken moet je zelf ophalen en brengen.

Heb je meer hekken nodig of organiseer je een commercieel evenement? Neem dan contact op met een verhuurbedrijf.

Wil je een terras of deze uitbreiden bij je horecabedrijf tijdens een evenement? Dan heb je in Sneek en Bolsward een tijdelijke terrasvergunning nodig. Ben je ook de organisator van het evenement, dan kun je deze mee aanvragen bij het evenement. Ben je niet de organisator of wil je het terras apart aanvragen? Dan kun je gebruiken maken van het formulier hieronder.

Evenementenkalender 2023

Evenementenkalender januari 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
1 januari nieuwjaarsduik Zwemmen Wommels
1 januari nieuwjaarsduik Zwemmen Heeg
1 januari Nieuwjaarsduik Zwemmen Hindeloopen
1 januari Feest Oud en Nieuw Wommels
7 januari Nieuwjaars bijeenkomst Bijeenkomst voor leden bij VV Makkum Makkum
2 – 8 januari Kerstcirus Circus Salto kinderen leeftijd 2 tot 12 jaar Sneek
8 januari Boer naar Burger Marktkraam met streekproducten it Ges Sneek
9 januari nieuwjaarsreceptie gemeetne SWF 9-1 Broerekerk Bolsward, 10-01 Fontein Stavoren, 11-01 Molen de Rat in Ijlst, 12-01 Muziekkoepel Hindeloopen, 13-01 Waagplein Workum, 14-01 Stadhuistuin Sneek
15 januari Winterfiets Elfstedentocht Winterfiets Elfstedentocht Fryslan
16 – 21 januari Unive pakt uit Unive Dichtbij Sneek

Evenementenkalender februari 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
18 februari Carnaval in- & optocht Optocht met versierde wagens Sneek
25 februari Play! festival, the indoor editie Muziekfestival Sneek

Evenementenkalender maart 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
1 maart WPG Van Heybeek Circusvoorstellingen
11 – 19 maart Bureau Martin Meijer Voorjaarskermis centrum Sneek
4 – 6 maart VOF Buma Haanstra Muziekfeest Workum
18 maart Stichting Buitensporten Workum Hardloopwedstrijd Workum
18 maart Rock bij Rein Muziekfeest in loods Wolsum
25 maart Bolsward Live Muziekavond Bolsward

Evenementenkalender april 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
9 april Marktplein Live Muziekevenement centrum Bolsward
9 april Autocross Wolsum Autocross Wolsum
10 april Aaipop festival Friestalig muziekfestival Nijland
10 april Paasloop Hardloop evenement Bolsward
15 april Lytse Doarpen Rintocht Wandeltocht Ysbrechtum
8 – 9 april Danscafe ‘T Hofje Lekker outdoor Bolsward
26 – 27 april Autocross Wolsum Autocross Wolsum
27 april Oranjemarkt Braderie centrum Sneek
27 april Koningsdag Bolsward Diverse activiteiten centrum Bolsward
27 april Koningsdag 2022 Diverse activiteiten Uitwellingerga
27 april Koningsdag Vrijmarkt Vrijmarkt voor kinderen Sneek
23 – 27 april Koningsdag Koningsdag Workum
27 april tot 1 juli Muziekterras Muziek bij horeca Sneek
27 april Koningsdag Koningsdag Hindeloopen
29 april Watersportevenement Opening watersport seizoen Heeg

