Evenement organiseren

Voor sommige evenementen een vergunning nodig. Organiseer je een klein evenement? Dan hoef je alleen maar een melding te doen. Wil je een loterij of bingo organiseren? Kijk dan bij bingo, loterij en kansspel. Lees hieronder verder over vergunningen van verschillende soorten evenementen. Én kom meer te weten over het organiseren van evenementen en de coronamaatregelen.

Meld (nieuwe) evenementen zo snel mogelijk aan

Wij vinden het belangrijk dat alle evenementen veilig kunnen plaatsvinden. Daarom moeten er altijd voldoende hulpdiensten beschikbaar zijn voor eventuele calamiteiten. Dit kan alleen door de evenementen over het seizoen te verspreiden. Ieder jaar maken wij daarom een overzicht van alle geplande evenementen. Voor 2022 is deze evenementenkalender inmiddels vastgesteld. Wil jij een evenement organiseren en heb je dit nog niet gemeld? Doe dit dan alsnog op korte termijn via vergunningenapv@sudwestfryslan.nl. Dan beoordelen wij of de gewenste datum nog beschikbaar is.

Evenement aanvragen

Is je evenement aangemeld en de datum akkoord? Vraag dan een evenementenvergunning aan. Doe dit zo’n twaalf tot acht weken van tevoren. Stuur altijd een duidelijk draaiboek en veiligheidsplan mee. Dan kan team Vergunningen de aanvraag goed beoordelen. Hoe beter de aangeleverde informatie, hoe eerder wij de vergunning kunnen verlenen. Voor het maken van een kwalitatief goed draaiboek is een handleiding beschikbaar. Bij de veelgestelde vragen staat waar je deze instructie kunt vinden.

Wanneer je een evenementenvergunning aanvraagt, brengt de gemeente kosten in rekening. Heb je een aanvraag gedaan en kan je evenement niet doorgaan? Dan moet je dit geld toch betalen. Het is wellicht verstandig de vergunning niet te vroeg aan te vragen.

Verplaatsen evenementen vanwege coronamaatregelen

Hoewel evenementen nu weer mogen, blijft de kans bestaan dat evenementen vanwege de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan. Uitwijken naar een later moment zal echter niet altijd mogelijk zijn. De evenementenkalender voor 2022 is namelijk al vastgesteld. Dit treft vooral grotere evenementen waar de inzet van hulpdiensten noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan tentfeesten met muziekoptredens. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met team Vergunningen via 14 0515 of vergunningenapv@sudwestfryslan.nl.

Duurzame evenementen

Wij vinden het belangrijk dat toekomstige evenementen minder milieubelastend worden. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders het ‘Duurzame Evenementenbeleid’ vastgesteld. Onderdeel van deze nieuwe regels zijn de zogeheten duurzaamheidscriteria. Hiermee willen we evenementen op een positieve manier stimuleren ‘groener’ te worden.

Bekijk hier de duurzaamheidscriteria.

Wil jij een evenement organiseren? Dan moet je voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria. Je moet hiervoor een aantal formulieren invullen. Welke formulieren je hiervoor nodig hebt, is afhankelijk van het type evenement.

Heb je vragen of wil je de formulieren ontvangen voor jouw evenement? Stuur dan een mail naar duurzaamevenement@sudwestfryslan.nl.

Evenement melden of vergunning aanvragen

Wil je een evenement melden of een vergunning ervoor aanvragen? Lees dan eerst de veelgestelde vragen goed door.

Wil je weten hoe de gemeente werkt, van het indienen van de aanvraag tot het verlenen van de vergunning? Bekijk deze informatieve video op Youtube.

Wil je meer informatie? Of heb je vragen of opmerkingen die je ons wilt laten weten? Neem dan telefonisch contact op met ons team Vergunningen via 14 0515.

Tip: ook op de site van de veiligheidsregio is veel informatie te vinden: www.veiligheidsregiofryslan.nl

Afvalcontainers, dranghekken en stroom

Organiseert je een niet-commercieel evenement? Dan kun je afvalcontainers, dranghekken en stroom van ons gebruiken. Informatie over de kosten en/of aanvragen doe je via het contactformulier of 14 0515.

 • Regel het minimaal 1 week voor het evenement.
 • Maximaal 10 hekken per evenement.
 • De hekken moet je zelf ophalen en brengen.

Heb je meer hekken nodig of organiseer je een commercieel evenement? Neem dan contact op met een verhuurbedrijf.

Veelgestelde vragen

Je hoeft niet voor elk evenement een vergunning aan te vragen. Soms is het doen van een melding voldoende. We maken hierbij onderscheid tussen kleine en grote evenementen. Een klein evenement moet aan de volgende punten voldoen:

 • Er komen maximaal 150 personen op af;
 • Het evenement is overdag tussen 10.00 en 23.00 uur;
 • Er wordt niet via speakers omgeroepen;
 • De muziek wordt niet elektronisch versterkt;
 • Het evenement vindt niet plaats op de rijbaan, het fietspad of op een parkeerplaats;
 • Het evenement is geen belemmering voor verkeer en hulpdiensten;
 • Er worden geen grotere voorwerpen geplaatst dan 10m2.

Voldoet jouw evenement aan bovenstaande punten? Dan hoef je alleen een melding te doen. Dit kan tot uiterlijk 20 werkdagen voorafgaand aan het evenement.

Organiseer je een evenement waar bijvoorbeeld meer dan 150 mensen op afkomen? Of een evenement dat ’s nachts ook nog even doorgaat? Dan heb je een vergunning nodig!

