Ouderschapspunt

Ouderschapspunt

Wij willen (aankomende) ouders in hun kracht zetten. Ons doel is om te voorkomen dat ouders uit elkaar gaan of wanneer ouders wel uit elkaar gaan, te investeren in blijvend goed ouderschap. We ondersteunen toekomstige ouders in de overgang van partnerschap naar ouderschap. We zijn er voor jullie als jullie uit elkaar (willen) gaan en vragen hebben over opvoeden, relatieproblematiek of scheiden. En je kan bij ons terecht voor vragen over het vormen van een samengesteld gezin.

Het Ouderschapspunt is een samenwerking tussen gemeente Súdwest-Fryslân, GGD Fryslân en Stichting Sociaal Collectief. 

Contactgegevens 

Wil je graag met ons in gesprek? Dat kan. We zijn te bereiken op telefoonnummer 088 229 9144 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur) en via ouderschapspunt@ggdfryslan.nl

De ouderschapsbelofte is een boekje voor alle aankomende ouders, met kleurrijke illustraties en ruimte om zelf afspraken vast te leggen.

Na de eerste echo worden plannen gemaakt voor de babykamer. Er wordt gezocht naar een handige kinderwagen en de verloskundige wordt regelmatig bezocht. En als het kind er eenmaal is gaat alle aandacht naar voeding en slapeloze nachten. Maar er is nog een andere ingrijpende verandering in jullie relatie: de overgang van partnerschap naar ouderschap.

Aan de hand van de ouderschapsbelofte kunnen jullie nadenken over het ouderschap. In het boekje is aandacht voor zaken als opvoeden, aanwezigheid, veiligheid, partnerrelatie, onderwijs enzovoort.

Rond de 22 weken zwangerschap krijg je als moeder de maternale kinkhoest vaccinatie aangeboden. Tijdens deze afspraak wordt gevraagd of jullie mee willen doen met de ouderschapsbelofte.

Wil je de ouderschapsbelofte niet ontvangen maar heb je een andere vraag? Mail dan naar ouderschapspunt@ggdfryslan.nl.

Alle ouders met relatieproblematiek, ouders die uit elkaar (willen) gaan en ouders die zijn gescheiden kunnen terecht bij het Relatie- en Ouderschapspunt. We zijn er onder andere voor vragen rondom opvoeden, en juridische en financiële vragen.

Een scheiding is een heftige gebeurtenis voor jullie, maar ook voor jullie kind(eren). In deze periode heeft jullie kind jullie nodig. Het is belangrijk om jullie kind te steunen, zodat jullie kind al deze emoties beter aan kan.

Contact

Wil je met ons in gesprek? Dat kan. Je kan een afspraak inplannen door ons te bellen op telefoonnummer 088 229 9144 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur).

Openingstijden

Elke woensdag van 10:00-13:00 uur. We werken alleen op afspraak.

Het Relatie- en Ouderschapspunt is in de even weeknummers open in Sneek (Wijde Noorderhorne 1, Sneek) en in de oneven weeknummers in Workum (Merk 1, Workum).

Wil je geen afspraak maken maar heb je een andere vraag? Mail dan naar ouderschapspunt@ggdfryslan.nl.

Voor alle (toekomstige) samengestelde gezinnen. 

Het woord 'Stief' heeft vaak een negatieve lading, maar betekent letterlijk 'geen bloedband'. In elk samengesteld gezin is er ruimte om een eigen benaming te kiezen, zoals bijvoorbeeld bonusouder of patchworkgezin. 

Een Stiefplan kan jullie als (toekomstig) samengesteld gezin helpen bij het formuleren van een gezamenlijk doel en kan jullie voorbereiden op de nieuwe situatie. Want vaak zijn relaties in een nieuw samengesteld gezin ingewikkeld en spelen er verschillende loyaliteiten. Als je als ouder van tevoren meer en betere afspraken maakt met je nieuwe partner kunnen veel problemen en verdriet worden voorkomen. Deze afspraken kunnen gaan over de opvoeding van jullie (stief)kinderen, jullie verwachtingen en afstemming op elkaar. Het Stiefplan bestaat uit veel onderdelen, zoals:

  • introduceren van de nieuwe partner bij de kinderen;
  • vertellen dat een ouder gaat samenwonen;
  • samenstelling van het nieuwe gezin;
  • sterke en minder sterke kanten van het nieuwe gezin;
  • rolverdeling ouder en stiefouder;
  • de band met het kind;
  • contact met de ex-partner;
  • opvoeden in het nieuwe gezin;
  • een eigen plek in huis, etc.  

Een goed moment om een Stiefplan door te nemen is voordat jullie gaan samenwonen. Maar ook als jullie al even samenwonen kan het heel zinvol zijn om een Stiefplan in te vullen. Wensen en inzichten kunnen veranderen en er kunnen belangrijke wijzigingen plaatsvinden in het gezin. 

Ben je of ken je een samengesteld gezin waarbij het Stiefplan past en wil je/willen zij in gesprek met een professional? In twee huisbezoeken wordt samen het Stiefplan besproken. Aanmelden kan door te bellen naar telefoonnummer 088 229 9144 (op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur) of door te mailen naar ouderschapspunt@ggdfryslan.nl

Wil je je niet aanmelden maar heb je een andere vraag? Ook dan kun je mailen naar ouderschapspunt@ggdfryslan.nl

Een groepsprogramma voor Kinderen In Een Scheiding (KIES).  

