Werk, inkomen en uitkering

Heb je een laag inkomen en moeite met rondkomen? Op deze pagina vind je een overzicht van de verschillende regelingen die er binnen onze gemeente zijn om jou (financieel) te helpen.

Snel naar

Witgoedregeling

Als je de energietoeslag hebt ontvangen kom je in aanmerking voor de witgoedwissel. Met een kadokaart van € 400 kun je een oude koelkast, vriezer of wasmachine vervangen voor een energiezuinig apparaat.

Hulpfonds bestaanszekerheid

Hulpfonds bestaanszekerheid is een fonds voor inwoners én maatschappelijke initiatieven die in acute financiële problemen (dreigen) te komen. Hiermee willen we inwoners en maatschappelijke initiatieven ondersteunen die het financieel moeilijk hebben.

SWF Tichtby, voor hulp dichtbij

Met SWF Tichtby gaan we de wijken en dorpen in om meer inwoners te bereiken en informeren over de energietoeslag, bespaartips en andere minimaregelingen.

Energietoeslag

Huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen een tegemoetkoming voor energielasten aanvragen.

Uitkering

Heb je een laag inkomen en kun je wel wat financiële hulp gebruiken? Dan heb je misschien wel recht op een bijstandsuitkering.

Bijdrageregeling minima en Kindpakket

Met de bijdrageregeling Minima en het Kindpakket proberen wij inwoners met een laag inkomen te ondersteunen.

Bijzondere bijstand

Heb je noodzakelijke kosten door bijzondere omstandigheden en kun je ze niet betalen? Dan bieden wij in sommige gevallen bijzondere bijstand aan.

Inkomensondersteuning

Inwoners met een laag inkomen of uitkering krijgen elk jaar de Kansbrief. Hierin staan regelingen voor ondersteuning, advies en hulp.

Schulddienstverlening

Soms raak je door een onverwachte situatie in de schulden of geldproblemen. Neem contact op met het gebiedsteam.

Individuele inkomenstoeslag

Kom je rond van een laag inkomen? Er zijn verschillende soorten toeslagen en aftrekposten waar je misschien gebruik van kunt maken.

Gebiedsteam

Kan jij hulp gebruiken bij de opvoeding of kom je financieel niet meer rond? Het gebiedsteam helpt je graag.

Kinderopvangtoeslagaffaire

Wat kun je doen als je slachtoffer bent van de kinderopvangtoeslagaffaire of iemand helpt die slachtoffer is.

Bijstand voor zelfstandigen

Ben of word je zelfstandig ondernemer en kun je wel wat ondersteuning gebruiken omdat je een bedrijf start vanuit een uitkering? Lees hier meer informatie.

Reiskosten openbaar vervoer voortgezet onderwijs

Moet jouw kind met de bus of trein naar school, omdat de school verder dan 11 km staat? Misschien kun je een reiskostenvergoeding krijgen.

Simmer yn Súdwest

Er is dit jaar van alles te doen in de buurt voor kinderen in Súdwest-Fryslân. Of ga een dagje uit aan naar een pretpark.

Collectieve zorgverzekering AV Frieso

Heb je een laag inkomen? En ben je verzekerd bij de Friesland Zorgverzekeraar? Dan is de aanvullende zorgverzekering AV Frieso misschien iets voor jou.

Uitbetaling vakantiegeld

Ontvang je een uitkering? Dan wordt er elke maand vakantiegeld gereserveerd. In de maand juni wordt het gereserveerde vakantiegeld aan jou uitbetaald.

Tegemoetkoming zorgverzekering

Ben je niet verzekerd bij De Friesland Zorgverzekeraar? Dan kom je misschien in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming van € 129 voor de premie van je aanvullende zorgverzekering.

Vrijwilligerswerk

Hier vind je informatie over vrijwilligerswerk, vrijwilligersverzekering, vrijwilligersbijdrage en trainingen of workshops voor vrijwilligers.

Studietoeslag

Volg je een opleiding en kun je door een beperking niet zelfstandig het minimumloon verdienen? Dan heb je misschien recht op studietoeslag.