Als organisator wordt je verantwoordelijk voor het evenement. De vergunning is veelal nodig om ervoor te zorgen dat je het evenement op een verantwoorde manier uitvoert en de veiligheid van de bezoekers/inwoners niet in het geding komt.

Een aanvraag bestaat onder andere uit een draaiboek. In het draaiboek moet bepaalde informatie staan. Zie voor een handleiding voor het schrijven van een draaiboek verderop op deze pagina. Zorg ervoor dat je het draaiboek klaart hebt, voordat je de aanvraag indient. Het draaiboek moet namelijk worden toegevoegd tijdens het invullen van het digitale aanvraagformulier.

Kun je nu een evenementenvergunning aanvragen?

Dat is zeker mogelijk. Houdt er echter rekening mee dat de coronamaatregelen nog wel kunnen veranderen. Wij adviseren je daarom niet te vroeg een vergunning aan te vragen. Doe het in ieder geval acht weken voor de datum van het evenement. Houdt vooral de website van de rijksoverheid in de gaten. Dan weet je exact welke mogelijkheden er zijn voor evenementen.

Vraag je een evenementenvergunning aan? Stuur dan ook een draaiboek, een coronaplan en een situatietekening mee. Doe dit zo volledig mogelijk. Dat versnelt de procedure. Instructies voor het maken van deze documenten vind je op deze pagina.

Moet je kosten betalen als jouw evenement niet kan doorgaan?

Wanneer je een evenementenvergunning aanvraagt, brengt de gemeente kosten in rekening. Heb je een aanvraag gedaan en kan je evenement niet doorgaan? Dan moet je dit geld toch betalen. Het kan daarom verstandig zijn te wachten met de vergunningaanvraag. Totdat er meer duidelijkheid is over de coronamaatregelen. Doe een aanvraag in ieder geval uiterlijk acht weken van tevoren.

Staat jouw evenement op de kalender?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle bij ons bekende evenementen. Staat jouw evenement niet op de kalender? Meld het dan alsnog aan via e-mail. Dan kunnen wij beoordelen of de gewenste datum nog beschikbaar is. Wij adviseren je goed over de datum na te denken. Uitwijken naar een alternatieve datum is namelijk niet altijd mogelijk. Dit heeft te maken met de capaciteit van de gezamenlijke hulpdiensten.

Wat als je niet aan de voorwaarden kunt voldoen?

Dan is het niet verstandig een evenementenvergunning aan te vragen. De kans bestaat dat wij de aanvraag niet kunnen vergunnen. Je moet dan echter wel geld betalen. Dit is minimaal € 47,75 of tot 50% van de maximale legeskosten. Beoordeel dus goed of je aan de voorwaarden kunt voldoen.

Meer weten?

Team vergunningen staat voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt ons bereiken via 14 0515 of stuur een e-mail.

Voor het organiseren van een evenement en het aanvragen van een vergunning hebben we belangrijke informatie en de voorwaarden voor je op een rijtje gezet. Je vindt in dit document onder andere informatie over:

 • gemeentelijke voorzieningen
 • brandveiligheid en volksgezondheid
 • busverkeer
 • bouwwerken, podia, tribunes, tenten en andere constructies
 • verkeersregelaars
 • reclame
 • hulpdiensten
 • schenken van alcohol
 • muziek
 • standplaats
 • weersomstandigheden

Ook vind je in het document aanvullende informatie over onder andere de volgende specifieke evenementen:

 • braderie
 • ringrijden
 • kermis
 • springkussens
 • schaatstoertocht
 • survivalrun

Elk evenement wordt ingedeeld in een risicoklasse. Klasse A is een evenement met weinig risico, klasse C is een evenement met veel risico. Een B-evenement valt daar tussenin. Wil je weten in welke risicoklasse jouw evenement valt? Vul dan onze kwantitatieve risicoscan in. Met deze risicoscan kan de procedure worden bepaald die wordt gevolgd bij de behandeling van de uiteindelijke aanvraag. De scan geeft een indicatie van de omvang van de risico’s. In de scan komen een aantal onderdelen aan bod. Aan al deze onderdelen worden zogenaamde ‘’risicopunten’’ toegekend. Het totaal aantal punten vormt de voorlopige risicoscore. Deze uitkomst is nog niet definitief en kan nog worden verhoogd door de gemeente door het uitvoeren van een kwalitatieve scan, op basis van ervaringen bij soortgelijk en/of gelijktijdige evenementen.

Daarnaast kan het zijn dat je aanvullende vergunningen en ontheffingen nodig hebt voor je evenement. Houd er rekening mee dat je ook voor deze vergunningen en ontheffingen moet betalen.

Bij een vergunningaanvraag is een draaiboek verplicht. Een goed draaiboek bij de aanvraag geeft ons inzicht in je evenement en maakt dat wij je aanvraag snel en efficiënt kunnen behandelen. Bovendien helpt een goed draaiboek jou bij het organiseren van je evenement. Voor terugkerende evenementen is het draaiboek een waardevol document voor de toekomst.