Voor ouders

Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. 
Geen enkel kind, welke leeftijd dan ook, heeft geleerd hoe je omgaat met een scheiding en gescheiden ouders. Zowel kinderen als ouders maken door een scheiding een persoonlijk proces door. Ze lopen tegen eigen lastige, moeilijke en misschien ook fijne kanten van de scheiding aan. 

Bij KIES leren kinderen hun eigen proces te hanteren. Ouders leren door de ogen van hun kind kijken en kunnen met extra informatie op het kind gerichte en best haalbare keuzes maken. Daarom is het fijn dat KIES er is. 

KIES staat voor Kinderen In Een Scheiding. Het is professionele begeleiding en hulp voor alle kinderen en jongeren die daar behoefte aan hebben. Dat kan vlak na de scheiding zijn maar ook pas veel later. Er zijn KIES groepen op scholen of op een externe locatie.  

KIES helpt kinderen om te leren kiezen voor jezelf. Dat wil niet zeggen dat kinderen meer gaan bepalen, maar juist dat ze kind kunnen blijven en dat problemen van volwassenen ook de problemen van volwassenen blijven. 
KIES geeft kinderen een eigen ruimte en plek om in een veilige omgeving. Ze kunnen er zelf en/of samen met andere kinderen stil staan bij alles wat de scheiding met zich heeft meegebracht. En wat ze misschien nog steeds meemaken. KIES is geen therapie, het is coaching van kinderen. 

Voor kinderen

De scheiding van je ouders was de keuze van je ouders. Jij mag kiezen voor allebei je ouders. Je hoeft niet tegen of voor je vader of moeder te zijn. Belangrijk is dat jij jezelf blijft en dus kiest voor jezelf. Jij weet namelijk het beste hoe de scheiding voor jou is en daar mag jij gewoon over vertellen. 

”Ik wilde dat mijn ouders weer gelukkig worden. Nu weet ik dat ik daar niet voor kan zorgen”

Bij KIES komen we 7 keer bij elkaar in een kleine groep. We bespreken elke week een onderwerp over de scheiding. Dit doen we aan de hand van spellen en verschillende werkvormen, zoals tekenen en werken in je eigen KIES-map. Dat is fijn en ook gewoon gezellig. Laat je ouders deze website zien en bespreek of je mee mag doen met KIES. Je ouders kunnen aanmelden via deze website.  

”Ik heb zelf een rustig hoofd gekregen en er is veel minder ruzie.”

Voor scholen

KIES groepen worden aangeboden op scholen en externe locaties. Het voordeel van een groep op school heet dat de kinderen in een vertrouwde omgeving zitten. 

Ga als school eens na welke kinderen baat hebben bij een KIES-traject. Uit onze ervaring weten we dat er op iedere basisschool minimaal 1 KIES-groep kan worden gevuld met 6 tot 10 kinderen die in een echtscheidingssituatie zitten of erin hebben gezeten. 

”Ik dacht dat KIES niet nodig was, omdat we best oké met elkaar omgaan. Ik heb toch gemerkt dat het voor mijn kind anders was.”

Ook weten we dat het voor scholen niet altijd eenvoudig is om het KIES-traject aan te bieden. Uiteraard hebben wij daar ervaring mee en kunnen we de school daarbij begeleiden. Neem dus gerust contact met ons op.  

Agenda

  • Startdatum KIES groep Sneek – 15 mei (locatie Master Sneek)
  • Startdatum KIES groep Makkum - 15 mei (locatie OBS De Populier)

De groepen zijn op woensdagen van 15.00 tot 16.00 uur. Van woensdag 15 mei tot en met woensdag 19 juni (met uitzondering van woensdag 29 mei)

Dé online cursus in de tropenjaren.  

Als jonge ouders verandert er veel in het leven. Ben je ook weleens moe, onzeker, maak je ruzie en ben je op zoek naar de juiste tip? Of wil je gewoon meer weten over het ouderschap? Alle ouders kunnen gratis deelnemen aan de online cursus Ouders Inc. 
 
Tijdens de cursus krijg je praktische tips en oefeningen over 11 herkenbare onderwerpen, zoals omgaan met slaapgebrek, tijd maken voor jezelf of gezond ruziemaken. Je kiest zelf het onderwerp dat bij jullie past. Het duurt circa 15 minuten per onderwerp en het kan gewoon vanuit huis op een zelf gekozen moment.

Ook meedoen? Ga naar de website van Ouders Inc. Als inwoner van onze gemeente is de cursus gratis.   

Gezin in park

Tips van kinderen voor ouders

Hieronder staan tips van kinderen voor ouders die uit elkaar zijn gegaan of binnenkort uit elkaar gaan.

  1. Luister echt naar wat ik te zeggen heb.
  2. Geef mij de ruimte om van jullie allebei te houden.
  3. Zorg er alsjeblieft voor dat ik niet tussen jullie hoef te kiezen.
  4. Maak geen ruzie waar ik bij ben.
  5. Zeg geen slechte dingen over elkaar, al helemaal niet waar ik bij ben.
  6. Geef mij de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Bezoek ook eens de volgende websites:

Tips voor kinderen

Ben jij kind van een gescheiden ouder? Bezoek eens de volgende website voor de verhalen van anderen, ook vind je hier advies:

Je kunt ook een KIES training volgen. Een KIES training helpt kinderen de scheiding beter te begrijpen, ermee om te gaan en de scheiding te verwerken.