Contact

Reiskosten openbaar vervoer voortgezet onderwijs

Wij vinden het belangrijk dat een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Reiskosten naar school mag dan ook geen belemmering zijn. Staat de dichtstbijzijnde school binnen onze gemeentegrenzen op meer dan 11 kilometer van je woning? En moet jouw kind daarom met de bus of trein naar school? Dan kom je misschien in aanmerking voor een gratis OV-kaart of een korting op de kosten van een OV-kaart. Dit geldt alleen voor een abonnement via Arriva.

Wij maken zoveel mogelijk gebruik van digitale aanvraagformulieren. Je hebt hiervoor je DigiD-inloggegevens nodig. Lukt het niet om een digitaal formulier in te vullen? Neem dan contact op met ons op via telefoonnummer 14 0515.

Documenten

Voor het doen van de aanvraag hebben wij een aantal gegevens nodig. Verzamel deze gegevens voordat je begint met de aanvraag. Sla deze documenten op als een pdf-, jpg-, jpeg-, gif-, tiff-, png- of als een bmp-bestand.

  • Vul de fietsroute in via de ANWB-routeplanner. Gebruik de adresgegevens van jouw woning en de school. Deze afstand moet meer dan 11 kilometer zijn. Bewaar dit document op je computer.
  • Ontvang je geen uitkering van ons? Dan moet je bewijsstukken van je loon, uitkering digitaal opslaan. Je kunt ze ook scannen of er een foto van te maken.

Stuur je bewijsstukken digitaal.

Inkomensgrenzen

Je kan in aanmerking komen voor een gratis OV-kaart voor de trein of voor de bus. Het gaat dan om een jaarabonnement. De kosten hoef je niet eerst voor te schieten. Het abonnement vragen wij voor je aan bij Arriva. Je doet bij ons een aanvraag en wij regelen de rest.

Hoogte van het inkomen bij 120% van de bijstandsnorm voor de aanvraag 2021 (norm per juli 2021)

  • Gehuwden/samenwonenden vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd – € 1.849,20
  • Alleenstaande ouder vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd – € 1.664,28

Je kan in aanmerking komen voor een korting op het treinabonnement. De korting geldt niet voor een busabonnement.

  • Je ontvangt van Arriva een kortingscode. Met deze code vraag je zelf een treinabonnement met korting aan via de webshop van Arriva.
  • Je heb hiervoor wel een persoonlijke OV-chipkaart met pasfoto nodig. Heb je nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Vraag hem aan via de website van OV-chipkaart.
Korting per treintraject
Treintraject Kosten voor een jaarabonnement Korting die je krijgt Uiteindelijk betaal je
Workum-Sneek € 1.195,58 € 358,67 € 836,91
Hindeloopen-Sneek € 1.445,20 € 433,56 € 1.011,64
Koudum/Molkwerum-Sneek € 1.733,87 € 621,87 € 1.112,00
Stavoren-Sneek € 1.983,39 € 871,39 € 1.112,00

Wil je toch een busabonnement voor je kind aanvragen? Een scholier tussen de 12 en 18 jaar heeft recht op een scholierenkorting. Meer informatie over zo’n abonnement met korting lees je op de website van Arriva.

Veelgestelde vragen

Meer informatie hierover lees je op de pagina onder leerlingenvervoer.

Binnen 8 weken ontvang je van ons een brief waarin staat of je aanvraag is goedgekeurd of is afgewezen. Hebben wij je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je van ons een zogenaamd toekenningsbeschikking en wij melden je aan bij Arriva. Van Arriva ontvang je vervolgens het abonnement of de kortingscode.

In de ANWB Routeplanner vul je de postcode en huisnummer in van je woonplaats en die van de school. De afstand die je via een fietsroute fietst moet meer dan 11 kilometer zijn.

Jouw/jullie kind komt in aanmerking voor deze regeling wanneer het onderwijsaanbod in Koudum niet aanwezig is. Dat kan per schooltype verschillen. Hieronder vind je een tabel met de verschillende schooltypen en jaren die in Koudum gevolgd kunnen worden.

Bogerman Koudum Klas
Vmbo bb/kb Klas 1 en 2
Vmbo tl Klas 1 tot en met 4
Havo Klas 1 tot en met 3
Atheneum (vwo) Klas 1 tot en met 3
Havo/vwo meertalig onderwijs Klas 1 en 2

Twijfel je of je in aanmerking voor deze regeling? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 14 0515 en vraag naar Team Administratie en Beheer Sociaal Domein.

Jouw kind kan in onze gemeente het geadviseerde schoolniveau volgen.

Nee. Alleen kinderen die in onze gemeente wonen komen in aanmerking voor deze regeling.

Je kunt dan contact opnemen met de gemeente om een vervangende pas te vragen. Voor de vervangende pas betaal je € 16,50.