Wij hebben een handleiding ontwikkelt voor het schrijven van een draaiboek. In deze handleiding staat beschreven welke informatie je moet aanleveren bij het aanvragen van een evenementenvergunning. De handleiding bevat veel voorkomende onderwerpen. Wellicht is niet alles op uw evenement van toepassing. In dat geval kun je dat aangeven en doorgaan met het volgende onderdeel. Om je draaiboek snel en efficiënt te kunnen beoordelen moet je je houden aan de hoofdstukindeling in de handleiding. Deze handleiding is overigens niet limitatief. Er kan door de vergunningverlener altijd om aanvullende informatie worden gevraagd wanneer dat noodzakelijk blijkt. De handleiding verkleint de kans op zo’n verzoek echter aanzienlijk en zorgt zo mede voor een vlotte verwerking van je aanvraag.

Er zijn twee handleidingen voor het schrijven van een draaiboek. Dit zijn:

Weet je niet welke handleiding je nodig hebt? Doe dan eerst de risicoscan.

Bij de aanvraag van een evenementenvergunning voor een evenement in 2022 moet een coronaplan aangeleverd worden. Aan de hand van de vragen en tips hieronder kun je een plan opstellen. Dat plan wordt door de gemeente getoetst. Het kan zijn dat er vragen zijn die niet van toepassing zijn op uw evenement.

Inrichting terrein

 • Zorg voor een afgebakend terrein en maak een duidelijke plattegrond van het terrein met inachtneming van de 1,5 meter afstand.
 • Geef duidelijk aan waar de ingang/uitgang is en zorg voor een gescheiden bezoekersstroom.
 • Geef de looproute aan, stel zo nodig éénrichtingsverkeer in (ook backstage).
 • Bereken de netto oppervlakte (zonder bouwsels, sanitair, bar enzovoort) van het terrein. Voor de vrije ruimte is voor 1 persoon per 5m2 ruimte om het evenement te bezoeken. Bereken hoeveel personen dit maximaal kunnen zijn.
 • Zorg voor crowd control. Dat betekent dat bij de ingang en uitgang bezoekers geteld moeten worden, zodat je weet hoeveel bezoekers op het terrein aanwezig zijn.
 • Zorg voor voldoende ruimte op plaatsen waar bezoekers iets kopen, ook voor de wachtrij.

 Op- en afbouw

 • Maak duidelijke afspraken met leveranciers wie wanneer aanwezig is, om het aantal medewerkers zo beperkt mogelijk te houden.  Beschrijf op een tijdslijn welke leveranciers op welk moment aanwezig zijn.

Entree

 • Welke voorzieningen zijn er voor de bezoekers (bijvoorbeeld handgel).
 • Als een gezondheidscheck nodig is, beschrijf hoe je dit uitvoert.
 • Hoeveel personen wil je toelaten tot het evenement? Per persoon is minimaal 2 m² nodig om op 1,5 meter te kunnen blijven, maar er is meer ruimte nodig voor bewegingen.
 • Hoe voorkom je dat er niet teveel personen op het terrein zijn.
 • Is online reservering mogelijk of noodzakelijk?
 • Is het mogelijk om met tijdvakken te werken?
 • Is er een toegangsprijs: is hierbij pinnen of contactloos betalen mogelijk?

Informatie bezoekers

 • Geef aan welke publieksgroep je verwacht op het evenement. Denk hierbij aan leeftijd van de bezoekers en of er risicogroepen aanwezig (kunnen) zijn.
 • Kun je na het evenement terugkijken wie je evenement heeft bezocht? Zo ja, op welke manier wordt dat geregistreerd?
 • Met welke vervoersmiddelen verwacht je dat bezoekers naar jouw evenement komen (Fiets, Auto, OV)?
 • Beschrijf hoe je bezoekers informeert over de coronarichtlijnen (flyers, banners, borden op duidelijk zichtbare plaatsen).

Uitgifte Horeca

 • Beschrijf hoe het barpersoneel voldoende is beschermd (plexiglas, doorschijnend zeil).
 • Beschrijf hoe de hygiënemaatregelen zijn geregeld (handschoenen, mondkapjes).
 • Beschrijf hoe de betaling voor consumpties is geregeld (bijvoorbeeld éénmalige consumptiebonnen).
 • Werk met disposables in plaats van met herbruikbare glazen.

Sanitaire voorzieningen

 • Beschrijf de looproute van en naar de toiletten.
 • Zijn de toiletten en de handenwasgelegenheden op voldoende afstand van elkaar? Wat voldoende is verschilt per locatie. Als ze op 1,5 meter van elkaar geplaatst worden, maar bezoekers moeten er tussendoor dan is de afstand niet voldoende. Is de 1,5 meter helemaal vrij zonder kans op kruisende mensen, dan is het wel voldoende.
 • Beschrijf hoe en hoe vaak de toiletten worden gereinigd.
 • Zorg voor voldoende ruimte voor de wachtenden.

Contactpersoon en toezicht

 • Wie is de persoon die namens de organisatie verantwoordelijk is voor de uitvoer van de coronamaatregelen? Dit is ook het aanspreekpunt voor de hulpdiensten en toezichthouders.
 • Maak een telefoonlijst met de namen en nummers van de verantwoordelijke personen voor de diverse disciplines in de organisatie (entree, catering, backstage enzovoort)
 • Zorg voor voldoende beveiligers en/of eigen toezichthouders.

Werkt je met testenvoortoegang.nl?

Dan is de 1,5 meter niet van toepassing.

Benoem duidelijk in het coronaplan of je hiermee gaat werken, en op welke manier je dat gaat doen!

Het coronaplan kan voor evenementen in de maand juli uiterlijk 2 weken voor aanvang evenement worden ingediend. Voor evenementen in augustus en later, is deze termijn 4 weken.

