Gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplaats is een parkeerplaats voor mensen met een lichamelijke beperking. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren. Je kunt een eigen gehandicaptenparkeerplaats aanvragen bij de gemeente.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Voor het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zowel voor bestuurders als passagiers gelden de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder of een combikaart bestuurder/passagier. Heb je een gehandicaptenparkeerkaart voor een passagier, dan kom je niet in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats;
  • Je hebt geen eigen parkeerplek bij je woning, zoals een garage of een oprit;
  • Het kenteken van de auto staat op jouw naam of op die van je huisgenoot;
  • Je hebt eventueel een contract van de leasemaatschappij als je een auto van het werk hebt.

Vraag je een parkeerplek aan bij je werk? Dan hebben we een verklaring van je werkgever nodig.

Woon je in een flatgebouw, appartementencomplex of een soortgelijk gebouw, dan wordt er gekeken of er een (extra) algemene gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd kan worden. Een eigen individuele parkeerplaats wordt niet meer aangelegd.  Vraag je dit aan, dan wordt de aanvraag afgewezen.

Vraag een gehandicaptenparkeerplaats aan

Vaak moet je bewijsstukken toevoegen aan je digitale aanvraag. Sla deze documenten daarom op als een pdf-, jpg-, jpeg-, gif-, tiff-, png- of als een bmp-bestand.

Wij maken zoveel mogelijk gebruik van digitale aanvraagformulieren. Je hebt hiervoor je DigiD-inloggegevens nodig. Lukt het niet om een digitaal formulier in te vullen? Neem dan contact op met ons op via telefoonnummer 14 0515.

Veelgestelde vragen

Je vraagt een gehandicaptenparkeerplaats makkelijk en snel online aan. Zodra wij de aanvraag binnen hebben gaan we voor je aan de slag. We beoordelen je aanvraag en je ontvangt binnen 8 weken onze beslissing thuisgestuurd. Is je aanvraag goedgekeurd? Dan maken wij een afspraak om de parkeerplaats aan te leggen.

Om een gehandicaptenparkeerplaats aan te vragen, hebben wij een aantal gegevens van je nodig:

  • Een kopie van de gehandicaptenparkeerkaart;
  • Het kenteken van de auto;
  • De gegevens van het rijbewijs;
  • Een duidelijke omschrijving van de locatie waar de parkeerplaats moet komen.

Rijd je in een auto van het werk? Dan hebben we een verklaring van de werkgever nodig. Dit is ook nodig als je een gehandicaptenparkeerplaats bij de werkplek aanvraagt.

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerplaats inclusief het plaatsen van een verkeersbord en kentekenbord kost € 452,60. Dit zijn eenmalige kosten.

Moet het kentekenbord gewijzigd worden? Dan betaal je € 66,35.

Heb je een nieuwe auto? Geef het nieuwe kenteken zo snel mogelijk aan ons door via het contactformulier. Voor een nieuw kentekenbord betaal je € 66,35.

Heb je geen gehandicaptenparkeerplaats meer nodig? Geef dit zo snel mogelijk aan ons door via het contactformulier.

Ga je verhuizen binnen de gemeente? Dan moet je opnieuw een aanvraag doen. Het verkeersbord wordt meegenomen naar de nieuwe plaats. Voor de aanleg van een nieuwe individuele parkeerplaats ben je niet opnieuw kosten verschuldigd.

Verhuis je naar een andere gemeente? Dan vervalt je gehandicaptenparkeerplaats. In de nieuwe gemeente kun je opnieuw een aanvraag doen, als dat nodig is.

Het kan lastig zijn om hulp, zorg of ondersteuning te regelen. Je weet niet altijd waar je moet zijn of wat er allemaal mogelijk is. Je kunt bij diverse instanties terecht voor hulp, bijvoorbeeld bij de Papierwinkel.

Zodra wij een besluit hebben genomen, krijg je van ons een brief toegestuurd. Dit heet een beschikking. Ben je het niet eens met ons besluit? Dan kun je bezwaar maken.

Zie ook