Reiskosten openbaar vervoer voortgezet onderwijs

Wij vinden het belangrijk dat een kind zich zo goed mogelijk kan ontwikkelen. Reiskosten naar school mag dan ook geen belemmering zijn. Staat de dichtstbijzijnde school binnen onze gemeentegrenzen op meer dan 11 kilometer van je woning? En moet jouw kind daarom met de bus of trein naar school? Dan kom je misschien in aanmerking voor een gratis OV-kaart of een korting op de kosten van een OV-kaart. Dit geldt alleen voor een abonnement via Arriva.

Vraag reiskostenvergoeding voor het voortgezet onderwijs aan

Wij maken zoveel mogelijk gebruik van digitale aanvraagformulieren. Je hebt hiervoor je DigiD-inloggegevens nodig.

Lukt het niet om een digitaal formulier in te vullen? Neem dan contact op met ons op via telefoonnummer 14 0515. Wil je langskomen in het Súdwesthûs, Marktstraat 8 in Sneek? Maak dan eerst een afspraak.

Documenten

Voor het doen van de aanvraag hebben wij een aantal gegevens nodig. Verzamel deze gegevens voordat je begint met de aanvraag. Sla deze documenten op als een pdf-, jpg-, jpeg-, gif-, tiff-, png- of als een bmp-bestand.

 • Ontvang je geen uitkering van ons? Dan moet je bewijsstukken van je loon, uitkering digitaal opslaan. Je kunt ze ook scannen of er een foto van te maken.
 • Ook vragen we je om een kopie van je identiteitsbewijs of paspoort (geen rijbewijs) van jou en je eventuele partner bij de aanvraag te voegen.
 • Als je inkomen boven de 120% Sociaal Minimum ligt wordt ook gevraagd naar het Chipkaartnummer en de einddatum geldigheid van de Chipkaart. Houd dus de Chipkaart bij de hand als je het formulier invult.

Stuur je bewijsstukken digitaal.

Veelgestelde vragen

Binnen 8 weken ontvang je van ons een brief waarin staat of je aanvraag is goedgekeurd of is afgewezen. Hebben wij je aanvraag goedgekeurd? Dan ontvang je van ons een zogenaamd toekenningsbeschikking en wij melden je aan bij Arriva. Van Arriva ontvang je vervolgens het abonnement of de kortingscode.

In de ANWB Routeplanner vul je de postcode en huisnummer in van je woonplaats en die van de school. De afstand die je via een fietsroute fietst moet meer dan 11 kilometer zijn.

Jouw kind komt in aanmerking voor deze regeling wanneer het onderwijsaanbod in Koudum niet aanwezig is. Dat kan per schooltype verschillen. Hieronder vind je de verschillende schooltypen en jaren die in Koudum gevolgd kunnen worden.

 • Vmbo bb/kb: klas 1 en 2
 • Vmbo tl: klas 1 tot en met 4
 • Havo: klas 1 tot en met 3
 • Atheneum (vwo): klas 1 tot en met 3
 • Havo/vwo meertalig onderwijs: klas 1 en 2

Twijfel je of je in aanmerking voor deze regeling? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 14 0515 en vraag naar Team Integraal Beheer Sociaal Domein.

Jouw kind kan in onze gemeente het geadviseerde schoolniveau volgen.

Nee. Alleen kinderen die in onze gemeente wonen komen in aanmerking voor deze regeling.

Je kunt dan contact opnemen met de gemeente om een vervangende pas te vragen. Voor de vervangende pas betaal je € 20.

Zodra wij een besluit hebben genomen over de tegemoetkoming, krijg je van ons een brief toegestuurd. Dit heet een beschikking. Ben je het niet eens met ons besluit? Dan kun je bezwaar maken.

Inkomensgrenzen

Je kan in aanmerking komen voor een gratis OV-kaart voor de trein of voor de bus. Het gaat dan om een jaarabonnement. De kosten hoef je niet eerst voor te schieten. Het abonnement vragen wij voor je aan bij Arriva. Je doet bij ons een aanvraag en wij regelen de rest.

Hoogte van het inkomen bij 120% van de bijstandsnorm voor de aanvraag 2024 (norm per juli 2024)

 • Gehuwden/samenwonenden vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd - € 2.243,05
 • Alleenstaande en alleenstaande ouder vanaf 21 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd - € 1.570,14

Je kan in aanmerking komen voor een korting op het treinabonnement. De korting geldt niet voor een busabonnement.

 • Je ontvangt van Arriva een kortingscode. Met deze code vraag je zelf een treinabonnement met korting aan via de webshop van Arriva.
 • Je heb hiervoor wel een persoonlijke OV-chipkaart met pasfoto nodig. Heb je nog geen persoonlijke OV-chipkaart? Vraag hem aan via de website van OV-chipkaart.
Korting per treintraject
TreintrajectKosten voor een jaarabonnementKorting die je krijgtUiteindelijk betaal je
Workum-Sneek€ 1.259,72€ 377,92€ 881,80
Hindeloopen-Sneek€ 1.522,85€ 456,86€ 1.066
Koudum/Molkwerum-Sneek€ 1.827,03€ 645,98€ 1.181,05
Stavoren-Sneek€ 2.089,96€ 908,90€ 1.181,06

Wil je toch een busabonnement voor je kind aanvragen? Een scholier van 12 tot en met 18 jaar heeft recht op een scholierenkorting. Meer informatie over zo’n abonnement met korting lees je op de website van Arriva.