De aanvraag moet in ieder geval tijdig (4-6 weken van te voren) worden aangevraagd.

Wil je een vergunning aanvragen voor een A-evenement? Dan moet de vergunningsaanvraag minimaal 4 weken van tevoren bij ons binnen zijn. Bij een B-evenement is dat 8 weken. Bij risicovolle evenementen in de hoogste risicoklasse hebben wij de aanvraag minimaal 14 weken van tevoren nodig.

Ga je een evenement organiseren tijdens de Sneekweek? Dan moet de aanvraag uiterlijk voor 1 maart binnen zijn.

Op dit moment ontvangt de gemeente extreem veel aanvragen voor evenementenvergunningen. Het lukt niet om alle aanvragen meteen in behandeling te nemen. We geven voorrang aan evenementen die het eerst gepland staan. We vragen hiervoor begrip.

Heb jij een evenementenvergunning aangevraagd?

Dan krijg je bericht wanneer de gemeente jouw aanvraag in behandeling neemt. Dit doen we uiterlijk vier weken voor de datum van jouw evenement. In de praktijk streven we naar zes weken van tevoren. Alleen kunnen we dat nu niet beloven.

Wat kunt je in de tussentijd zelf doen?

Zorg voor een goed draaiboek (veiligheidsplan) van jouw evenement. Dit document moet voldoen aan onze voorwaarden. Kijk hiervoor elders op deze pagina.

Wat is nog meer belangrijk?

Zorg ook voor een duidelijke situatietekening van jouw evenement. Op verzoek kan de gemeente deze tekening voor je maken. Voldoen het draaiboek en de situatietekening aan de voorwaarden? Dan kunnen wij de aanvraag versneld beoordelen en vergunnen. Is dit niet het geval? Dan hebben we meer tijd nodig. In het ergste geval kunnen we jouw aanvraag niet op tijd vergunnen.

Meer weten?

Heb je vragen over de afhandeling van jouw aanvraag? Neem dan contact op met de medewerkers van team Vergunningen. Je kunt hen bereiken via vergunningenapv@sudwestfryslan.nl of 14 0515 (zonder kengetal). Bellen kan iedere werkdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Neemt je contact op? Vermeld dan het EV-nummer van jouw aanvraag.

Het melden van een klein evenement is gratis. De kosten voor een vergunning hangen af van de risicoklasse van het evenement. De aanvraagkosten voor een vergunning zijn:

 • Voor reguliere A-evenementen € 48,90;
 • Voor B-evenementen met verhoogde aandacht € 212,65;
 • Voor B-evenementen met advies van het kernteam Veiligheid € 349,80;
 • Voor risicovolle C-evenementen € 1.644,55.

Naast een evenementenvergunning kunnen er ook andere vergunningen of ontheffingen nodig zijn. Ook voor deze vergunningen en ontheffingen ben je leges verschuldigd.

Normaal gesproken mogen alleen horecabedrijven met een drank- en horecavergunning alcohol verkopen. Wil je bij je evenement graag alcohol schenken, dan heb je een ontheffing van ons nodig. Voor een ontheffing betaal je € 103,45.  Heb je een ontheffing ontvangen? Dan mag je alcohol verkopen, maar niet aan kinderen onder de 18 jaar. Ook mag er geen sterke drank worden verkocht. Het gaat dan om drank met meer dan 15% alcohol. Degene die de leiding heeft in de bar moet minimaal 21 jaar zijn. Houd je je niet aan deze regels? Dan kun je een hoge boete krijgen.

Wil je de ontheffing aanvragen, los van je evenement? Dat kan! Vraag de ontheffing aan met het aanvraagformulier tijdelijk schenken alcohol.

Vergeet je niet dat je voor het organiseren van een evenement ook een evenementenvergunning nodig hebt?

Voor sommige evenementen moet je een melding voor brandveilig gebruik doen. Dit wordt automatisch meegenomen in je aanvraag voor een evenementenvergunning.

Gaat het om een evenement met een besloten karakter, zoals een jubileum, trouwerij of verjaardagsfeest? Dan is er geen evenementenvergunning en geen melding nodig. Bij meer dan 150 personen in een tent of in de openlucht moet je nog wel het formulier brandveilig gebruik en basishulpverlening overige plaatsen invullen.

Komen er tijdens het evenement meer dan 50 mensen in een gebouw? Dan moet je ook altijd apart een gebruiksmelding doen via het Omgevingsloket. Ook als er sprake is van een evenementenvergunning of melding klein evenement.

Wil je een terras of deze uitbreiden bij je horecabedrijf tijdens een evenement? Dan heb je in Sneek en Bolsward een tijdelijke terrasvergunning nodig. Ben je ook de organisator van het evenement, dan kun je deze mee aanvragen bij het evenement. Ben je niet de organisator of wil je het terras apart aanvragen? Dan kun je gebruiken maken van het formulier hieronder.

Besloten feest organiseren

Wil je een besloten feest organiseren? Een besloten feest valt niet onder een evenement, waar een vergunning of melding voor nodig is, maar dit betekent niet in dat er geen andere vergunningen of ontheffingen nodig zijn!

Aan de hand van het onderstaande formulier kun je toetsen in hoeverre je vergunningen of ontheffingen moet regelen. Heb je vragen? Dan kun je telefonisch contact opnemen met team Vergunningen via 14 0515.

