Gehandicaptenparkeerkaart

Heb je een tijdelijke of blijvende lichamelijke beperking? Dan kom je misschien in aanmerking voor een Europese gehandicaptenparkeerkaart.
Met een gehandicaptenparkeerkaart mag je in onze gemeente overal gratis parkeren.

Een gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden, niet gekoppeld aan een kenteken. Wij maken onderscheid in drie verschillende soorten: de bestuurderskaart, de passagierskaart en de instellingenkaart.

Voorwaarden per parkeerkaart

Voldoe je aan één of meer van de onderstaande punten? Dan kom je in aanmerking voor een bestuurderskaart.

 • Je kan tenminste een half jaar niet meer dan 100 meter lopen met een hulpmiddel zoals een stok of krukken of;
 • Je bent blijvend aan een rolstoel gebonden;
 • Je hebt een lichamelijke beperking, maar je kan wel zelfstandig een auto besturen.

Naast één van de bovengenoemde punten moet je ook in het bezit van een geldig rijbewijs B. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of je voldoet aan de voorwaarden. Je krijgt hiervoor een uitnodiging.

Nb. Als je in aanmerking komt voor een bestuurderskaart, dan heb je geen recht op een Wmo-taxipas.

Er zijn twee opties voor een passagierskaart.

Voldoe je per optie aan alle genoemde punten, dan kun je in aanmerking komen voor een passagierskaart.

Optie 1: je kan tenminste een half jaar niet meer dan 100 meter lopen met een hulpmiddel zoals een stok of krukken en:

 • Je kan niet zelfstandig een auto besturen;
 • Je bent afhankelijk van de hulp van de bestuurder;
 • Je kan niet zelfstandig wachten totdat de bestuurder de auto heeft weggezet.

Optie 2: je bent blijvend aan een rolstoel gebonden en:

 • Je kan niet zelfstandig een auto besturen;
 • Je bent afhankelijk van de hulp van de bestuurder;
 • Je kan niet zelfstandig wachten totdat de bestuurder de auto heeft weggezet.

Een passagierskaart kun je ook aanvragen voor iemand anders. Bijvoorbeeld als je een kind of huisgenoot hebt met een lichamelijke beperking. Een keuringsarts bepaalt na medisch onderzoek of je voldoet aan de voorwaarden. Je krijgt hiervoor een uitnodiging.

Als instelling kan je een instellingenkaart aanvragen als er bewoners zijn die aan de volgende voorwaarden voldoen. Een bewoner:

 • kan tenminste een half jaar niet meer dan 100 meter lopen met een hulpmiddel zoals een stok of krukken;
 • is blijvend aan een rolstoel gebonden;
 • heeft een lichamelijke beperking en kan niet zelfstandig een auto besturen;
 • is afhankelijk van de hulp van de bestuurder;
 • kan niet zelfstandig wachten totdat de bestuurder de auto heeft weggezet.

Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen

Je kunt een gehandicaptenparkeerkaart online aanvragen. Je hebt hiervoor, naast je DigiD-inloggegevens, een aantal andere gegevens nodig. Deze vind je onder het kopje 'Veelgestelde vragen' onderaan deze pagina. Lukt het niet om het formulier in te vullen? Neem dan contact op met ons op via telefoonnummer 14 0515.

Zodra wij de aanvraag binnen hebben gaan wij aan de slag. We beoordelen je aanvraag en je ontvangt binnen 8 weken onze beslissing thuisgestuurd. Is er medisch advies nodig? Dan wordt de beslistermijn verlengd naar 12 weken.

Vraag een gehandicaptenkaart aan

Veelgestelde vragen

Om een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen, hebben wij een aantal gegevens van je nodig:

 • Een geldig identiteitsbewijs;
 • Een geldig rijbewijs (behalve bij de aanvraag van een passagierskaart) of een kopie van het verlopen rijbewijs samen met de brief van het CBR waarin staat dat je met je verlopen rijbewijs mag autorijden;
 • Twee recente pasfoto's die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart kost € 43,10. Ben je de parkeerkaart verloren of is hij gestolen? Dan betaal je bij de aanvraag van een nieuwe parkeerkaart opnieuw € 43,10.

Vraag je voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart aan dan betaal je eenmalig een borg van € 50. Bij een verlenging of wijziging van de kaart hoef je geen borg te betalen als deze in het verleden al is betaald. Bij verlies of diefstal van de kaart betaal je wel opnieuw de borgkosten.

Heb je een nieuwe auto? Dan hoef je geen kentekenwijziging aan ons door te geven. Je parkeerkaart staat op naam en niet op kenteken.

Het is niet mogelijk om je parkeerkaart te verlengen. Loopt de geldigheid van je kaart af en heb je hem nog wel nodig? Vraag dan een nieuwe gehandicaptenparkeerkaart aan. Is de geldigheidsduur al verlopen en heb je hem nog wel nodig? Neem dan contact met ons op.

Heb je geen gehandicaptenparkeerkaart meer nodig? Lever de parkeerkaart dan weer bij ons in. Na het inleveren van de kaart ontvang je je borg terug. Neem hierover contact op met Team Integraal Beheer Sociaal Domein.

Ga je verhuizen? Geen probleem, je gehandicaptenparkeerkaart is landelijk geldig. Verloopt je parkeerkaart? Vraag hem dan op tijd aan bij je (nieuwe) gemeente.

Is je gehandicaptenparkeerkaart vermist of ben je hem verloren? Doe dan gratis aangifte van vermissing bij het gemeenteloket. Met een kopie van de getekende Aangifte van Vermissing kan een nieuwe parkeerkaart worden aangevraagd.

Is je gehandicaptenparkeerkaart gestolen? Doe dan een melding bij de politie. Met het proces-verbaal kan je een nieuwe parkeerkaart aanvragen.

De kosten voor de aanvraag van een nieuwe parkeerkaart zijn € 43,10. Ook betaal je dan opnieuw borgkosten van € 50.

Het kan lastig zijn om hulp, zorg of ondersteuning te regelen. Je weet niet altijd waar je moet zijn of wat er allemaal mogelijk is. Je kunt bij diverse instanties terecht voor hulp, bijvoorbeeld bij de Papierwinkel.

Zodra wij een besluit hebben genomen, krijg je van ons een brief toegestuurd. Dit heet een beschikking. Ben je het niet eens met ons besluit? Dan kun je bezwaar maken.

Zie ook