Evenement organiseren.

Ben je van plan om een evenement te organiseren? Dan heb je voor sommige evenementen een vergunning nodig. Organiseer je een klein evenement? Dan hoef je alleen maar een melding te doen. Lees hieronder verder over vergunningen van verschillende soorten evenementen.

Wil je een loterij of bingo organiseren? Kijk dan bij bingo, loterij en kansspel.

Marathon Sneek

Evenement melden of vergunning aanvragen

We willen je vragen om, voorafgaand aan het doen van een melding of het indienen van een aanvraag voor een vergunning, de veelgestelde vragen hiernaast goed door te lezen.

Wil je meer informatie? Of heb je vragen of opmerkingen die je ons wilt laten weten? Dan komen wij graag met je in contact. Je kunt telefonisch contact opnemen met ons team Vergunningen via 14 0515.

Besloten feest organiseren

Wil je een besloten feest organiseren? Een besloten feest valt niet onder een evenement, waar een vergunning of melding voor nodig is, maar dit betekent niet in dat er geen andere vergunningen of ontheffingen nodig zijn!

Aan de hand van het onderstaande formulier kun je toetsen in hoeverre je vergunningen of ontheffingen moet regelen. Heb je vragen? Dan kun je telefonisch contact opnemen met team Vergunningen via 14 0515.

Veelgestelde vragen

Je hoeft niet voor elk evenement een vergunning aan te vragen. Soms is het doen van een melding voldoende. We maken hierbij onderscheid tussen kleine en grote evenementen. Een klein evenement moet aan de volgende punten voldoen:

 • Er komen maximaal 150 personen op af;
 • Het evenement is overdag tussen 10.00 en 23.00 uur;
 • Er wordt niet via speakers omgeroepen;
 • De muziek wordt niet elektronisch versterkt;
 • Het evenement vindt niet plaats op de rijbaan, het fietspad of op een parkeerplaats;
 • Het evenement is geen belemmering voor verkeer en hulpdiensten;
 • Er worden geen grotere voorwerpen geplaatst dan 10m2.

Voldoet jouw evenement aan bovenstaande punten? Dan hoef je alleen een melding te doen. Dit kan tot uiterlijk 20 werkdagen voorafgaand aan het evenement.

Organiseer je een evenement waar bijvoorbeeld meer dan 150 mensen op afkomen? Of een evenement dat ’s nachts ook nog even doorgaat? Dan heb je een vergunning nodig!

Elk evenement wordt ingedeeld in een risicoklasse. Klasse A is een evenement met weinig risico, klasse C is een evenement met veel risico. Een B-evenement valt daar tussenin. Wil je weten in welke risicoklasse jouw evenement valt? Vul dan onze risicoanalyse in. Let er wel op dat dit slechts een schatting is. Het kan dus voorkomen dat jouw evenement in een hogere of lagere klasse valt. Daarnaast kan het zijn dat je aanvullende vergunningen en ontheffingen nodig hebt voor je evenement. Houd er rekening mee dat je ook voor deze vergunningen en ontheffingen moet betalen.

Wil je een vergunning aanvragen voor een A-evenement? Dan moet de vergunningsaanvraag minimaal 4 weken van tevoren bij ons binnen zijn. Bij een B-evenement is dat 8 weken. Bij risicovolle evenementen in de hoogste risicoklasse hebben wij de aanvraag minimaal 14 weken van tevoren nodig.

Ga je een evenement organiseren tijdens de Sneekweek? Dan moet de aanvraag uiterlijk voor 1 maart binnen zijn.

Het melden van een klein evenement is gratis. De kosten voor een vergunning hangen af van de risicoklasse van het evenement. De aanvraagkosten voor een vergunning zijn:

 • Voor reguliere A-evenementen € 40,40;
 • Voor B-evenementen met verhoogde aandacht € 175,75;
 • Voor B-evenementen met advies van het kernteam Veiligheid € 289,10;
 • Voor risicovolle C-evenementen € 1359,15;
 • Voor meerjarige A-evenementen van maximaal 3 jaar € 84,50;
 • Voor meerjarige B-evenementen van maximaal 3 jaar € 295,70;
 • Vraag je een eerder verleende vergunning voor een A-evenement aan? Dan betaal je € 28,20;
 • Vraag je een eerder verleende vergunning voor een B-evenement aan? Dan betaal je € 84,50;
 • Vraag je een eerder verleende vergunning voor een B-evenement met advies van het kernteam Veiligheid aan? Dan betaal je € 169.