Evenementkalender 2022

Evenementenkalender mei 2022
Datum Evenement Omschrijving Locatie
1 mei Jollenfeest Stavoren
1 mei Friese Streekmarkt Flinkeboskje 2 Hemelum verkoop ambachtelijke streekproducten Flinkebosje 2 Hemelum
5 mei Wielervereniging Snits Wielerronde van Sneek Sneek
5 mei – 8 mei Zweefmolen Bakker kermis Workum
6 – 7 mei Stichting BVR bazar en rommelmarkt Sneek
7 mei Bloemenmarkt Kimswerd
8 mei Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Finkebosje 2 Hemelum
12 mei Stichting Bevordering Verkeerseducatie Seniorenmarkt Sneek
14 mei Somar Markt Somar Markt Ivige leane 18 loenga
14 mei J. Scholten Kofferbak verkoop Loenga
14 mei Junglebaan/springkussen Sneek
14 mei D. de Jong Buurt BBQ Witmarsum
14 mei MFC Kofferbak verkoop IJlst
14 mei WOEI Festival Workum Workum Strand
14 mei Garagerommelmarktroute B. Smits Hemelum
15 mei Flinke Fela Market Flinkebosje 2 Hemelum
16 – 19 mei Avondvierdaagse Door Eendracht Sterk Makkum
17 – 20 mei Avondvierdaagse Stichting AD Bolsward Bolsward
17 – 20 mei Avondvierdaagse Stichting Wandeltochten Workum Workum
21 mei Play! Festival cartoons in progress 10 jaar Play! Dance, theater, muziek en eten festival Lytsewierrum
20 mei Openingsfeest opening nieuwe praktijk Workum
20 – 22 mei Friese sleepbootdagen ondernemersvereniging regio Woudsend Woudsend
21 mei Elfmeren tocht Rijwiel Toer Club Rally Súdwest-Fryslân
21 mei Kunstkuier Kunst achter Dijken Pingjum
21 mei Pingfest N. Cornelisse Pingjum
21 mei Beraad van Raerd Stichting Doarpswurk Raerd
21 mei Tuinfeest Exmorra Tentfeest met live muziek Exmorra
24 mei Sportdag RSG De Potten Offingawier
24 mei Gemeente SWF0164 minibuurtcamping Boetstraat Lemmerweg-West
24 – 26 mei Wandelelfstedentocht Stichting friese 11-steden wandeltochten Súdwest-Fryslân
26 mei Heechspanning Stichting Straatfestival Heeg Heeg
26 mei Hassiebassie wandeltocht Stichting Wjukken Mantgum
26 mei Parkpop Muziek Julianapark Bolsward
26 mei Dutch  Youth Regatta Stichting Dutch Youth Regatta Workum
26 mei Autocross Wolsum Autocross Wolsum
26 mei – 29 september Muziek terras Stichting Muziek Terras Markstraat Marktstraat 27 Sneek
26 – 29 mei Kleintje Sneekweek zeilen Sneek centrum
27 – 28 mei Elfstedenroeimarathon Elfstedenroeimarthon Súdwest-Fryslân
27 mei Boerderijdagen Campina open boerderijdagen Workum
27 mei Braderie in Workum Fryslan Markten Workum
28 mei Rommelmarkt Hoop de RM Heeg
28 mei Swit en Sit Rin Hardloopevement Itens
28 mei NK Windsurf Tour Stichting Dutch Extreme Stavoren
28 mei Folkkoor Rolling home Sneek
28 mei Elfstedenoldtimerrally Ondernemersvereniging Workum Súdwest-Fryslân
28 mei Muziekevenement Back to Reality Sneker Sporthal Sportcafe De Sneeker
29 mei Parodialoop Loop van 7,5 kilometer Tjerkwerd
29 mei Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
30 mei – 2 juni Avondvierdaagse Stichting avondvierdaagse sneek Sneek
30 mei – 2 juni Avondvierdaagse Wandelevenement IJlst

