Fairtrade Gemeente

Sinds 2015 mogen we onszelf Fairtrade Gemeente noemen. Fairtrade staat voor: een eerlijke prijs voor boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden; kinderarbeid is daarbij niet toegestaan. Op deze pagina lees je er meer over.

fairtrade gemeente

Meer informatie

Dat we Fairtrade Gemeente zijn geworden, hebben we te danken aan de werkgroep Fairtrade Gemeente Súdwest-Fryslân. Een groep enthousiaste inwoners zet zich al jaren vrijwillig in om bedrijven, organisaties en scholen te helpen om fairtrade én duurzamer te worden.

Zet een bedrijf, organisatie of school zich in voor eerlijke handel met aandacht voor het milieu? Dan bekijkt de werkgroep Fairtrade Gemeente Súdwest-Fryslân of ze aan de voorwaarden voldoen om een fairtradecertificaat te mogen krijgen. Een of twee keer per jaar reiken onze wethouders de nieuwe fairtradecertificaten uit.

De landelijke stichting Eerlijk Winkelen heeft de app gemaakt. Hierop vind je winkels die producten die biologisch, lokaal, fairtrade, tweedehands of op een ander manier milieu- en/of mensvriendelijk zijn.

De fairtradewerkgroep heeft er samen met Grutsk & Grien voor gezorgd dat we in onze gemeente ook een EerlijkWinkelen-route hebben. Bij de lancering in mei 2019 stonden er al meer dan twintig eerlijke winkels in.

Voor al haar werk heeft Grutsk & Grien namens de gemeente en de fairtradewerkgroep in mei 2019 een MVO-award gekregen. MVO staat voor: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Grutsk & Grien heeft de award gekregen omdat ze het initiatief neemt om op een vernieuwende manier een duurzame bijdrage te leveren aan onze gemeente. Het is de eerste MVO-award die we hebben uitgereikt.

Meedoen en ook fairtrade worden?

Heb jij een bedrijf, organisatie of school en wil je ook fairtrade worden? Neem dan via de mail contact op met de fairtradewerkgroep. Wie weet behalen jullie dan na verloop van tijd ook het fairtradecertificaat!

Heb je een winkel met veel verschillende artikelen die gemaakt zijn met respect voor mensen en/of natuur en milieu of heb je een verkooppunt met tweedehands artikelen? Dan kun je in aanmerking komen voor de EerlijkWinkelen-route van Súdwest-Fryslân. Door een (gratis) vermelding in deze route weten inwoners en toeristen die graag bewuste keuzes maken je nog beter te vinden.