Normaal gesproken mogen alleen horecabedrijven met een drank- en horecavergunning alcohol verkopen. Wil je bij je evenement graag alcohol schenken, dan heb je een ontheffing van ons nodig. Voor een ontheffing betaal je € 85,50.  Heb je een ontheffing ontvangen? Dan mag je alcohol verkopen, maar niet aan kinderen onder de 18 jaar. Ook mag er geen sterke drank worden verkocht. Het gaat dan om drank met meer dan 15% alcohol. Degene die de leiding heeft in de bar moet minimaal 21 jaar zijn. Houd je je niet aan deze regels? Dan kun je een hoge boete krijgen.

Wil je de ontheffing aanvragen, los van je evenement? Dat kan! Vraag de ontheffing aan met het aanvraagformulier tijdelijk schenken alcohol.

Vergeet je niet dat je voor het organiseren van een evenement ook een evenementenvergunning nodig hebt?

Voor sommige evenementen moet je een melding voor brandveilig gebruik doen. Dit wordt automatisch meegenomen in je aanvraag voor een evenementenvergunning.

Gaat het om een evenement met een besloten karakter, zoals een jubileum, trouwerij of verjaardagsfeest? Dan is er geen evenementenvergunning en geen melding nodig. Bij meer dan 150 personen in een tent of in de openlucht moet je nog wel het formulier brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen invullen.

Komen er tijdens het evenement meer dan 50 mensen in een gebouw? Dan moet je ook altijd apart een gebruiksmelding doen via het Omgevingsloket. Ook als er sprake is van een evenementenvergunning of melding klein evenement.

Wil je een terugkerend evenement organiseren? Dan hoef je niet de hele aanvraag opnieuw in te vullen. Na het invullen van de eerste 3 vragen weet je of je in aanmerking komt voor een herhaalaanvraag. Stuur je nog wel een draaiboek en situatietekening mee?

Wil je een terras bij je restaurant of café? Dan heb je in Sneek en Bolsward een terrasvergunning nodig. In de rest van de gemeente gelden andere regels. Schenk je geen alcohol op het terras? Dan hoef je geen aparte vergunning aan te vragen, dit wordt namelijk meegenomen in de exploitatievergunning. Meer informatie lees je in de voorwaarden voor een terras zonder vergunning.

Wil je op een terras permanente schermen, afdaken of vlonders? Dan kan het zijn dat je ook een omgevingsvergunning nodig hebt. Ook kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het gebruik van de grond voor terras. Doe hiervoor eerst een check via bij het omgevingsloket.

Kos­ten

Het aanvragen van een terrasvergunning kost € 254,30. Wil je een terrasvergunning wijzigen? Dan betaal je € 44,00.

Evenementenkalender

In het zomerseizoen vinden er veel evenementen plaats. Om te voorkomen dat je evenement tegelijk met een ander evenement plaatsvindt, kun je je evenement voor het jaar erop aanmelden. Dit doe je met het aanmeldingsformulier dat beschikbaar is van 1 september tot en met 15 november. Wees dus op tijd met aanmelden!

Na aanmelding ontvang je van ons bericht. Naast de aanmelding moet je ook altijd nog een aanvraag doen: deze is nodig voor een vergunning. Heb je vragen? Dan kun je contact opnemen met team Vergunningen via het telefoonnummer 14 0515.

In de evenementenkalender kun je zien welke evenementen al zijn aangemeld. Aan de lijst kunnen geen rechten worden ontleend: het geeft alleen een overzicht van evenementen binnen onze gemeente.

Evenementenkalender
wdt_ID Datum Plaats Omschrijving Locatie Tijden
50 12-okt workum Strontraceloop
51 Workum braderie en vlooienmarkt
52 23-okt Workum Strontraceloop
53 19 tot 26-10-2018 Abbega, Moarrawei 6 Wimpies Woodstock
54 26-okt Woudsend centrum nacht van de nacht
56 1-nov Sneek N8 van Sneek
57 1-nov Indyk, Landhuis Heechsicht huiskamerconcert
58 10-nov Sneek Intocht Sinterklaas
59 16-nov Bolsward Intocht Sinterklaas
60 16-nov Workum Intocht Sinterklaas