Evenementenkalender juni 2022
Datum Evenement Omschrijving Locatie
3 juni Tsjillen in de sloep Tsillen in de sloep Bolsward
3 – 4 juni Vrijwilligersfeest en mini elfstedentocht Stichting de Friese elfstedentocht overal in de gemeente
3 – 4 juni 75 jarig jubileum VV Makkum Sportvelden Makkum
3 – 4 juni Skouster oldtimerdei Oldtimer dag tractoren en motoren Heeg
3 – 5 juni Friesland Darts Masters Snekersporthal Sneek
4 juni Kunstfestival Stichting Makkum Art Makkum
4 juni Ringrijden Pingjum Vereniging Dorpsbelang Pingjum
4 juni Wielerronde Wieler vereniging Cycling Sneek Bolsward
4 en 11 juni Cultureel Festival Ut Sneek Cultureel festival Sneek centrum
5 juni 2e hands paardenmarkt Braderie met paardenartikelen Raerd
5 juni Rommelmarkt Bolsward Kleinzand en Grootzand Bolsward
5 juni Mini braderie RB Shop Makkum
5 juni Podium met live muziek Hotel  De Wijnberg Bolsward
5 juni 35ste step-elfstedentocht Bolswarder stepvereniging Bolsward
5 juni Friese Streekmarkt Flinkeboskje Verkoop ambachtelijke streekproducten Flinkebosje 2 Hemelum
5 juni Concert at the Beach Concert met Bogerman Bigband Makkum, nabij strand
5 – 8 juni Bevrijdingskermis Zweefmolen Bakker Workum
6 juni Motorelfstedentocht Motorelfstedentocht overal in de gemeente
6 juni Open boerderijdag Friesland Campina Alde Skatting Heeg
6 juni WCT Ouwe Seun Club tijdrit Kornwederzand
6 juni Fietselfstedentocht Fietselfstedentocht overal in de gemeente
9 – 11 juni Dorpsfeesten Oranjevereniging Oppenhuizen Oppenhuizen
9 – 11 juni Dorpsfeest Diverse activiteiten Tersoal en Sibrandabuorren
9 – 12 juni Openluchtspekstakel bij Autocross Autocross club Makkum Makkum-Wons
9 – 12 juni Dorpsfeest Diverse activiteiten Oosthem
9 – 12 juni Dorpsfeesten Top en Twel 2022 Dorpsfeest Oppenhuizen
10 juni Kunst achter de Dijken Theater en muziek Pingjum
10 – 11 juni HJSC dagen Voetbalvereniging HJSC Hommerts
10 – 11 juni Trekker Alverstedetocht Stichting Fryske Trekker Alvestedetocht overal in de gemeente
10 – 11 juni Slachtepop Wommels
10 – 24 juni Young Solar Boat Challenge Varen met zonneboten Elf Friese steden
11 juni Rommelmarkt Ankersmit IJlst
11 juni Slachtekuier Wandeltocht over Slachte (10 km) Wommels
11 juni Weidevogelsfestival Stichting Erfgoed Natuur en Landschap Workum
12 juni Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
16 juni Ringrijden Ferwoude
16 – 18 juni Dorpsfeest Wommels Dorpsfeest De Terp Wommels
16 – 18 juni Dorpsfeesten Vereniging voor Volksvermaken Ysbrechtum
16 – 27 juni Iepenloftspul BIS berne iepenloftspul Easterwierrum Easterwierrum
17 – 19 juni Waldseiner wykein Stichting Beachweekend Woudsend Woudsend
18 juni filmfestival nabij Houkepoort Sneek
18 juni Oldtimerdag Show van oldtimers en overige activiteiten Blauhuis
18 juni (onder voorbehoud) Muziekfeest Stichting Pareltsjebrij Workum
18 juni Autocross Makkum Autocross Makkum/Wons Makkum/Wons
18 – 19 juni Tunfeest Blauhus Muziek en overige activiteiten Blauhuis
18 – 19 juni Mini Pompebled Kirch Zwem en poloclub Neptunia Sneek
22 – 25 juni Heamiel Stadsfeest Bolsward Bolsward
23 – 24 juni Dorpsfeesten Oranje en heitelan Easterein
23 – 25 juni Young Solar en Grote Solar Boat Varen met zonneboten Elf Friese steden
23 juni – 3 juli Vinea Domini Sylkampen Teater Blauhûs De Ryp 3 Groenterp
23 juni – 9 juli Theater Sanderoer Stichting De Paupers Workum
24 -25 juni Dorpsfeest Diverse activiteiten Abbega
25 juni Mar-Athon Sneek Hardloop en wandel event Rond Sneek en Meer
25 juni Jaarmarkt Plaatselijk Belang Hindeloopen Hindeloopen
25 juni VTBM Grasbaanraces Vereniging tot Bevordering Motorsport Woudsend
25 juni Missing Airmen Stichting Molkwar 2000 Molkwerum
26 juni Singalong Vereniging Stedelijk Muziekkorps Sneek Sneek
30 juni – 3 juli Dorpsfeest Stichting feestcommissie Jutrijp- Hommerts Hommerts
30 juni – 2 juli Dorpsfeest Oranjevereniging Warns Warns
30 juni – 3 juli Dorpsfeest Diverse activiteiten Parrega

