Contact

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Je helpt een ander en krijgt hier ontzettend veel waardering voor terug. Het is leuk, leerzaam en je ontmoet nieuwe mensen. Wil jij je vrije tijd nuttig besteden? Of ben je al vrijwilliger? Dan kun je terecht bij de medewerkers van het Stipepunt. Zij zetten zich in voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Meer informatie over vrijwilligerswerk

Wil je vrijwilligerswerk aanbieden? Meld je organisatie aan bij Voor Elkaar Doen. Het Stipepunt neemt dan binnen 2 weken contact met je op. Is je organisatie geschikt voor vrijwilligerswerk? Dan worden je vrijwilligersvacatures in de vacaturebank geplaatst.

Wil jij je vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving? De medewerkers van het Stipepunt bij jou in de buurt helpen je graag. Maak een afspraak en geef aan wat je wensen en talenten zijn. Dan zoeken zij samen met jou naar leuk vrijwilligerswerk dat bij je past. De actuele vacatures vind je in de vacaturebank.

Doe je vrijwilligerswerk en heb je een bijstandsuitkering? Dan kun je in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. Deze premie is maximaal € 750,00 netto per kalenderjaar. Vanaf 1 juli 2021 kun je de participatiepremie aanvragen.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie zijn:

  1. Je hebt vooraf toestemming gevraagd en gekregen om vrijwilligerswerk te mogen doen;
  2. Je doet minimaal 4 uren per week vrijwilligerswerk;
  3. Je hebt in een kalenderjaar, minimaal 6 maanden vrijwilligerswerk gedaan;
  4. Je hebt een verklaring van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet;
  5. Je bent 27 jaar of ouder;
  6. Op de dag dat je een participatiepremie aanvraagt, moet je minimaal 24 maanden een uitkering van de gemeente hebben gehad;
  7. Het doen van vrijwilligerswerk mag het volgen van een re-integratietraject of een andere activeringsactiviteit en het vinden van betaald werk niet in de weg staan.

Ontvang je van de organisatie(s) een onkostenvergoeding voor je vrijwilligerswerk? Dan wordt dat bedrag op de participatiepremie in mindering gebracht.

Hoe werkt het?

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je de Participatiepremie aanvragen.

Bij je aanvraag moet je een verklaring van de organisatie waar je vrijwilligerswerk doet toevoegen. De organisatie moet de verklaring voor jou invullen. Doe je vrijwilligerswerk bij meer organisaties, dan heb je van elke organisatie een verklaring nodig.

  1. Scan het ingevulde formulier (of meerdere formulieren) in. De formulieren moet je toevoegen aan de digitale aanvraag.
  2. Vraag digitaal de financiële bijdrage aan via de onderstaande knop. Voor de aanvraag heb je je DigiD nodig.

Ben je vrijwilliger? Dan kan je soms gratis óf met korting een training of workshop volgen bij de Vrijwilligersacademie Fryslân. Het maakt niet uit welk vrijwilligerswerk je doet en waar je dat doet: het hangt af van de prijs van de training of workshop die je kiest. Soms moet je zelf wat bijbetalen. Hoeveel dat is staat bij elke training of workshop. Kijk voor meer informatie op de website van de Vrijwilligersacademie Fryslân.

Dit is mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân.

Ga je als vrijwilliger aan de slag? Dan ben je gewoon verzekerd. Wij hebben een collectieve, aanvullende verzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea voor alle vrijwilligers in onze gemeente. Kom je in een situatie terecht waarin jouw eigen verzekering niet voldoende is? Dan kun je gebruikmaken van onze collectieve verzekering. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd en het soort vrijwilligerswerk. Ook bij kerkelijk werk, buurtactiviteiten of als mantelzorger ben je gewoon verzekerd.

Zit je bij de vrijwillige brandweer of ben je een politiemedewerker? Dan ben je niet verzekerd via onze collectieve verzekering. De reden hiervoor is dat je al een eigen rechtspositieregeling hebt.

Wat moet ik doen bij schade?

Heb je schade? Vul dan het aangifteformulier schade vrijwilligerswerk in en mail dit formulier naar verzekeringen@sudwestfryslan.nl. Per post mag natuurlijk ook. Nadat wij jouw schadeformulier hebben ontvangen sturen wij het door naar onze verzekeraar Centraal beheer Achmea. Zij zoeken eerst uit of de schade via jouw eigen verzekering gedekt is. Is dit het geval? Dan sturen zij de claim door naar jouw verzekeraar. Is de claim niet gedekt via jouw eigen verzekering? Dan neemt Centraal beheer Achmea de claim in behandeling. Heb je een vraag hierover? Stel hem via verzekeringen@sudwestfryslan.nl.