Evenementenkalender mei 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
7 mei Hardloop en wandelevenement Hardlopen en wandelen De Potten Sneek
7 mei Friese Streekmarkt Markt met friese lekkernijen Hemelum, Flinkeboskje
6 – 7 mei United 4 Sailing Regatta Jeugd zeilevenement it Soal Workum
13 mei Pingfest Muziekevenement Pingjum
13 mei Elfmerentocht Fietstocht Door Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren
14 mei Flinke Flea Market Markt Hemelum, Flinkeboskje
12 – 13 mei Beachvolleybal en rugby Sportevenement Molenkrite Sneek
18 mei Heechspanning Straattheater centrum Heeg
18 mei Parkpop Muziek- en cultuur Bolsward
19 mei Voorjaarsbraderie Braderie Workum
16 – 18 mei Elfstedenwandeltocht 75e editie 11 stedenwandeltocht Fryslan
20 mei Tuinfeest Exmorra Tentfeest Exmorra
20 mei Elfsteden oldtimerrally Oldtimerelfstedentocht Fryslan
20 mei Play festival Muziekfestival Lytsewierrum0
22 – 25 mei Avondvierdaagse Sneek Wandelen Sneek
24 – 29 mei Circus Hollandia – Poiesz Jubileum Circusvoorstellingen Sneek
26 mei Tsjillen in de sloep Sloepentocht Bolsward
23 – 26 mei Avondvierdaagse Workum Wandelen Workum
27 mei Wielerronde Bolsward Wielerwedstrijd centrum Bolsward
27 mei Skousteroldtimerdei Show met oldtimers Heeg
27 – 29 mei Pinkster op podium Muziekevenement Bolsward
27 mei Mini-fietselfstedentocht Fietstocht van 40 km Bolsward
27 – 28 mei NK Windsurf Slalom/foiling Wedstrijd it Soal Workum
27 – 28 mei Stepelfstedentocht Steppen Fryslan
28 mei Marktplein Live Muziekevenement met Deadline en DJ Danny centrum Bolsward
29 mei Fiets Elfstedentocht Fietstocht Bolsward, Fryslan

Evenementenkalender juni 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
1 – 3 juni Dorpsfeesten Dorpsfeest Sibrandabuorren-Tersoal
3 juni Fiets ‘m erin Over een smalle richel boven het water te fiets de bel zien te bereiken en strijden voor mooie prijzen Sneek
4 juni Bountyfest 1 daags evement Parrega
4 juni 4 Mijl van Sneek Hardloop evenement centrum Sneek
5 – 8 juni Avond4daagse Een 4 daagse wandelroute Makkum
6 – 9 juni Wandel avond vierdaagse Wandelen Bolsward
8 – 11 juni Dorpsfeesten Dorpsfeesten Oppenhuizen Uitwellingerga
9 – 10 juni Slachtepop Muziek en sport en muziek Wommels
10 juni Cultureel Festival UT Sneek Cultureel muziekfestival Sneek
15 – 17 juni Dorpsfeest Dorpsfeest Terp in Wommels
15 – 17 juni Dorpsfeesten Dorpsfeesten Ysbrechtum
17 – 18 juni Mini Pompeblêd Kriich Waterpolotoernooi voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar Sneek
17 – 18 juni Tunfeest Blauhus Muziekevenement Blauwhuis
17 juni Pareltjebrij Muziekfeest Workum
18 – 24 juni Elfstedentriathlon Maarten van der Weijden 2023 Elfstedentriathlon, waarbij deelnemers, alleen of in een team, geld bijeenbrengen voor het doel Fryslan
20 juni – 1 juli Bis Berneiepenloftspul Een iepnloftspul gespeeld door kinderen Easterwierrum
21 – 24 juni Heamiel Festival 4 daags evementen Bolsward
22 – 23 juni Dorpsfeesten Easterein 2023 Dorpsfeest Easterein
23 – 25 juni Mar-athon Sneek Recreatieve wandeltocht en hardloopevenement Sneek e.o.
24 juni Mar-athon Sneek Wandel- en hardloopevenement Rondom Sneekermeer
29 juni – 2 juli Dorpsfeesten Jutrijp Hommerts Dorpsfeesten Hommerts
29 juni – 2 juli Stavers Feest 4 daags evenement Stavoren
30 juni – 2 juli dorpsfeest Parrega Dorpsfeest Parrega
30 juni – 2 juli Hielper Zomerfeest Zomerfeest Hindeloopen

