Duurzaam ondernemen

Ondernemers en duurzaam ondernemen

Als ondernemer sta je in deze tijd voor grote uitdagingen als het om duurzaam en circulair ondernemen gaat. Circulariteit focust zich op kringlopen van grondstoffen. Duurzaamheid is breder en heeft betrekking op mensen, de planeet en economie.

Circulair ondernemen

Circulair ondernemen is het drijven van een onderneming op basis van een circulair product- of dienstenaanbod. Je kunt de hele circulaire gedachte ook wel samenvatten als: Zo lang mogelijk doen met wat je al hebt en niets verloren laten gaan.

Ben jij al goed op weg als ondernemer?

Ben jij als ondernemer al op weg om circulair te worden? Mail je initiatief of activiteit dan naar duurzaamheid@sudwestfryslan.nl. Misschien krijg jij dan wel een plekje op deze website en deel jij jouw succesverhaal aan andere ondernemers!

Meer weten over circulair ondernemen?

Kijk eens op de volgende websites voor meer informatie:

7 karakteristieken circulaire economie
Bron: Metabolic

Project Energie voor MKB

Wil jij energie besparen of je eigen energie opwekken in jouw bedrijfspand? Doe dan mee aan het project Energie voor MKB! Je krijg een complete energiescan voor je bedrijfspand en een actieplan om in de toekomst zelfvoorzienend te zijn. Wij betalen meer dan de helft van de kosten. Zo krijg je de mogelijkheid om tegen een kleine bijdrage passend energieadvies te ontvangen!

Voor alle bedrijven zoals een kantoorpand, uitzendbureau, winkel, hotel, zorgpraktijk of melkveehouderij.

Heb je een groot bedrijf met complexe bedrijfsprocessen? Dan wordt tegen meerkosten een specifiek advies gegeven over energiebesparing in deze processen

Jouw bijdrage is slechts € 350 (excl. btw).
Door een bijdrage van de gemeente en de provincie is het tarief zo laag. Deze kosten verdien je in veel gevallen al binnen een paar maanden terug.

  • Een onafhankelijke energie expert bezoekt jouw bedrijf
  • Onderzoek naar energiebesparing, opwekkingsmogelijkheden en afbouwen van aardgasverbruik
  • Een maatwerk rapport met alle maatregelen plus de bijbehorende subsidies en fiscale regelingen inzichtelijk voor jouw bedrijf
  • Een indicatief energielabel van jouw pand
  • Inzicht in verduurzaming van het wagenpark en energie-inkoop
  • Toelichting op het rapport
  • Een informatiebijeenkomst met andere deelnemers en met energie experts
  • Handige tools zoals een meter voor je energieverbruik

Wil je meer informatie of je aanmelden? Neem contact op met Marlies Ballemans via telefoonnummer 088 - 4040333 of mail naar marlies@energievoormkb.nl.
Meer informatie lees je op de website van Stichting Energie voor MKB.

Logo Stichting Energie voor MKB

Advies en hulp voor ondernemers

Voor vragen over verduurzamen of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) kun je telefonisch contact met ons opnemen via 14 0515. Je mag ons ook mailen, dit kan naar duurzaamheid@sudwestfryslan.nl.

Subsidies

Voor bedrijven zijn er verschillende subsidies vanuit het Rijk. Zo kun je in aanmerking komen voor SDE+ subsidie voor zonnepanelen of voor het opwekken van andere duurzame energie of voor de ISDE subsidie. Lees  meer op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers.