Contact

Ondersteuning mantelzorgers

Zorg je langdurig voor een hulpbehoevende, gehandicapte of chronisch zieke? Bijvoorbeeld je zieke buurvrouw, broer, schoonzus, vader of vriend? Dan ben je een mantelzorger. Mantelzorg verschilt van een helpende hand in de huishouding tot volledige verzorging of begeleiding. Mantelzorger zijn is niet altijd even makkelijk. Daarom helpen wij je graag. Onze vrijwilligers van het Stipepunt en de medewerkers van het gebiedsteam staan altijd voor je klaar.

Wil je graag meer informatie over mantelzorg? Kijk dan eens in onze wegwijzer mantelzorg. Deze wegwijzer helpt je op weg en geeft antwoord op belangrijke vragen. Ook vind je hier alle informatie over de ondersteuning van mantelzorg. Heb je een praktische vraag of zoek je emotionele steun? Neem dan contact op met het Stipepunt bij jou in de buurt.

Kan ik ondersteuning krijgen?

Zoek je ondersteuning bij de mantelzorg? Neem dan contact op met het gebiedsteam. Zij helpen je met het opstellen van een ondersteuningsplan. Vul het contactformulier in en geef hierbij aan waar je als mantelzorger tegenaan loopt. Een medewerker van het gebiedsteam neemt dan binnen 2 werkdagen contact met je op. Is een huisbezoek nodig? Dan maakt hij of zij gelijk een afspraak.

Waardering van mantelzorgers

Wij hebben veel waardering voor de inzet van mantelzorgers. Om mantelzorgers te bedanken bieden wij een waarderingsbijdrage van € 75 per kalenderjaar. Om mantelzorgwaardering aan te vragen, moet je als mantelzorger aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt in dit kalenderjaar voor 3 maanden of langer, minstens 8 uur per week onbetaald mantelzorg verleend;
  • De zorg is intensiever dan de gebruikelijke zorg van huisgenoten voor elkaar;
  • De persoon voor wie je zorgt woont in onze gemeente.

Als mantelzorger kom je per kalenderjaar 1 keer in aanmerking voor de waardering. Op één adres kunnen maximaal 2 mantelzorgers een waardering toegekend krijgen.

Ontvang je zorg en wil je een waardering voor je mantelzorgers aanvragen? Je mag per kalenderjaar maximaal 2 keer een waardering aanvragen, voor 2 verschillende mantelzorgers. Krijgt je partner bijvoorbeeld ook mantelzorg? Dan mag die ook 2 keer een mantelzorgwaardering aanvragen.

Mantelzorgpas

Ben jij mantelzorger? Dan kun je gebruik maken van de mantelzorgpas. Met deze pas kun je gratis of met korting gebruik maken van een groot aantal diensten. Zoals informatie en advies, korting op het abonnement van Thuishotel met extra korting op een aantal diensten, aanvullende mantelzorg door Saar aan Huis, advies en regelhulp door de mantelzorgmakelaar, thuisadministratie, klussendienst, tuinonderhoud, vervoer, huishoudelijke hulp en vervangende mantelzorg door vrijwilligers. Maar de pas geeft ook recht op uitstapjes en ontspannende activiteiten.

Alle mantelzorgers die staan ingeschreven bij de gemeentelijke Stipepunten ontvangen automatisch een pas. Meer informatie over de dienstverlenende organisaties en activiteiten is te vinden op www.voorelkaardoen.nl.

Hoe vraag ik de mantelzorgwaardering 2021 aan?

Tot en met 31 december 2021 kun je de mantelzorgwaardering voor het kalenderjaar 2021 aanvragen.

Als mantelzorger kun je een mantelzorgwaardering aanvragen. Dit doe je samen met je zorgontvanger. Hiervoor log jij, als mantelzorger, in met DigiD. Houd bij het aanvragen ook je IBAN (je bankrekeningnummer) bij de hand. De zorgontvanger heeft zijn/haar eigen BSN nodig. Het is belangrijk dat de persoonsgegevens van zowel mantelzorger als zorgontvanger juist worden ingevuld.

Na de aanvraag krijg je zo spoedig mogelijk een brief van ons, waarin wordt aangegeven of je de waardering wel of niet ontvangt. Uiterlijk binnen 2 weken na een positief besluit ontvangt de mantelzorger de waardering.

Bekijk het filmpje hiernaast voor meer informatie over de aanvraag. Lukt het niet om de waardering aan te vragen? Wij kunnen je helpen met het invullen van het aanvraagformulier. Je kunt via het contactformulier een afspraak maken. Voor overige vragen kun je telefonisch contact met ons opnemen via 14 0515.