Vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk is dankbaar werk. Je helpt een ander en krijgt hier ontzettend veel waardering voor terug. Het is leuk, leerzaam en je ontmoet nieuwe mensen. Wil jij je vrije tijd nuttig besteden? Of ben je al vrijwilliger? Dan kun je terecht bij de medewerkers van het Stipepunt. Zij zetten zich in voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Ik zoek vrijwilligerswerk.

Wil jij je vrijwillig inzetten voor een ander of voor de samenleving? De medewerkers van het Stipepunt bij jou in de buurt helpen je graag. Maak een afspraak en geef aan wat je wensen en talenten zijn. Dan zoeken zij samen met jou naar leuk vrijwilligerswerk dat bij je past. De actuele vacatures vind je in de vacaturebank.

Wil je vrijwilligerswerk aanbieden? Meld je organisatie aan bij Voor Elkaar Doen. Het Stipepunt neemt dan binnen 2 weken contact met je op. Is je organisatie geschikt voor vrijwilligerswerk? Dan worden je vrijwilligersvacatures in de vacaturebank geplaatst.

Doe je vrijwilligerswerk en heb je een bijstandsuitkering? Dan kan je in aanmerking komen voor een financiële bijdrage. Deze premie is maximaal € 750,00 netto per kalenderjaar.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de premie zijn:

  • Je hebt vooraf toestemming gevraagd en gekregen om vrijwilligerswerk te mogen doen;
  • Je doet minimaal 4 uren per week vrijwilligerswerk;
  • Je hebt in een kalenderjaar, minimaal 6 maanden vrijwilligerswerk gedaan;
  • Je bent 27 jaar of ouder.

Ontvang je van de organisatie(s) een onkostenvergoeding of ontvang je nog een onkostenvergoeding? Dan wordt dat bedrag op de vrijwilligerspremie in mindering gebracht.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je vanaf 1 juli 2019 een financiële bijdrage aanvragen. Het aanvraagformulier staat vanaf 1 juli 2019 weer online.

Bent je vrijwilliger? Dan kan je gratis óf met korting een training of workshop volgen bij de Vrijwilligersacademie Fryslân. Je zet hiervoor een voucher in.

Het maakt niet uit welk vrijwilligerswerk je doet en waar je dat doet. De waarde van de voucher hangt af van de prijs van de training of workshop die je kiest. Dit kan wel oplopen tot wel € 100.

Soms moet je zelf wat bijbetalen. Hoeveel dat is staat bij elke training of workshop. Je kan maximaal 1 voucher gebruiken. Aanvragen is eenvoudig. Kijk hiervoor op de website van de Vrijwilligersacademie Fryslân.

Dit is mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân.

Ga je als vrijwilliger aan de slag? Dan ben je gewoon verzekerd. Wij hebben een collectieve, aanvullende verzekering afgesloten bij Centraal Beheer Achmea voor alle vrijwilligers in onze gemeente. Kom je in een situatie terecht waarin jouw eigen verzekering niet voldoende is? Dan kun je gebruikmaken van onze collectieve verzekering. Er wordt geen onderscheid gemaakt in leeftijd en het soort vrijwilligerswerk. Ook bij kerkelijk werk, buurtactiviteiten of als mantelzorger ben je gewoon verzekerd.

Vrijwillige brandweer en politiemedewerkers.

Zit je bij de vrijwillige brandweer of ben je een politiemedewerker? Dan ben je niet verzekerd via onze collectieve verzekering. De reden hiervoor is dat je al een eigen rechtspositieregeling hebt.

Heb je schade? Vul dan het aangifteformulier schade vrijwilligerswerk in en mail dit formulier naar verzekeringen@sudwestfryslan.nl. Per post mag natuurlijk ook. Nadat wij jouw schadeformulier hebben ontvangen sturen wij het door naar onze verzekeraar Centraal beheer Achmea. Zij zoeken eerst uit of de schade via jouw eigen verzekering gedekt is. Is dit het geval? Dan sturen zij de claim door naar jouw verzekeraar. Is de claim niet gedekt via jouw eigen verzekering? Dan neemt Centraal beheer Achmea de claim in behandeling.