Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Je helpt een ander en krijgt hier ontzettend veel waardering voor terug. Het is leuk, leerzaam en je ontmoet nieuwe mensen. Wil jij je vrije tijd nuttig besteden? Of ben je al vrijwilliger? Dan kun je terecht bij de medewerkers van het Stipepunt. Zij zetten zich in voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Bekijk de actuele vacatures

Meer informatie over vrijwilligerswerk

Wil je vrijwilligerswerk aanbieden? Meld je organisatie aan bij Stipepunt.nl. Het Stipepunt neemt dan binnen 2 weken contact met je op.

Is je organisatie geschikt voor vrijwilligerswerk? Dan worden je vrijwilligersvacatures in de vacaturebank geplaatst.

Wil jij je vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving? De medewerkers van het Stipepunt bij jou in de buurt helpen je graag. Maak een afspraak en geef aan wat je wensen en talenten zijn. Zij zoeken samen met jou naar leuk vrijwilligerswerk dat bij je past. De actuele vacatures vind je in de vacaturebank.

Heb je toestemming van ons om vrijwilligerswerk te doen? Lees dan verder.

Doe je vrijwilligerswerk (met goedkeuring van ons) en heb je een bijstandsuitkering? Dan kun je in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. We noemen dit participatiepremie. Deze premie is maximaal € 750 netto per kalenderjaar. Vanaf 1 juli tot en met 31 december 2024 kun je de Participatiepremie 2024 aanvragen.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie zijn:

 1. Je hebt vooraf toestemming gevraagd en gekregen om vrijwilligerswerk te mogen doen;
 2. Het doen van vrijwilligerswerk mag het volgen van een re-integratietraject of een andere activeringsactiviteit en het vinden van betaald werk niet in de weg staan;
 3. Je doet minimaal 4 uren per week vrijwilligerswerk;
 4. Je hebt in een kalenderjaar, minimaal 6 maanden vrijwilligerswerk gedaan;
 5. Je hebt een verklaring van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet;
 6. Je bent 27 jaar of ouder;
 7. Op de dag dat je een participatiepremie aanvraagt, moet je minimaal 24 maanden een uitkering van de gemeente hebben ontvangen.

Ontvang je een onkostenvergoeding?

Dan wordt dat bedrag op de participatiepremie in mindering gebracht.

Ontvang je een vrijwilligersvergoeding?

Dan wordt dat bedrag op de participatiepremie in mindering gebracht, tenzij er al bedragen worden verrekend met je periodieke uitkering.

Ontvang je een reiskostenvergoeding voor gemaakte reiskosten?

Dit verrekenen wij niet met jouw uitkering. Het moet wel gaan om daadwerkelijk gemaakte kosten. Je moet deze kosten aantonen. Bijvoorbeeld:

 • Openbaar vervoer - OV-chip overzicht
 • Bij benzinekosten - overzicht van de dagen waarop je vrijwilligerswerk hebt gedaan en het adres waar je naar toe reist.

Hoe werkt het?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je de Participatiepremie aanvragen.
Vraag digitaal de financiële bijdrage aan via de onderstaande knop. Voor de aanvraag heb je je DigiD nodig.

Vraag de Participatiepremie aan

Bij je aanvraag moet je een verklaring van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet toevoegen. De organisatie moet de verklaring voor jou invullen. Doe je vrijwilligerswerk bij meer organisaties, dan heb je van elke organisatie een verklaring nodig. Scan het ingevulde formulier (of meerdere formulieren) in. De formulieren moet je toevoegen aan de digitale aanvraag.

Wil je een papieren aanvraag indienen? Dan kun je dit aanvraagformulier Participatiepremie opvragen bij ons Klantcontactcentrum via telefoonnummer 14 0515. In dit formulier is de verklaring van de organisatie opgenomen. Je hoeft dus niet een aparte bijlage hiervoor bij te voegen.

let op: Als je alleen een verklaring van de organisatie inlevert, dan is dit niet voldoende. Wij beoordelen dan jouw aanvraag niet. Je moet een aanvraagformulier Participatiepremie indienen.

Om in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage voor vrijwilligerswerk moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat je toestemming van de gemeente nodig hebt, om vrijwilligerswerk te mogen doen.

Vraag toestemming aan om vrijwilligerswerk te doen

Hoeveel vergoeding mag ik ontvangen voor vrijwilligerswerk?

