Contact

Carbidschieten

Heb je plannen om te gaan carbidschieten op Oudejaarsdag? Meld dit dan bij ons via onderstaand aanvraagformulier!

Let op. In sommige gevallen is het doen van een melding niet genoeg. Dan heb je een ontheffing nodig. Het aanvragen van een ontheffing is geheel op eigen risico. Je kunt de leges niet terugvragen wanneer het carbidschieten niet door kan gaan.

Dan nog even dit! De eindtijd voor het carbidschieten verandert. Je mag dit jaar niet meer tot 02:00 uur carbidschieten, maar tot 18:00 uur.

Corona zorgt ook dit jaar voor extra voorschriften

Ook dit jaar speelt corona een rol. Voorlopig geldt voor het carbidschieten in ieder geval dat je moet werken met een coronatoegangsbewijs. Welke maatregelen daadwerkelijk van toepassing zullen zijn weten we nog niet. Mocht het zo zijn dat het carbidschieten door kan gaan, dan gelden er ook dit jaar aanvullende voorschriften.

Deze voorschriften ontvang je nog apart van ons, zodra er meer duidelijkheid is wat wel en niet kan/mag tijdens Oud en Nieuw. Mocht het nodig zijn, dan nemen wij voorafgaand aan Oud en Nieuw nog contact met je op om de dan geldende maatregelen met je door te nemen.

Let op! Jij bent als melder verantwoordelijk dat iedereen die bij het carbidschieten aanwezig is de corona-maatregelen naleeft.

Veelgestelde vragen

Er mag geschoten worden vanaf 10.00 uur op 31 december tot uiterlijk 18:00 uur. In sommige gevallen is het doen van een melding niet genoeg. Dan heb je een ontheffing nodig.

Voldoe je aan onderstaande punten dan is het doen van een melding voldoende. Zo niet? Dan moet je een ontheffing aanvragen.

 1. Er wordt alleen gebruik gemaakt van (melk)bussen met een maximale inhoud van 50 liter;
 2. Het carbidschieten is 14 dagen van tevoren gemeld bij de gemeente;
 3. Je bent in het bezit van een schriftelijke toestemming van de eigenaar/bewoner van de woning of het bedrijf waar de dieren worden gehouden;
 4. De plaats waar geschoten wordt ligt:
  • In het buitengebied;
  • Minstens 75 meter van woningen;
  • Minstens 300 meter van voorzieningen waar dieren worden gehouden;
 5. Toeschouwers moeten op minstens 10 meter afstand staan van het carbidschieten;

De melding en ontheffing kun je via hetzelfde formulier melden of aanvragen.

Voor een ontheffing betaal je € 43,40. Het doen van een melding is gratis.

Er mag geschoten worden op 31 december vanaf 10.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur.

Bock staat voor “Bewust Oplettende Carbid Knaller” (BOCK). Met deze campagne willen we iedere carbidknaller bewust maken van de gevaren hiervan, zodat carbidschieten op een veilige manier gebeurt. We willen de traditie van carbidknallen namelijk graag in ere houden.
Meer informatie lees je op de website van Wie is de Bock.

Zorg er altijd voor dat er een BOCK aanwezig is bij het carbidschieten. De BOCK is op de hoogte van de vijf tips voor veilig carbidschieten.

De tips:

 1. Bereid je goed voor
 2. Bescherm jezelf
 3. Gebruik goed materiaal
 4. Ontsteek het carbid veilig
 5. Zorg voor EHBO

Heb je een klacht of wil je een melding doen van overlast? Neem dan tussen 09.00 uur en 16.00 uur telefonisch contact op met ons team Handhaving. Of meld de overlast digitaal.

Wil je een melding doen buiten kantoortijden? Neem dan contact op met de politie.