Evenementenkalender juli 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
1 juli Kaatspartij met muziek Kaatspartij voor leden en niet-leden met live muziek Makkum
1 -2 juli Merke Dearsum 2023 Doarpsfeest Dearsum
1 – 2 juli Kleintje dorpsfeest Scharnegoutum Dag voor alle leeftijden met spel, muziek en vertier Scharnegoutum
2 juli Autocross Wolsum Autocross evenement Wolsum
2 juli Zeldzaam Mooi Markt Een markt met zeldzaam mooie producten van lokale en regionale kunstenaars, ontwerpers en creatieve ondernemers Sneek, Grootzand
2 juli Loop door Workum Hardloopwedstrijd door straten van Workum Workum
6 – 9 juli Dorpsfeest Gaast Dorpsfeest Gaast
7 – 9 juli Bolswarder Keatsdagen Kaatsen Bolsward, kaatsveld
7 – 8 juli dorpsfeest Tjerkwerd Dorpsfeest Tjerkwerd bij dorpshuis
8 juli Simmer Wille 2023 Zomer Sport activiteit Warns
8 juli Oldtimerdei nylân Oldtimerdag Nijland
8 juli Heechsimmerfestival Jaarlijks muziek evenement Heeg
7 – 8 juli Dorpsfeest Kubaard Dorpsfeest. met spelletjes, pubquiz en muziek Kubaard
13 juli braderie Braderie en sneupersmarkt centrum Makkkum
13 – 18 juli kermis Kermis in haven van Makkum Makkum
14 – 18 juli Makkumer Merke Kaatswedstrijden – Live muziek – Feesttent kaatsveld Makkum
15 juli Jubileum SWH De stichting SWH en de zeilvereniging vieren 65 jarig jubileum Stavoren
19 – 21 juli Dorpsfeest Boazum Dorpsfeest Boazum
19 juli Zomerbraderie Braderie en sneupersmarkt Workum
20 – 22 juli Simmerfeesten Reahus Dorpsfeesten Roodhuis
20 juli Zomer braderie Braderie en sneupersmarkt Makkum, boulevard
22 juli Vijverfest Muziekevenement Hieslum
20 – 23 juli Dorpsfeest Gauw Dorpsfeest Gauw
28 – 31 juli Arumer Feesten 2023 Jaarlijks dorpsfeest met kaatsen en feestavonden Arum
29 juli muziek op het plein Muziekevenement centrum Bolsward
22 juli – 13 augustus Botsbaan Botsbaan Makkum, camping

Evenementenkalender augustus 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
4 – 7 augustus Merke Witmarsum Dorpsfeest voetbalvelden Witmarsum
4 augustus Vlootschouw Sneek Vlootschouw Sneek
4 – 10 augustus Sneekweek Feest op het water en in de stad centrum Sneek
4 – 9 augustus Sneek Eet / De Smaak van Sneek Foodfestival met culinaire hapjes en drankjes De Potten Sneek
4 – 9 augustus Sneekweek Zeilevenement met feest centrum Sneek
4 – 10 augustus Sneekweek Sneekweek centrum Sneek
5 – 6 augustus Planeren Outdoor Festival (kkleinschalig) outdoor event Sneek
5 augustus Nationale Fierljep Manifestatie De hele dag fierljeppen met ’s avonds de grote finale it heidenskip
6 augustus Play! Festival de Sneekweek editie Muziek en theater festival met kunst en DJ’s Tirns
6 augustus Local Vibes Tuin en terras open op eigen grond met versterkte muziek door DJ’s en bandjes sneek, OudeOppenhuizerweg
7 augustus Sneekweek Rubberbootrace Wedstrijd element al peddelend met rubberboten een route afleggen centrum Sneek
9 augustus Freule Kaatswedstrijd met feest Wommels
9 augustus De Freule Kaatspartij voor jongens Wommels
9 augustus Hardzeildagbraderie Markt door het centrum centrum Sneek
14 – 15 augustus Skûtsje silen Woudsend Zeilwedstrijd tijdens de SKS Woudsend
16 – 18 augustus Merke Wiuwert – Britswert Dorpsfeest Wiuwert
17 – 20 augustus Dorpsfeest Exmorra – Allingawier Dorpsfeest Exmorra
17 augustus Zomermarkt Braderie en sneupersmarkt centrum Makkum
18 – 20 augustus Merke Kimswert Dorpsfeest met kaatspartijen Kimswerd
24 – 26 augustus Blauwhuster Merke Dorpsfeest Blauwhuis
24 – 26 augustus Makummer Visserijdagen Het uitdragen van de band die Makkum heeft met het water. Makkum
25 – 28 augustus Merke Raerd Dorpsfeest Raerd
25 – 27 augustus Beachvolleybal op t marktplein 3 daags beachvolleybaltoernooi Bolsward
26 – 27 augustus Keetpartij Burgwerd Op zaterdag de KNKB Hoofdklasse dames plaats en
zondag de traditionele keetpartij
Burgwerd kaatsveld
27 augustus Autocross Wolsum Autocross evenement Wolsum

