Zelfmoordpreventie

In Nederland maken jaarlijks bijna 1900 mensen een einde aan hun leven. Gemiddeld zijn dit 5 mensen per dag. En doen 135 mensen per dag een poging tot zelfdoding.

Vraag hoe het met iemand gaat

Een gesprek kan enorm opluchten en kan het begin zijn van een oplossing of verandering. Mensen met suïcidale gedachten willen praktisch nooit alleen maar dood. Ze willen vooral rust. Geen problemen meer. Ze zien geen uitweg en weten niet meer hoe verder te leven. Praten hierover kan het verschil maken. Daarom plaatsen we de komende tijd in alle 69 dorpen en steden 1KZ1EJ3-bordjes op bankjes. 1KZ1EJ3 is een campagne van stichting 113 Zelfmoordpreventie. De bankjes krijgen een plaatje met de tekst ‘Een goed gesprek begint bij iemand écht zien’.

Zelfmoordpreventie - vrouw zit langs waterkant
©foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Online training

113 is een landelijke organisatie die zich richt op het voorkomen van zelfdoding. Op www.113.nl vind je een korte online training die je leert hoe je een gesprek over zelfdoding kunnen voeren.

Bel of chat met 113

Denk je aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Bel met 0800 – 0113 of chat via de website www.113.nl gratis en anoniem met deskundige vrijwilligers. Ook kun je contact opnemen met de huisarts. Bij acute situaties bel 112.