Contact

Hulporganisaties

In onze gemeente zijn verschillende hulporganisaties waarvan je kunt gebruikmaken. Je kunt hier terecht voor ondersteuning en informatie. Bij sommige organisaties kun je zelfs spullen krijgen, bijvoorbeeld bij de voedsel- en speelgoedbank. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Lego

Juridische hulp

Zit je met een juridisch probleem? In de bibliotheek van Sneek wordt iedere week een gratis juridisch spreekuur gehouden. Meer informatie vind je bij de bibliotheken Mar en Fean.

Voor vragen kun je ook terecht bij het Juridisch Loket in Leeuwarden. Het loket is iedere werkdag geopend van 09.00 tot 13.00 uur.

Voedselbank

In onze gemeente zijn er 3 voedselbanken. Er is een voedselbank in Sneek, Bolsward en Balk. Elke voedselbank heeft zijn eigen werkgebied. Woon je bijvoorbeeld in IJlst, dan kun je terecht in Sneek. Woon je in Witmarsum, dan ben je welkom bij de voedselbank in Bolsward.

Humanitas

Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen die op eigen kracht iets willen veranderen aan hun situatie. Dat doen zij binnen de thema’s Rouw en Verlies, Thuisadministratie, Opvoeden, Opgroeien en Eenzaamheid. Kijk voor de activiteiten in Súdwest-Fryslân eens op de website van Humanitas.

Leergeld

Maak je extra schoolkosten, voor bijvoorbeeld een schoolreisje of schoolbenodigdheden? Neem dan contact op met Leergeld ZWF. Zij vergoeden kosten die niet onder de Bijdrageregeling minima en het Kindpakket vallen, zoals de aanschaf van een fiets of kosten van muziekles.

Stichting Sociaal Collectief

Stichting Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân biedt ondersteuning bij het behouden en ontwikkelen van initiatieven in buurten, wijken en dorpen. Elkaar kennen en samenwerking zoeken is daarbij belangrijk. De stichting legt contact met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers en stimuleren om talenten en kennis met elkaar te delen.

Schulddienstverlening

Soms raak je door een onverwachte situatie in de schulden of geldproblemen. Lukt het je niet om zelf afspraken te maken met schuldeisers of om betalingsregelingen te treffen? Dan kun je bij het gebiedsteam terecht. Zij helpen je ook bij het verlagen en/of het oplossen van je schulden. Dit wordt ook wel ‘schulddienstverlening’ genoemd.

Papierwinkel

Heb je hulp nodig met het invullen van formulieren of het digitaal aanvragen van toeslagen, heffingskortingen, belastingaangiftes of uitkeringen? Maak dan een afspraak bij de Papierwinkel tijdens de openingstijden. De deskundige vrijwilligers van de Papierwinkel helpen je graag.

De Papierwinkel is onderdeel van de Stipepunten, waar ook Mantelzorg en Vrijwilligerswerk bij horen. Heb je vragen over vrijwilligerswerk of mantelzorg? Meer informatie over de Stipepunten lees je op www.voorelkaardoen.nl.

Het spreekuur is alleen op afspraak tijdens de openingstijden. Je kan hiervoor telefonisch een afspraak maken.

Twijfel je of je met jouw vraag terecht kan bij de Papierwinkel? Of wil je weten wat je precies mee moet nemen? Neem dan eerst telefonisch contact met ons op.

Stipepunt Papierwinkel Sneek

 • Marktstraat 8 Sneek, locatie gemeentehuis
  Maandag van 13.00 tot 16.00 uur
  Op deze middag zijn van 13.00-16.00 uur medewerkers van het gebiedsteam aanwezig voor vragen aan de gemeente.
 • Wijde Noorderhorne 1, Bibliotheek
  Donderdag van 10.00 tot 12.30 uur

Let op: het spreekuur is alleen op afspraak! Een telefonische afspraak maken kan alleen op donderdagochtend tussen 10.00 en 12.30.
Telefoonnummer papierwinkel 06-50286430 of e-mailadres: papierwinkelsneek@voorelkaardoen.nl

Stipepunt Papierwinkel Bolsward

 • Skilwijk 15-23 in Bolsward (Bibliotheek)
  Maandag van 14.15 tot 17.00 uur en op donderdag van 10.30 tot 13.30 uur

Let op! Je moet een afspraak maken om langs te komen, dit kan tijdens openingstijden.

Telefoonnummer papierwinkel 06-52071121 of e-mailadres papierwinkelbolsward@voorelkaardoen.nl
Telefoonnummer Stipepunt (mantelzorg en vrijwilligerswerk) 06-46157152 of email stipepuntbolsward@voorelkaardoen.nl

Stipepunt Koudum

 • Nieuweweg 7 in Koudum
  Woensdag van 9.30 tot 11.30 uur

Let op! Je moet een afspraak maken. Bel voor een afspraak tijdens openingstijden.

Papierhulp is alleen in de oneven weken.

Telefoonnummer papierwinkel: 06-21187736 of e-mailadres papierwinkelbolsward@voorelkaardoen.nl
Telefoonnummer Stipepunt (mantelzorg en vrijwilligerswerk): 06-15016844 of e-mailadres stipepuntijsselmeerkust@voorelkaardoen.nl

Stipepunt Drylst

Galamagracht 31 in IJlst

 • Maandag telefonisch spreekuur
 • Woensdag van 9.30 tot 11.30 uur
 • Vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur

Let op! Je moet voor je bezoek een afspraak maken. Bel tijdens openingstijden of stuur een e-mail.

Telefoonnummer papierwinkel: 06-52071120 of e-mailadres stipepuntdrylts@voorelkaardoen.nl

Speelgoedbank Friesland

Speelgoedbank Friesland is een speciale stichting die speelgoed weggeeft aan mensen die hiervoor zelf geen geld hebben. Het speelgoed is bedoeld voor kinderen tussen de 0 en 12 jaar. Zij mogen een jaar lang iedere maand 2 stuks speelgoed uitzoeken en houden. Gebruiken zij hun gekozen speelgoed niet meer? Dan mag je het ruilen voor ander speelgoed.

Om gratis speelgoed op te mogen halen heb je een verwijsbrief nodig. Deze verwijsbrief moet van een instantie komen die samenwerkt met de speelgoedbank, zoals de gemeente, kleding- of voedselbank, hulpverleners, artsen of de schuldsanering. Neem deze verwijsbrief nee naar de Speelgoedbank, samen met een geldig legitimatiebewijs.