Horecabedrijf starten of overnemen

Ga je een restaurant of een café beginnen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen.

Voordat je start met een horecabedrijf, bekijk je in het bestemmingsplan of jouw pand hiervoor geschikt is. Is jouw locatie geschikt voor horeca? Dan kun je BIBOB-vragenlijst invullen en de benodigde vergunningen aanvragen. Op deze pagina lees je er meer over.

Meer informatie voor ondernemers

Iedere horecaondernemer moet een BIBOB-vragenlijst invullen. BIBOB staat voor Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur. Zo kunnen wij controleren of je bedrijf wel of niet gebruikt wordt voor de georganiseerde criminaliteit.

Wil je de BIBOB-vragenlijst invullen? Neem dan contact op met team Vergunningen via 14 0515. Je kunt ook het contactformulier invullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Kosten BIBOB-vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst is gratis.

Horecavergunning model A

Wil je alcohol schenken in je horecabedrijf? Of wil je alcohol verkopen in een slijterij? Dan moet je een alcoholwetvergunning aanvragen (model A). Dit geldt ook voor verenigingen en stichtingen die zich richten op sport, cultuur, educatie of levensbeschouwing/godsdienst. Bijvoorbeeld sportkantines en dorpshuizen. Je krijgt alleen een vergunning als je je houdt aan de volgende regels:

  • Alle leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar;
  • Er is altijd minimaal 1 leidinggevende aanwezig;
  • Elke leidinggevende heeft een verklaring sociale hygiëne;
  • Het horecabedrijf voldoet aan de eisen van oppervlakte, hoogte, ventilatie en toiletruimte.

Horecavergunning model B

Wil je de ondernemingsvorm van je horecabedrijf veranderen? Of ga je je horecabedrijf verbouwen of uitbreiden? Dan moet je opnieuw een vergunning aanvragen. Als vereniging en/of stichting moet je een alcoholwetvergunning aanvragen (model B) via een speciaal aanvraagformulier. Zij moeten zich aan een paar extra regels houden:

  • Er moeten huisregels in de kantine hangen;
  • De barvrijwilligers gaan naar cursussen;
  • De huis- en gedragsregels zijn opgesteld.

Wil je alcohol schenken tijdens een evenement? Kijk dan bij evenement organiseren.

Horecavergunning aanvragen

Wil je de horecavergunning (model A of model B) aanvragen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0515 en vraag naar team Vergunningen. Je kunt ook het contactformulier invullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Kosten horecavergunning

Het aanvragen van een vergunning kost € 445,70. Wil je een alcoholwetvergunning wijzigen? Dan betaal je € 75.

Schenk je geen alcohol in je horecabedrijf? Dan heb je een exploitatievergunning nodig. Hierin staat hoe je eventuele overlast gaat voorkomen in en rond je bedrijf. Ga je ook een terras openen? Dan hoef je met een exploitatievergunning geen aparte vergunning meer aan te vragen.

Ook sportverenigingen moeten een exploitatievergunning hebben. Horeca in zorginstellingen, ziekenhuizen, musea, scholen en bedrijfskantines hebben geen vergunning nodig.

Aanvragen exploitatievergunning

Wil je een exploitatievergunning aanvragen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 14 0515 en vraag naar team Vergunningen. Je kunt ook het contactformulier invullen, wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Naast een aanvraag van een exploitatievergunning heb je het volgende nodig:

Kosten exploitatievergunning

Het aanvragen van een vergunning kost € 417. Wil je een exploitatievergunning wijzigen? Dan betaal je € 54,85.

Wil je ontheffing van de sluitingstijd aanvragen? Klik dan op de onderstaande knop om de aanvraag te kunnen doen. Hebben wij je aanvraag binnen? Dan gaan we gelijk voor je aan de slag.

Kosten ontheffingsaanvraag

De ontheffing van de sluitingstijd kost € 54,85.

Wil je een terras bij je restaurant of café? Dan heb je in Sneek en Bolsward een terrasvergunning nodig. In de rest van de gemeente gelden andere regels. Schenk je geen alcohol op het terras? Dan hoef je geen aparte vergunning aan te vragen, dit wordt namelijk meegenomen in de exploitatievergunning. Meer informatie lees je in de voorwaarden voor een terras zonder vergunning.

Wil je op een terras permanente schermen, afdaken of vlonders? Dan kan het zijn dat je ook een omgevingsvergunning nodig hebt. Ook kan het zijn dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor het gebruik van de grond voor terras. Doe hiervoor eerst een check via bij het omgevingsloket.

Het is binnenkort ook mogelijk om tijdelijk een uitbreiding van het terras aan te vragen. Momenteel werken wij aan onze digitale formulieren om dit mogelijk te maken.

Kos­ten

Het aanvragen van een terrasvergunning kost € 105,30. Wil je een terrasvergunning wijzigen? Dan betaal je € 54,85.