Werk, inkomen en uitkering

Alle informatie over uitkeringen, bijstand, vrijwilligerswerk, toeslagen en bijdragen vind je hier.

Tegemoetkoming energielasten

Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen € 800,00 aanvragen voor het betalen van de energierekening. Dit bedrag komt bovenop de tegemoetkoming van de stijgende energieprijzen (de vermindering van de energiebelasting). Vraag de tegemoetkoming nu aan.

Werk zoeken

Ben je op zoek naar werk? Raak je binnenkort je baan misschien kwijt of vind je het lastig om een (nieuwe) baan te vinden? Wij hebben handige informatie voor je op een rijtje gezet. Zo lees je tips voor solliciteren. En je vindt een tal van links naar uitzendbureaus en vacaturesites.

Simmer yn Súdwest

Zeilen, suppen, voetballen, Pumptrack of meedoen aan één van de sportinstuiven met springkussens en een te gekke Wipe-outbaan. Met de kinderen naar een theatervoorstelling, straattheater of creatief aan de slag met een Toolbox van Cultuur Kwartier. Er is dit jaar van alles te doen in de buurt voor kinderen in Súdwest-Fryslân. Daarnaast bieden we minimagezinnen een dagje uit aan naar een pretpark of één van de Waddeneilanden.

Privacy en rechten

Als inwoner van onze gemeente sta jij met een aantal gegevens bij ons in het systeem. Wij gaan hier veilig en zorgvuldig mee om. Lees hier meer.

Inkomensondersteuning

Inwoners met een laag inkomen of uitkering krijgen elk jaar de Kansbrief. Hierin staan regelingen voor ondersteuning, advies en hulp.

Uitbetaling vakantiegeld

Ontvang je een uitkering? Dan wordt er elke maand vakantiegeld gereserveerd. In de maand juni wordt het gereserveerde vakantiegeld aan jou uitbetaald.

Schulddienstverlening

Soms raak je door een onverwachte situatie in de schulden of geldproblemen. Neem contact op met het gebiedsteam.

Bijzondere bijstand

Heb je noodzakelijke kosten door bijzondere omstandigheden en kun je ze niet betalen? Dan bieden wij in sommige gevallen bijzondere bijstand aan.

Vrijwilligerswerk

Hier vind je informatie over vrijwilligerswerk, vrijwilligersverzekering, vrijwilligersbijdrage en trainingen of workshops voor vrijwilligers.

Uitkering

Heb je een laag inkomen en kun je wel wat financiële hulp gebruiken? Dan heb je misschien wel recht op een bijstandsuitkering.

IOAZ

Ben je zzp-er, ouder dan 55 jaar en wil je stoppen met je bedrijf? Of ben je een gedeeltelijk arbeidsongeschikte ondernemer? Vraag de IOAZ-uitkering aan.

IOAW

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt of ben je een oudere werknemer of zelfstandige? Dan heb je misschien recht op een IOAW-uitkering.

Bijstand voor zelfstandigen

Ben of word je zelfstandig ondernemer en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf start vanuit een uitkering? Lees hier meer informatie.

Bijdrageregeling minima en Kindpakket

Met de bijdrageregeling Minima en het Kindpakket proberen wij inwoners met een laag inkomen te ondersteunen.

Tegemoetkoming zorgverzekering

Kom je rond van een laag inkomen? En ben je verzekerd bij de Friesland Zorgverzekeraar? Dan is de aanvullende zorgverzekering AV Frieso iets voor jou.

Individuele studietoeslag

Volg je een opleiding en kun je door een beperking niet zelfstandig het minimumloon verdienen? Dan heb je misschien recht op individuele studietoeslag.

Individuele inkomenstoeslag

Kom je rond van een laag inkomen? Er zijn verschillende soorten toeslagen en aftrekposten waar je misschien gebruik van kunt maken.

Gebiedsteam

Kan jij hulp gebruiken in het huishouden, bij de opvoeding of kom je financieel niet meer rond? Het gebiedsteam helpt je graag.