Kinderopvangtoeslagaffaire

Toeslagenaffaire: we helpen met een nieuwe start

Ben je in de problemen geraakt door fouten bij het toekennen van de kinderopvangtoeslag? Dan kun je terecht bij de Belastingdienst voor financiële schade. Dit is lang niet altijd voldoende. Daarom kun je als gedupeerde hulp krijgen via de gemeente. Dit noemen we Brede ondersteuning.

Brede ondersteuning

Brede ondersteuning is hulp voor gedupeerde ouders, voor kinderen van gedupeerde ouders, ex-partners en nabestaanden. Het is bedoeld om een nieuwe start te maken. Je kunt hulp krijgen bij vragen over financiën, wonen, zorg, gezin en werk/opleiding.

Wat kun je van ons verwachten

Je krijgt deze hulp van ons team SWF Tichtby. SWF Tichtby bestaat uit ervaringsdeskundigen die inwoners helpen met regelingen. Speciaal voor gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben wij een ervaringsdeskundige en herstelexpert. Zij is vrijwilliger en helpt je bij het maken van een nieuwe start.

Dit werkt zo:

  • Onze herstelexpert neemt contact met je op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek. Je kunt ook zelf contact met haar opnemen om een afspraak te maken. Bel of app haar via 06-41 69 43 83 (bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag).
  • De herstelexpert komt bij je langs voor een gesprek. Als je liever ergens anders wilt afspreken, dan kan dit ook. De herstelexpert luistert naar jouw verhaal. Samen kijken we wat je nodig hebt om een nieuwe start te maken.
  • De herstelexpert maakt hiervoor samen met je een plan. Elke ouder, gezin of kind krijgt een eigen plan, op maat. Hierin staat wat je met hulp van de gemeente wilt bereiken en wat daarvoor nodig is.

Waarmee kunnen we je helpen?

  • Met jouw financiële situatie. Als het nodig is, zoeken we naar mogelijke oplossingen. Dit kan ook financiële ondersteuning zijn.
  • Met het aanpakken van problemen op het gebied van wonen, gezondheid, gezin en werk/opleiding.
  • Met contact leggen met instanties. Bijvoorbeeld met de Belastingdienst of woningcorporaties.
Herstelexpert Nathalie Sijbesma

Onze herstelexpert

Nathalie Sijbesma is ervaringsdeskundige en onze herstelexpert. Heb je vragen of wil je een afspraak maken om jouw situatie en mogelijkheden te bespreken? Dan bel of app je met Nathalie via 06- 41694383 (bereikbaar op maandag, dinsdag en donderdag).

Stappenplan naar herstel

Klik voor vergroting op de afbeelding

Stap 1 - Eerste gesprek met de herstelexpert

Onze expert komt naar je toe voor een persoonlijk gesprek en luistert naar jouw verhaal. Samen ga je bekijken wat nodig is voor voor een nieuwe start op basis van 5 leefgebieden.

Stap 2 - Vervolggesprek met de herstelexpert en een collega

Als het nodig is dan volgt er een 2e gesprek met een collega erbij. Samen met jou, maken we een plan van aanpak. Hier staat wat je wilt bereiken, wat je daar voor nodig hebt en wat wij kunnen doen.

Stap 3 - Plan van aanpak

Binnen 2 weken is het plan van aanpak klaar. Deze ontvang je van je contactpersoon. Je hebt tijd om dit rustig door te lezen en met je contactpersoon te bespreken.

Stap 4 - Hoe nu verder?

Wij kijken zo snel mogelijk samen naar het plan van aanpak.

Stap 5 - Nieuwe start

Ben je het eens met het plan van aanpak, dan mag je deze ondertekenen en terugsturen. Wij regelen dat de ondersteuning wordt ingezet. En jouw contactpersoon koppelt dit aan jou terug.

Stap 6 - Nazorg

We hebben nog een aantal keer contact. Na ongeveer 3 maanden, een half jaar, 1 jaar en nog een keer na 2 jaar.