Het Persoonsgebonden Budget

Heb je door ziekte, een handicap of ouderdom zorg nodig? Dan heb je misschien recht op een Persoonsgebonden Budget (PGB). Krijg je dit budget toegekend? Dan kun je je eigen zorg inkopen. Zo kun je zelf je zorgverlener kiezen. Een zorgverlener kan een bekend persoon zijn, zoals een familielid of je buurvrouw, maar ook iemand die werkt in de zorg.

Kom ik in aanmerking voor een PGB?

Wil je weten of je in aanmerking komt voor een PGB? Kijk dan eens naar de 10 vaardigheden die je voor een PGB nodig hebt en doe dan de PGB-test. Je krijgt dan persoonlijk advies en een aantal handige tips. Blijkt uit de test dat een persoonsgeboden budget niet zo geschikt is? Dan is zorg in natura misschien wel iets voor jou. Bij zorg in natura krijg je de zorg, begeleiding, hulp of voorziening die je nodig hebt via een instelling of leverancier die een contract met ons heeft. Het gebiedsteam helpt je hier graag bij.

Hoe vraag ik een PGB aan?

Wil je een PGB aanvragen? Vul dan ons contactformulier in. Geef aan welke problemen je hebt bij het zelfstandig wonen of in je dagelijkse leven. Een medewerker van het gebiedsteam neemt dan binnen 2 werkdagen contact met je op. Is een huisbezoek nodig? Dan maakt hij of zij gelijk een afspraak. Het huisbezoek kan bij je thuis plaatsvinden, maar ook op het kantoor van het gebiedsteam. Jullie bespreken jouw leefsituatie en welke mogelijkheden er zijn voor hulp.

Tijdens dit gesprek moet je uitleggen waarom je een persoonsgebonden budget nodig hebt en waarom dit voor jou beter is dan zorg in natura. Je moet ook aantonen dat de zorg waarvoor je de PGB wilt gebruiken van goede kwaliteit is. Hierbij staan jouw wensen en veiligheid voorop.

Zodra alles geregeld is, gaan we voor je aan de slag. Het gebiedsteam probeert je altijd zo snel mogelijk te helpen.

Veelgestelde vragen

Krijg je een PGB? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je vindt dit terug op de brief die je van ons krijgt. Zo moet je al je afspraken met de zorgverlener vastleggen. Schrijf de tijden waarop je wordt geholpen op en wat je hiervoor betaalt. Je vult dit document samen met je zorgverlener in. Het document kun je vinden op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Heb je hulp nodig bij het invullen van deze documenten? Neem dan telefonisch contact op met de sociale verzekeringsbank via 030-264 82 00.

Je mag het persoonsgebonden budget alleen gebruiken waarvoor het bedoeld is. De Sociale Verzekeringsbank past op je PGB. Heb je een rekening van je zorgverlener ontvangen? Stuur die door naar de Sociale Verzekeringsbank. Dit kan online via de website van de Sociale Verzekeringsbank of per mail via pgb@svb.nl. Gebruik je geen computer? Stuur dan je rekeningen via de post naar:

Servicecentrum PGB Sociale Verzekeringsbank
Postbus 8038
3503 RA Utrecht

Soms vragen wij je om een deel van de hulp zelf te betalen, bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, een woningaanpassing, een scootmobiel, een Pgb. Wij noemen dit de eigen bijdrage, ook wel abonnementsbijdrage genoemd. Deze eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratiekantoor (CAK) in rekening gebracht. Gemeenten leveren hiervoor de klantgegevens aan bij het CAK. Je krijgt dus van het CAK een factuur per maand.

Heb je vragen of wil je meer lezen over de eigen bijdrage. Kijk dan eens op de site van het CAK voor de meest gestelde vragen en antwoorden. Op deze site staat heel veel informatie die voor jou van belang zijn, bijvoorbeeld wanneer je wel of niet een eigen bijdrage betaalt.

Een persoonsgebonden budget wordt niet als inkomen gezien. Je hoeft hier dus geen belasting over te betalen.
Let op: Krijg je meer dan 3 dagen per week hulp van je zorgverlener? Dan ben je een werkgever. Als werkgever moet je belastingen en premies aan de Belastingdienst betalen.

Wil je een wijziging aan ons doorgeven? Geef dit door via het contactformulier of stuur een brief via de post. We zijn natuurlijk ook gewoon telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 14 0515. We horen graag van je wanneer:

  • Je meer uren hulp nodig hebt;
  • Je andere hulp nodig hebt;
  • Je een andere zorgverlener krijgt;
  • Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente.

Welke kennis en vaardigheden heb je nodig om als budgethouder, vertegenwoordiger of gewaarborgde hulp te kunnen werken met een persoonsgebonden budget? Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie op de PGB.

Heb je vragen over het PGB-beleid of over de behandeling van je aanvraag? Neem dan contact met ons op.

Voor overige vragen kun je terecht bij de Sociale Verzekeringsbank. Stuur een mailtje naar pgb@svb.nl of neem telefonisch contact op via 030-2648200. Wil je graag meer weten over het PGB? Kijk dan eens op de PGB-website.