Hulporganisaties

In onze gemeente zijn verschillende hulporganisaties waarvan je kunt gebruikmaken. Je kunt hier terecht voor ondersteuning en informatie. Bij sommige organisaties kun je zelfs spullen krijgen, bijvoorbeeld bij de voedsel- en speelgoedbank. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Juridische hulp

Zit je met een juridisch probleem? In de bibliotheek van Sneek wordt iedere week een gratis juridisch spreekuur gehouden. Meer informatie vind je bij  de Friese Rechtshulp.

Voor vragen kun je ook terecht bij het Juridisch Loket in Leeuwarden. Het loket is iedere werkdag geopend van 09.00 tot 13.00 uur.

Voedselbank

In onze gemeente zijn er 3 voedselbanken. Er is een voedselbank in Sneek, Bolsward en Balk. Elke voedselbank heeft zijn eigen werkgebied. Woon je bijvoorbeeld in IJlst, dan kun je terecht in Sneek. Woon je in Witmarsum, dan ben je welkom bij de voedselbank in Bolsward.

Humanitas

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen die op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Dat doen zij binnen de thema’s Rouw en Verlies, Thuisadministratie, Opvoeden, Opgroeien en Eenzaamheid. Kijk voor de activiteiten in Súdwest-Fryslân eens op de website van Humanitas.

Leergeld

Maak je extra schoolkosten, voor bijvoorbeeld een schoolreisje of schoolbenodigdheden? Neem dan contact op met Leergeld ZWF. Zij vergoeden kosten die niet onder de Bijdrageregeling minima en het Kindpakket vallen, zoals de aanschaf van een fiets of kosten van muziekles.

Stichting Sociaal Collectief

Stichting Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân biedt ondersteuning bij het behouden en ontwikkelen van initiatieven in buurten, wijken en dorpen. Elkaar kennen en samenwerking zoeken is daarbij belangrijk. De stichting legt contact met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers en stimuleren om talenten en kennis met elkaar te delen.

Schulddienstverlening

Soms raak je door een onverwachte situatie in de schulden of geldproblemen. Lukt het je niet om zelf afspraken te maken met schuldeisers of om betalingsregelingen te treffen? Dan kun je bij het gebiedsteam terecht. Zij helpen je ook bij het verlagen en/of het oplossen van je schulden. Dit wordt ook wel ‘schulddienstverlening’ genoemd.

Papierwinkels/Stipepunten

Heb je hulp nodig bij het invullen van formulieren of het digitaal aanvragen van toeslagen, heffingskortingen, belastingaangiftes of uitkeringen? De deskundige vrijwilligers van de Papierwinkel helpen je graag!

De Papierwinkel is onderdeel van de Stipepunten, waar ook Mantelzorg en Vrijwilligerswerk bij horen. Je vindt de Stipepunten in Bolsward, Koudum en Sneek.

Wil je een afspraak maken of wil je meer informatie over de papierwinkels, vrijwilligerswerk of mantelzorg? Kijk dan bij het Stipepunt. Hier vind je alle informatie over de locaties, contactgegevens en openingstijden.

Speelgoedbank Friesland

Speelgoedbank Friesland is een speciale stichting die speelgoed weggeeft aan mensen die hiervoor zelf geen geld hebben. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Zij mogen een jaar lang iedere maand 2 stuks speelgoed uitzoeken en houden. Gebruiken zij hun gekozen speelgoed niet meer? Dan mag je het ruilen voor ander speelgoed.

Om gratis speelgoed op te mogen halen heb je een verwijsbrief nodig. Deze verwijsbrief moet van een instantie komen die samenwerkt met de speelgoedbank, zoals de gemeente, kleding- of voedselbank, hulpverleners, artsen of de schuldsanering. Neem deze verwijsbrief nee naar de Speelgoedbank, samen met een geldig legitimatiebewijs.