Soms krijg je een vergoeding voor het vrijwilligerswerk dat je doet. Deze kan bestaan uit een vergoeding voor het werk dat je gedaan hebt en/of een reis- en onkostenvergoeding. We noemen dit ook wel de vrijwilligersvergoeding.

Jouw totale vergoeding (inclusief reis- en onkosten), mag niet hoger zijn dan:

 • € 5 per uur als je ouder bent dan 21 jaar.
 • € 2,75 per uur als je 21 jaar of jonger bent.
 • Per maand mag het bedrag niet hoger zijn dan € 210.
 • Per jaar mag het totale bedrag niet hoger zijn dan € 2.100.

Een te hoge vergoeding kan dus gevolgen hebben voor jouw uitkering.

Te hoge vergoeding en de gevolgen voor de uitkering

Als jouw vergoeding boven de maximale bedragen uitkomt, zijn er 3 situaties mogelijk:

1. Je krijgt alleen een vrijwilligersvergoeding
Wij gaan er dan van uit dat je betaald werk doet en geen vrijwilligerswerk. De hele vergoeding wordt verrekend met jouw uitkering.

Voorbeeld:
Je ontvangt voor het werk dat je doet €250 per maand vrijwilligersvergoeding. Dit is meer dan de € 210 die je maximaal per maand mag krijgen. Wij verrekenen dan de hele vergoeding van € 210 met jouw uitkering. Dus niet alleen het bedrag boven de maximale vergoeding (in dit voorbeeld € 40).

2. Je krijgt alleen reis- en onkosten
Dit verrekenen wij niet met jouw uitkering. Het moet wel gaan om gemaakte kosten. Je moet deze kosten aantonen, bijvoorbeeld:

 • Openbaar vervoer: OV-chip overzicht
 • Bij benzinekosten: overzicht van de dagen waarop je vrijwilligerswerk hebt gedaan en het adres waar je naar toe reist.

Voorbeeld:
Je hebt € 200 betaald aan benzine voor de kilometers die je hebt gemaakt. Dit bedrag krijg je aan het einde van de maand terug van jouw vrijwilligerswerk. Wij zien dit niet als inkomen.

3. Je krijgt een vrijwilligersvergoeding én reis- en onkostenvergoeding
Wij verrekenen alleen het bedrag dat je aan vrijwilligersvergoeding krijgt met jouw uitkering.

Voorbeeld:
Je ontvangt voor het werk dat je doet € 170 per maand. Daarnaast krijg je een reiskostenvergoeding van € 50 per maand. De totale vergoeding die je krijgt is € 220 per maand. Dit is meer dan de € 210 die je maximaal per maand mag krijgen. Je vrijwilligersvergoeding wordt gezien als inkomen.
De reisvergoeding die je ontvangt zien wij niet als inkomen. Wij verrekenen daarom alleen de vrijwilligersvergoeding van € 170 met jouw uitkering.

Ga je als vrijwilliger aan de slag? Dan ben je gewoon verzekerd. Wij hebben een collectieve, aanvullende verzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea voor alle vrijwilligers in onze gemeente.

Kom je in een situatie terecht waarin jouw eigen verzekering niet voldoende is? Dan kun je gebruikmaken van onze collectieve verzekering. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd en het soort vrijwilligerswerk. Ook bij kerkelijk werk, buurtactiviteiten of als mantelzorger ben je gewoon verzekerd.

Zit je bij de vrijwillige brandweer of ben je een politiemedewerker? Dan ben je niet verzekerd via onze collectieve verzekering. De reden hiervoor is dat je al een eigen rechtspositieregeling hebt.

Wat moet ik doen bij schade?

Heb je schade? Vul dan het aangifteformulier schade vrijwilligerswerk in en mail dit formulier naar verzekeringen@sudwestfryslan.nl. Per post mag natuurlijk ook. Nadat wij jouw schadeformulier hebben ontvangen sturen wij het door naar onze verzekeraar Centraal beheer Achmea.

Zij zoeken eerst uit of de schade via jouw eigen verzekering gedekt is. Is dit het geval? Dan sturen zij de claim door naar jouw verzekeraar. Is de claim niet gedekt via jouw eigen verzekering? Dan neemt Centraal beheer Achmea de claim in behandeling. Heb je een vraag hierover? Stel hem via verzekeringen@sudwestfryslan.nl.