Werk, inkomen en uitkering

Alle informatie over uitkeringen, bijstand, vrijwilligerswerk, toeslagen en bijdragen vind je hier.

Schulddienstverlening

Soms raak je door een onverwachte situatie in de schulden of geldproblemen. Neem contact op met het gebiedsteam.

Uitkering

Heb je een laag inkomen en kun je wel wat financiële hulp gebruiken? Dan heb je misschien wel recht op een bijstandsuitkering.

Uitbetaling vakantiegeld

Ontvang je een uitkering? Dan wordt er elke maand vakantiegeld gereserveerd. In de maand juni wordt het gereserveerde vakantiegeld aan jou uitbetaald.

Bijdrageregeling minima en Kindpakket

Met de bijdrageregeling Minima en het Kindpakket proberen wij inwoners met een laag inkomen te ondersteunen.

Werk zoeken

Ben je op zoek naar werk? Raak je binnenkort je baan misschien kwijt of vind je het lastig om een (nieuwe) baan te vinden? Wij hebben handige informatie, tips en een tal van links naar uitzendbureaus en vacaturesites.

Bijzondere bijstand

Heb je noodzakelijke kosten door bijzondere omstandigheden en kun je ze niet betalen? Dan bieden wij in sommige gevallen bijzondere bijstand aan.

Simmer yn Súdwest

Er is dit jaar van alles te doen in de buurt voor kinderen in Súdwest-Fryslân. Daarnaast bieden we minimagezinnen een dagje uit aan naar een pretpark of één van de Waddeneilanden.

Bijstand voor zelfstandigen

Ben of word je zelfstandig ondernemer en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf start vanuit een uitkering? Lees hier meer informatie.

IOAZ

Ben je zzp-er, ouder dan 55 jaar en wil je stoppen met je bedrijf? Of ben je een gedeeltelijk arbeidsongeschikte ondernemer? Vraag de IOAZ-uitkering aan.

IOAW

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt of ben je een oudere werknemer of zelfstandige? Dan heb je misschien recht op een IOAW-uitkering.

Inkomensondersteuning

Inwoners met een laag inkomen of uitkering krijgen elk jaar de Kansbrief. Hierin staan regelingen voor ondersteuning, advies en hulp.

Tegemoetkoming energielasten

Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen € 800,00 aanvragen voor het betalen van de energierekening. Vraag de tegemoetkoming nu aan.

Tegemoetkoming zorgverzekering

Kom je rond van een laag inkomen? En ben je verzekerd bij de Friesland Zorgverzekeraar? Dan is de aanvullende zorgverzekering AV Frieso iets voor jou.

Individuele studietoeslag

Volg je een opleiding en kun je door een beperking niet zelfstandig het minimumloon verdienen? Dan heb je misschien recht op individuele studietoeslag.

Individuele inkomenstoeslag

Kom je rond van een laag inkomen? Er zijn verschillende soorten toeslagen en aftrekposten waar je misschien gebruik van kunt maken.

Vrijwilligerswerk

Hier vind je informatie over vrijwilligerswerk, vrijwilligersverzekering, vrijwilligersbijdrage en trainingen of workshops voor vrijwilligers.

Gebiedsteam

Kan jij hulp gebruiken in het huishouden, bij de opvoeding of kom je financieel niet meer rond? Het gebiedsteam helpt je graag.