Vervoersvoorzieningen

Word jij in het dagelijkse leven beperkt door je mobiliteit? Bijvoorbeeld door ziekte, ouderdom of een beperking? Dan kom je misschien in aanmerking voor een vervoersvoorziening. Zo ben jij snel weer goed op weg, ook als je niet meer zo mobiel bent.

Hoe vraag ik een vervoersvoorziening aan?

Wil je een vervoersvoorziening aanvragen? Dat kan via het contactformulier. Geef aan welke problemen er zijn in je woning of in je dagelijkse leven. Een medewerker van het gebiedsteam neemt dan binnen 2 werkdagen contact met je op. Is een huisbezoek nodig? Dan maakt hij of zij gelijk een afspraak. Het huisbezoek kan bij je thuis plaatsvinden, maar ook op het kantoor van het gebiedsteam. Jullie bespreken jouw leefsituatie en welke mogelijkheden er zijn voor hulp. Heb je een mantelzorger of iemand nodig die jou helpt in bijvoorbeeld het huishouden? Nodig diegene uit voor het huisbezoek. Onze medewerker ondersteunt ook jouw mantelzorger of hulp.

Zodra alles geregeld is, gaan we voor je aan de slag. Het college heeft 6 weken de tijd om onderzoek te doen. Blijkt uit het onderzoek dat je recht hebt op een voorziening? Dien dan een aanvraag bij ons in. Je krijgt binnen 2 weken van ons bericht.

Welke vervoersvoorzieningen zijn er?

Wij vinden het belangrijk dat jij zo mobiel mogelijk bent. Daarom bieden wij een aantal vervoersvoorzieningen. Je kunt bij ons terecht voor:

  • Een scootmobiel;
  • Een aanpassing aan je auto;
  • Reizen met de taxi.

Voor sommige voorzieningen moet je een eigen bijdrage betalen. Je leest hierover meer bij de kosten. Wil je meer lezen over de vervoersvoorzieningen? Lees dan onze brochure over Wmo vervoer.

Voor elkaar pas

De gemeente Súdwest-Fryslân wil de mogelijkheden vergroten voor het gebruik van het Openbaar Vervoer. Daarom bieden we gebruikers van het Wmo-vervoer aan om in 2019 gratis en eenvoudig gebruik te maken van het Openbaar Vervoer in Fryslân (trein tussen Stavoren en Leeuwarden en alle buslijnen in Fryslân) met de Voor Elkaar Pas van Arriva. Als je hiervoor in aanmerking komt, ontvang je een brief van de gemeente.

Let op! Dit gaat om een test, het nu eerst niet meer mogelijk om een Voor Elkaar Pas aan te vragen.

Onderstaande documenten geven je meer informatie over de Voor Elkaar Pas:

Reizen met de taxi

Ben je vaak afhankelijk van de taxi? En wil je graag een vervoersvoorziening? Dan helpen wij je graag. Het Wmo-taxivervoer is namelijk alleen bedoeld voor ritten binnen een straal van 25 kilometer van jouw woonadres. De chauffeur haalt je op bij de voordeur en helpt je bij het in- en uitstappen. Je krijgt van ons een taxipas, waarmee je taxiritten kunt reserveren. Je moet deze pas ook meenemen tijdens de rit. De taxipas is alleen voor jou en mag niet door anderen worden gebruikt.

Heb je een inklapbare rolstoel, rollator of een ander loophulpmiddel? Die mag gewoon mee in de taxi. Overleg dit van tevoren wel even met het taxibedrijf, zo weten zij dat ze ruimte vrij moeten houden. Wil je je rolstoel, scootmobiel, geleidehond, SOHO-hond of een ander hulpmiddel meenemen in de taxi? Dan heb je toestemming van de gemeente nodig.

Wil je een taxi reserveren? Doe dit dan uiterlijk 1 uur van tevoren. Vergeet niet je telefoonnummer door te geven. Soms is de chauffeur namelijk iets eerder of juist later. Je krijgt dan ongeveer 5 minuten voordat de taxi arriveert een telefoontje van de chauffeur. Heb je een gehoorbeperking? Dan krijg je een sms.

De taxicentrale is bereikbaar van 07.00 tot 24.00 uur. Vertrek je uiterlijk om 24.00 uur? Dan brengt de chauffeur je naar het afgesproken adres. Soms duurt de rit dan iets langer dan normaal, omdat de chauffeur nog andere passagiers moet ophalen. Reserveer je taxirit bij 1 van deze bedrijven:

  • Taxi Witteveen, bereikbaar via 0515 – 41 1414
  • De Vier Gewesten, bereikbaar via 0515 – 23 2222 (de taxiritten worden uitgevoerd door taxi Van der Bles)

Ben je je taxipas kwijt? Dan moet je zelf een nieuwe pas betalen. De 1e keer betaal je € 35,30. Raak je je pas dan nog een keer kwijt, dan moet je € 47,00 betalen. Is je taxipas gestolen? Doe dan aangifte bij de politie.

Voor taxivervoer betaal je een eigen bijdrage. Voor elke rit betaal je € 0,24 per kilometer. We kijken hierbij naar het aantal kilometers volgens de snelste route. Je mag 1 volwassene of maximaal 2 kinderen onder de 4 jaar gratis meenemen. Neem je kinderen tussen de 4 en 12 jaar mee? Dan betaal je 50% van je eigen bijdrage. Overleg met het taxibedrijf hoe je de rit betaalt. Dit kan contant of via een rekening.

Heb je een vraag, opmerking of klacht over een taxirit? Neem dan contact op met het taxibedrijf. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Veelgestelde vragen.

Onze medewerkers van het gebiedsteam adviseren je gratis. Soms vragen wij je om een deel van de scootmobiel of driewielfiets zelf te betalen. Wij noemen dit de eigen bijdrage. Hoeveel je zelf moet betalen? Dat hangt af van jouw inkomen, je persoonlijke situatie en van de hulp die je krijgt. Dit berekent het Centraal Administratiekantoor (CAK) voor ons. Wil je meer lezen over de eigen bijdrage? Kijk dan eens op de site van het CAK.

Zodra wij een besluit hebben genomen over welke hulp je krijgt, krijg je van ons een brief toegestuurd. Dit heet een beschikking. Ben je het niet eens met ons besluit? Dan kun je bezwaar maken.