Evenementenkalender juli 2022
Datum Evenement Omschrijving Locatie
1 juli Zeepkisten race Stichting feestcommissie Jutrijp- hommerts Jutrijp- Hommerts
1 – 2 juli B. Kamphorst Sportveld Kubaard
1 – 3 juli Dorpsfeest Dorpfeest Parrega Parrega
1 – 3 juli Voetbalkamp Sportclub Bolsward Bolsward
2 juli Multi Sport Challenge Workum Zwem en fiets activiteit Workum
2 juli 12 van Sudwest Loopactiviteit voor goede doel Sneek
2 juli Wielerronde Workum Wilervereniging Snits Workum
2 juli Zaterdagmiddagmatinee Muziek op terras Sneek
2 – 3 juli Kaatspartijen Exmorra jubileumfeest Hoofdklasse kaatspartij en gezellig dag voor dorp kaatsvelden Exmorra
2 – 3 juli Een brug slaan Jeugdtheatervoorstelling It Soal, strand Workum
2 – 3 juli Merke Dearsum Dorpsfeest Dearsum
3 juli Autocross Wolsum Autocross Wolsum
3 juli Friese Streekmarkt Flinkeboskje 2 Hemelum Verkoop ambachtelijke streekproducten Flinkebosje 2 Hemelum
5 juli Oefenwedstrijd Sportvereniging Mulier Menno Simonsstraat 15
7 juli Wielerronde van Gaast Wielervereniging Snits Gaast
7 – 10 juli Dorpsfeest Dorpsfeest met diverse activiteiten Sportvelden Folsgare
8 – 10 juli Dorpsfeest de Fjouwer doarpen Dorpsfeest
8 – 10 juli Keatsen op t Oordje Kaatsen en muziek Bolsward
8 – 10 juli Vereniging de Fjouwer Doarpen Itens
9 juli Zomer wandeltocht Aureool Business Concepts Heeg
9 juli Heechsimmerfestival Stichting Heechsimmerfestival Heeg
9 juli Oldtimerdag Nijland M. Gerbrandij Nijland
9 juli Loodsconcert Chris Muziekvereniging Hosanna Wons
9 juli Springkussen en draaimolen Ondernemers vereniging Makkum Makkum
9 juli Frysman Skarl
9 juli Zaterdagmiddagmatinee Muziek op terras Sneek
10 juli Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
13 – 15 juli Dorpsfeest Dorpsfeest Boazum, dorpshuis/cafe en sportvelden
14 juli Fryslan markten, jaarmarkt Makkum jaarmarkt Makkum
14 – 16 juli Merke Commisie Zomerfeesten Reahus
14 – 16 juli Visserijdagen Diverse activiteiten Stavoren
14 – 17 juli Dorpsfeest Oranjevereniging De Lege Geaen Gauw
14 – 17 juli Dorpsfeest Dorpsfeest Oudega
14 – 19 juli Kermis S. Kooistra Makkum
15 – 19 juli Makkumer Merke Dorpsfeest Makkum
16 juli Zaterdagmiddagmatinee Muziek op terras Sneek
18 juli Muziekfeest Stichting Pareltsjebrij Workum
16 juli Top speed fan jeth Parcours met paarden Jeth 5 Britswert
18 – 20 juli Timmerdorpen Stichting Sport Fryslan Heeg IJlst Workum Bolsward
18 – 22 juli Spulwike Activiteiten voor de jeugd Easterein en Wommels
20 juli Braderie en sneupersmarkt Fryslan markten Workum
21 juli Zomerbraderie Fryslan markten Makkum Boulevard
21 – 23 juli Dorpsfeesten Dorpsfeest Burgwerd
21 juli – 14 augustus Botsbaan Plaatsen botsbaan voor campinggasten Camping Holle Poarte
23 juli Zaterdagmiddagmatinee Muziek op terras Sneek
23 – 24 juli Vijverfest Camping Heeres Hieslum
23 juli – 20 augustus Zomer festival Vele activiteiten, zoals markt en muziek Koudum
24 juli Jonge Hab partij K.V. de Lege Geanen
25 – 28 juli Friesche Elfstedentocht Op het water Divers
27 juli Braderie en sneupersmarkt Fryslan markten Workum
28 juli Zomerbraderie Fryslan markten Boulevard Makkum
29 – 31 juli Concours Hippique Evenement met paarden Boazum
29 jul – 1 augustus Dorpsfeest Dorpsfeest Arum
29 juli – 14 augustus Reuzenrad Makkum Fun Factor Events Makkum
30 juli Nationale Fierljep Manifestatie Nationale Fierljep Manifestatie It Heidenskip, fierljepterrein
30 juli Zaterdagmiddagmatinee Muziek op terras Sneek
30 juli Sixties dag Muziek en show van solexen en cadillacs Makkum
30 juli – 12 augustus Skutsjesilen Finale 12 augustus Meren rondom Sneek
31 juli Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum

Evenementenkalender augustus 2022
Datum Evenement Omschrijving Locatie
3 augustus Jaarmarkt zolan als Workum Fryslan Markten Workum
3 augustus Drijvende diva Zang vanaf praam op de Zijlroede
3 – 12 augustus Blaaskapel/ uitreiding terras Grand cafe Ludiek Kruizebroederstraat Sneek
4 augustus Braderie en sneupersmarkt Fryslan Markten Centrum Makkum
4 – 8 augustus Merke Witmarsum Dorpsfeest Witmarsum
5 augustus Buitenbar met live muziek V.O.F. De Ree-Schilstra/ Bistro Jikke Lemmerweg Sneek
5 – 10 augustus Festival De Kastanje Sneek
5 – 10 augustus Zeilwedstrijd met feest Bar ’t Ouwe Vat Sneek
5 – 11 augustus Kermis Bureau De Kermisgids B.V. Sneek
5 – 11 augustus Muziekpodium Sneekweek Grandcafe De Kroon Jousterkade Sneek
5 – 11 augustus Vlootschouw en diverse Stichting Sneek Promotion Sneek
5 – 11 augustus Muziekplein Fokks Kruizebroederstraat Sneek
5 – 11 augustus Feest Club Tropicana Markstraat 23 Sneek
5 – 11 augustus Muziekplein Markt 23 Kerkstraat Sneek
5 – 11 augustus Live muziek Markt 23 Markstraat Sneek
5 – 12 augustus Live muziek Walrus Sneek B.V. Schaapmarktplein Sneek
6 augustus Nationale Fierljep Manifestatie Fierljepforiening It Heidenskip It Heidenskip
6 augustus SKS pleinfeest Activiteiten rondom Skutsjesilen Stavoren
6 – 9 augustus Sneekweek Muziek Parkstraat Sneek
6 – 10 augustus Sponsor paviljoen Watersportvereniging Sneek Starteiland Offingawier
6 – 12 augustus Festiviteiten starteiland It Foarunder Sneek
7 augustus Local Vibes Catering Hanenburg B.V. Oude Oppenhuizerweg Sneek
7 augustus Play! Festival Sneekweek editie Dance, theater, muziek en eten festival Tirns
7 augustus Friese Streekmarkt Flinkeboskje 2 Hemelum Verkoop ambachtelijke streekproducten Flinkebosje 2 Hemelum
8 – 9 augustus Skutsjesilen Skutsjesilen locatie Woudsend Strand Woudsend
8 – 10 augustus Freule Wommels Kaatspartij met muziekactiviteiten en kermis Wommels
10 augustus Braderie en sneupersmarkt Fryslan Markten Workum
10 augustus Hardzeildagbraderie Sneekweek Braderie Sneek
11 augustus Zomerbraderie Fryslan Markten Boulevard Makkum
14 augustus Straatorkest VOF funsport Makkum Boulevard Makkum
14 augustus Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
17 augustus Braderie en sneupersmarkt Fryslan Markten Workum
17 – 19 augustus Dorpsfeest Diverse activiteiten Wieuwerd en Britswerd
18 augustus Zomerbraderie Fryslan Markten Boulevard Makkum
18 – 21 augustus Dorpsfeest Dorpsfeest Exmorra
20 – 21 augustus Keetpartij Burgwerd Kaatsen Burgwerd
24 augustus Braderie en sneupersmarkt Fryslan Markten Workum
25 augustus Braderie, sneupersmarkt, kindervrijmarkt Fryslan Markten Makkum
26 – 28 augustus Dorpsfeest Dorpsfeest Heeg
26 – 29 augustus Merke Raerd Dorpsfeest Raerd
27 augustus Swinging Sneek Muziek in centrum Sneek
28 augustus Autocross Wolsum Autocross Wolsum
28 augustus Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
31 augustus – 4 september Dorpsfeest Dorpsfeest Scharnegoutum

