Ouderschapspunt

Ouderschapspunt

Het ouderschapspunt is er voor alle (toekomstige) ouders met kinderen tot 18 jaar in gemeente Súdwest-Fryslân.

Als jullie uit elkaar (willen) gaan, vragen hebben over opvoeding, relatieproblematiek of scheiden: wij bieden advies en ondersteuning. Ook ondersteunen we toekomstige ouders in de overgang van partnerschap naar ouderschap en kan je bij ons terecht voor vragen over het vormen van een samengesteld gezin. We helpen je graag!

Het Ouderschapspunt is een samenwerking tussen gemeente Súdwest-Fryslân, GGD Fryslân en Stichting Sociaal Collectief. 

Contactgegevens 

Neem voor tips en tools contact op via: 088 229 91 44 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00) of ouderschapspunt@ggdfryslan.nl.

Voor inwoners van onze gemeente zijn er geen kosten verbonden aan het Ouderschapspunt. Wij werken volgens geheimhoudingsplicht.

Hieronder staan tips van kinderen voor ouders die uit elkaar zijn gegaan of binnenkort uit elkaar gaan.

  1. Luister echt naar wat ik te zeggen heb.
  2. Geef mij de ruimte om van jullie allebei te houden.
  3. Zorg er alsjeblieft voor dat ik niet tussen jullie hoef te kiezen.
  4. Maak geen ruzie waar ik bij ben.
  5. Zeg geen slechte dingen over elkaar, al helemaal niet waar ik bij ben.
  6. Geef mij de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

n jij kind van een gescheiden ouder? Bezoek eens de volgende website voor de verhalen van anderen, ook vind je hier advies:

Je kunt ook een KIES training volgen. Een KIES training helpt kinderen de scheiding beter te begrijpen, ermee om te gaan en de scheiding te verwerken.

De ouderschapsbelofte is een boekje voor alle aankomende ouders, met kleurrijke illustraties en ruimte om zelf afspraken vast te leggen.

Na de eerste echo worden plannen gemaakt voor de babykamer. Er wordt gezocht naar een handige kinderwagen en de verloskundige wordt regelmatig bezocht. En als het kind er eenmaal is gaat alle aandacht naar voeding en slapeloze nachten. Maar er is nog een andere ingrijpende verandering in jullie relatie: de overgang van partnerschap naar ouderschap.

Aan de hand van de ouderschapsbelofte kunnen jullie nadenken over het ouderschap. In het boekje is aandacht voor zaken als opvoeden, aanwezigheid, veiligheid, partnerrelatie, onderwijs enzovoort.

Rond de 22 weken zwangerschap krijg je als moeder de maternale kinkhoest vaccinatie aangeboden. Tijdens deze afspraak wordt gevraagd of jullie mee willen doen met de ouderschapsbelofte.

Wil je de ouderschapsbelofte niet ontvangen maar heb je een andere vraag? Mail dan naar ouderschapspunt@ggdfryslan.nl.

Bezoek ook eens de volgende websites: