Bijstand voor zelfstandigen.

Ben of word je zelfstandig ondernemer en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Bijvoorbeeld omdat je een bedrijf start vanuit een uitkering? Lees hieronder verder voor meer informatie.

Hulp voor zelfstandigen.

Zelfstandigen kunnen in (tijdelijke) financiële problemen komen die het voortbestaan van hun bedrijf bedreigen. Meer informatie over de hulp voor zelfstandigen vind je op de website van de Rijksoverheid.

Wil je meer informatie? Of ben je benieuwd of de gemeente iets voor je kan betekenen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0515.

Veelgestelde vragen

Misschien is het mogelijk om gebruik te maken van de Bijstand voor Zelfstandigen, bijvoorbeeld in de vorm van een uitkering of het lenen van een bedrijfskapitaal. Onderstaande voorwaarden zijn van toepassing:

  • De aanvrager is een zelfstandige en is 55 jaar of ouder;
  • Het inkomen uit het bedrijf of beroep van de aanvrager is lager dan de bijstandsnorm;
  • Dee aanvrager dient minstens tien jaar achter elkaar een bedrijf te hebben gehad of dient als zelfstandig ondernemer te hebben gewerkt;
  • Het bruto inkomen uit de onderneming van de aanvrager is gemiddeld ten minste € 7.669,- per boekjaar.

De uitkering vult het inkomen aan tot het bijstandsniveau dat in de betreffende situatie geldt.

Bedrijfskapitaal Bijstand voor Zelfstandigen.

In bepaalde gevallen is het ook mogelijk om een bedrag van maximaal € 9.654,- van de gemeente te lenen. Dit bedrijfskapitaal is bedoeld om te investeren in het bedrijf. Als het vermogen van de aanvrager minder is dan € 130.081,-, dan hoeft de aanvrager het bedrag niet terug te betalen.