Evenementenkalender september 2022
Datum Evenement Omschrijving Locatie
1 – 4 september Dorpsfeest Diverse activiteiten Sportvelden Nijland
2 – 4 september Darttournooi Friesland Darts Masters Sneek
3 september Hemdykrintocht Wandeltocht Blauwhuis
3 september Shantyfestival & springkussen elfsteden Sneek centrum
4 september Triathlon Workum Triathlon Stedspôle en Workum e.o.
4 september Friese Streekmarkt Flinkeboskje 2 Hemelum Verkoop ambachtelijke streekproducten Flinkebosje 2 Hemelum
5 – 30 september Theater over het Water Theaterstuk bij Weeshuis Tuin weeshuis en Kleine Kampen Bolsward
8 – 10 september M.G. de Tysker Dorpsfeest Easterwierrum
10 september Dorpsfeest Schraard
10 september Fries kampioenschap ringrijden Paardensportvereniging De Hanzeruiters Bolsward
10 september SLOWTriatlon® Waterland van Friesland 2022 Oudemirdum
10 september Knaf autocross kampioenschappen Ferwoude Autocross Ferwoude nabij Ferwoude
10 september Open monumentendag en Uitfestival?
10 – 11 september NON Stop SUP11-citytour Suppen langs Friese 11 steden
11 september Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
11 september Triatlon Witmarsum Comite triatlon Witmarsum Witmarsum
14 – 18 september Vijfdaagse Tour SUP11-tour Suppen langs Friese 11 steden
16 – 18 september Onbeperkte Elfstedentocht Stichting Leef langs Friese elsteden
16 – 18 september Evenement in kader van Arcade Workum park Marienacker
17 september Triatlon Triathlon Wommels Wommels
17 september Verkeers Veiligheidsdag Grote veiligheidsdag met alle hulpverlening Sneek centrum
17 september Slag om Makkum Sloeproeirace Workumerdijk, Makkum centrum, Ijsselmeer
23 – 24 september Muziekfestival workshops Circus tent, 12-18 uur Sneek – Bolswarder Poort, Schuttersveld of Veemarktterrein
23 – 24 september Septemberpop Workum
23 – 25 september Tentfeest Superbingo, trekkertrek en tentfeest Warns
24 september Knaf autocross kampioenschappen Ferwoude Autocross Ferwoude nabij Ferwoude
25 september Flinke Flea Market Rommelmarkt met foodtrucks Hemelum Rommelmarkt met foodtrucks Flinkebosje 2 Hemelum
30 september – 1 oktober 90’s feest en Oktoberfest Veemarkthal Sneek

Evenementenkalender oktober 2022
Datum Evenement Omschrijving Locatie
1 oktober Trucktour Trucktour Bolsward
1 oktober Autocross Wolsum Autocross Wolsum
1 oktober Werkfestival
1 oktober Nacht fan Boazum Tentfeest Boazum
1 oktober Sneeker Dweildag Dweilorkesten in centrum Sneek
6 oktober de Hanze Ringrijderij Bolletongerdei Bolsward
7 oktober Bolletongersdei Markt en kermis Bolsward
7 – 9 oktober Foodfestival Stichting Uit SNeek Sneek centrum
7 – 9 oktober Oktoberfest Mulierlaan 1 Witmarsum
15 oktober Nachtkuier Wâldsein Wandeltocht Woudsend
19 oktober Braderie tijdens strontrace Fryslan Markten Workum
22 oktober Strontraceloop Workum Hardloopevenement Aquaresort It Soal, Workumerwaard

Evenementenkalender november 2022
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
12, 19 en 27 november Sinterklaasintochten Sneek, Bolsward, Workum etc.
18 november Culinaire Elfstedentocht Sneek

Evenementenkalender december 2022
Datum Evenement Omschrijving evenement Locatie
11 december Kerstboom/XMAS Sneek Diverse activiteiten Sneek
17 – 18 december Kerkkorenfestival Sneek
25 december – 8 januari Kerstcircus Sneek