Bouwen en verbouwen

Ga je bouwen of verbouwen? En heb je vragen over bouwvergunningen, welstand of duurzaamheid?
Of zoek je informatie over het verbouwen van je monument? Of brandveiligheid? We hebben alle informatie voor je verzameld!

Let op: Heb je een vraag over de status van je aanvraag?

Vanwege de invoering van de Omgevingswet hebben wij meer tijd nodig om alle verzoeken te behandelen. Alvast bedankt voor je begrip! We vragen je vriendelijk om geen contact met ons op te nemen over de status van je aanvraag. Wij doen ons best om binnen 8 weken contact met je op te nemen.

Snel naar

Bouwen en Wet Kwaliteitsborging

Met de Omgevingswet verandert ook de manier van kwaliteitsborging voor het bouwen. Voor bepaalde bouwactiviteiten moet je een kwaliteitsborger inschakelen.

Huisnummering

Heb je een vraag over het huisnummer van je woning? Of wil je een huisnummer aanvragen? Op deze pagina lees je informatie over de registratie van adressen.

Bouwkavels en nieuwbouwprojecten

Wil je een huis bouwen of kavel kopen? Of je nu zoekt naar een bouwkavel of een nieuwbouwproject, in Súdwest-Fryslân is het fijn wonen.

Omgevingsvergunning

Wil je je huis verbouwen? Of er juist een stuk aanbouwen? Controleer dan of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Welstand

Wil je bouwen of verbouwen? Houd dan rekening met de regels voor welstand. De welstandscommissie Hûs en Hiem bekijkt of jouw plannen passen in de omgeving.

Bekendmakingen en verordeningen

Wil je weten wie een vergunning heeft gekregen, welke bekendmakingen of beleidsregels er zijn of zoek je een verordening?

Omgevingsplan

Een nieuw pand bouwen of benieuwd naar de bestemming van een bepaald gebouw? In het omgevingsplan staat waar en wat er gebouwd mag worden.

Slopen en/of asbest verwijderen

Ben je druk aan het verbouwen en moet je daarvoor een deel van het gebouw slopen? Dan moet je waarschijnlijk een sloopmelding doen en soms moet je een vergunning aanvragen.

Flitsvergunning

Kleinere bouwwerken komen in aanmerking voor een flitsvergunning. Een flitsvergunning wordt binnen 5 werkdagen verleend.

Tijdelijk object plaatsen in de openbare ruimte

Tijdelijk een container, mobiel toilet of ander object plaatsen op straat of op een groenstrook? Doe een melding of vraag een ontheffing aan.

Kabels en leidingen

Ben je benieuwd naar de werkzaamheden die worden uitgevoerd aan kabels en leidingen? Of heb je vragen over loden leidingen? Of wil je kabels of leidingen leggen? Dan heb je soms een vergunning nodig.

Bouwtekening opvragen

Zoek je een bouwtekening van je pand, of heb je een revisietekening nodig? Wij kijken graag voor je in ons digitale of fysieke archief.

Vastgoedinformatie opvragen

Wil je een pand of perceel kopen of juist verkopen? Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de mogelijkheden en beperkingen ervan.

Funderingsloket

Het Funderingsloket helpt jou als woningeigenaar uit het Friese veenweidegebied om funderingsschade te melden.

Monumenten, beschermde gezichten, karakteristieke panden en archeologie

Voor het onderhoud, verbouwen van een monument of pand binnen een beschermd gezicht heb je meestal een vergunning nodig. Dit geldt ook voor bodem verstorende werkzaamheden (geen bouw).

Bouw- en sloopveiligheid

Ga je bouwen of slopen, dan is het belangrijk dat dit op een veilige manier gebeurt. Maak van te voren een veiligheidsplan.