Evenementenkalender september 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
1 – 3 september Heechfeesten Dorpsfeesten strandje bij Heeg
2 september Skraard van de Kaart Muziekevenement Schraard
2 september Nederlandse Kampioenschappen Fierljeppen Ferjlepwestrijden Ijlst
3 september Triathlon Workum Triathlon (10e jubileum editie) Workum
8 september Lekker Outdoor (OVB) Muziek evenement Bolsward
7 – 9 september Merke / Dorpsfeest Easterwierrum Kleinschalige dorpsfeesten met muziek, spel en gezelligheid. Easterwierrum
9 – 15 september SUP 11-City Tour De SUP 11–City Tour Fryslan
9 – 10 september Uitfestival / grachtenconcert Cultureel evenement diverse locaties in SWF
10 september Kaatspartij, seizoensafsluiting, muziek Kaatspartij + gezellige seizoensafsluiting Makkum
10 september Triatlon Witmarsum 1/8e triatlon Witmarsum e.o.
10 september Bromfietsbeurs Sneek Beurs en show voor oldtimer bromfietsen van de jaren 50, 60 en 70 Sneek, Veemarkthal
13 – 17 september Onbeperkte Elfstedentocht Mensen met een chronische aandoening of een beperking leggen in 5 dagen Elfstedentocht af Fryslan
16 september 50 jarig jubileumfeest Tentfeest en voetbalwedstrijd Sneek
16 september Slag om Makkum Sloeproeiwedstrijd op het Ijsselmeer Makkum, ijsselmeer
16 september Triathlon Wommels Kwart en 1/8ste triathlon Wommels
16 september Terras festival Leuke muziek op het marktplein centrum Bolsward
16 september Springkussen 11 steden tocht & Shantykoren festival Springkussen elfstedentocht en shantyfestival centrum Sneek
22 – 23 september Septemberpop Tentfeest Workum
22 – 24 september Foodfestival 2 of 3 daags foodfestival Sneek, Veemarkthal
23 september Betinking Slach by Warns 1345 Jierlikse Betinking op it monumint op it Reaklif Warns
25 – 27 september Veekeuring, Concours hippique, Veekeuring, Concours hippique Workum
29 september – 1 oktober Tentfeest van Warns Tentfeest met o.a. bingo, Trekker Trek en live-muziek Warns
30 september Klaaipop Schuurfeest Easterwierrum
30 september Autocross Wolsum Autocross evenement Wolsum
30 september muziek op het plein Live muziek met meerdere live bands centrum Bolsward

Evenementenkalender oktober 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
5 oktober Hanze Ringrijderij Ringrijden tijden Bolletongersdei centrum Bolsward
5 oktober Bolletongersdei Jaarmarkt centrum Bolsward
6 oktober Oktoberfestsneek Duits topfeest met artiesten Sneek, veemarkthal
7 oktober SneekermeerRun Hardloopevenement met afstanden over 5,5 – 10 – 16 en 21 kilometer De potten Offingawier
7 oktober Autocross Wolsum Autocross evenement Wolsum
7 oktober Sneeker Dweildag 40 dweilorkesten spelen op verschillende locaties Centrum Sneek
7 oktober de nacht van boazum tentfeest Boazum
13 – 15 oktober Oktoberfest 3 daags tentfeest met spellen, toneel en live muziek. Witmarsum
20 – 28 oktober Strontweek De Maritieme evenementen Strontrace, Beurtveer, Visserijdagen, Liereliet, Klompzeilen en authentieke nautische markt. haven en centrum Workum
22 oktober Herfstmarkt Herfst braderie en sneupersmarkt centrum Workum
27 oktober Oktoberfest Hieslum Eendaags muziek evenement Hieslum
28 oktober Strontraceloop Hardloopevenement. 32e edittie. Workum
29 oktober Boazumer Mjitte Wandelen Boazum
31 oktober WPG Van Heybeek Circusvoorstellingen

Evenementenkalender november 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
11 november Frysk Dance Event Eendaags muziek evenement Hieslum

Evenementenkalender december 2023
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
4 december Sinterklaasloop Hardloopwedstrijd Bolsward
10 december Kerstmarkt Kerstmarkt door centrum Sneek centrum Sneek
16 – 17 december Kerstmarkt Kerstmarkt centrum Sneek
26 – 30 december Kerstcircus Kerstcircus Sander en Friends Sneek