Wmo-begeleiding

Wmo-begeleiding

Loop je vast in je dagelijks leven en kun je geen beroep doen op jouw naaste omgeving zoals familie, vrienden of buurtgenoten? Dan is begeleiding vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) mogelijk.

Het kan om alle soorten begeleiding gaan zoals:

  • vinden van een goede dagbesteding
  • opbouwen van een vriendennetwerk
  • goed omgaan met financiën
  • ontlasten van de mantelzorger valt onder begeleiding.

Op basis van jouw vraag gaat een gebiedsteammedewerker met jou onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Begeleiding vanaf 2022

Wij hebben met 2 zorgaanbieders contracten afgesloten over het geven van begeleiding. Hierbij wordt samengewerkt met de gebiedsteams. Ook werken de zorgaanbieders samen met vele andere zorgaanbieders, vrijwilligersorganisaties en dorp- en wijkgebouwen.

De verdeling is als volgt:

  • Alliade + GGZ Friesland organiseert de Wmo-begeleiding in Sneek-Zuid en het Buitengebied.
  • AtHomeFirst Friesland organiseert de Wmo-begeleiding in Sneek-Noord en Bolsward en omstreken

Waar meld ik me als ik begeleiding nodig heb?

Neem contact op met het Gebiedsteam. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag via het telefoonnummer 14 0515.

Veelgestelde vragen

Het gaat om:

  • Individuele begeleiding
    Samen met jou kijken we hoe je kunt leren zelfstandig in het leven te staan. Je ontvangt één of meerdere uren per week begeleiding.
  • Groepsbegeleiding
    Dit vindt plaats als meerdere personen hetzelfde moeten leren en daardoor ook van elkaar kunnen leren.
  • Kortdurend verblijf
    Om mantelzorgers tijdelijk te ontlasten.
  • Dagbesteding (en indien noodzakelijk het vervoer naar dagbesteding)
    Als je moeite hebt om alleen de dag goed door te komen. Dagbesteding wordt in dagdelen aangeboden.
  • Persoonlijke verzorging
    Begeleiding bij toiletgang en bij het eten, wanneer men naar de dagbesteding gaat en begeleiding hierbij noodzakelijk is.

Deze indicatie is niet meer geldig als je een nieuwe indicatie ontvangt. Wij mogen altijd opnieuw bekijken welke ondersteuning het beste bij jou past.

We willen dat iedereen zoveel mogelijk mee kan doen aan het gewone dagelijkse leven. Dit betekent dichtbij huis, met de buurtbewoners. Ook als je een beperking hebt.

Meedoen en mensen kennen voorkomt eenzaamheid. Dorpshuizen en vrijwilligersactiviteiten zijn daar belangrijk bij. We vragen daarom aan de zorgaanbieders de samenwerking te zoeken.

OCO staat voor Onafhankelijke Cliënt Ondersteuner.

Zij helpen je graag bij het maken van goede keuzes als je ondersteuning nodig hebt. Zij kunnen je ook begeleiden bij gesprekken.

Onze medewerkers van het gebiedsteam adviseren je gratis. Krijg je een persoonsgebonden budget (PGB)? Dan kun je hiermee de Begeleiding betalen. Je moet dan wel je eigen administratie bijhouden. Lees hier meer informatie over het PGB.

Eigen bijdrage

Meestal vragen wij je om een deel van de hulp zelf te betalen, bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp, dagbesteding, een woningaanpassing, een scootmobiel, een Pgb. Wij noemen dit de eigen bijdrage, ook wel abonnementsbijdrage genoemd.

Voor 2022 geldt een maximale eigen bijdrage van € 19,00 per maand. Deze eigen bijdrage wordt door het Centraal Administratiekantoor (CAK) in rekening gebracht. Gemeenten leveren hiervoor de klantgegevens aan bij het CAK. Je krijgt dus van het CAK een factuur per maand.

Heb je vragen of wil je meer lezen over de eigen bijdrage. Kijk dan eens op de site van het CAK voor de meest gestelde vragen en antwoorden. Op deze site staat heel veel informatie die voor jou van belang zijn, bijvoorbeeld wanneer je wel of niet een eigen bijdrage betaalt.

Zodra wij een besluit hebben genomen over welke hulp je krijgt, sturen wij je een brief. Dit heet een beschikking. Ben je het niet eens met ons besluit? Dan kun je bezwaar maken.

Het is ook mogelijk om persoonsgebonden budget (PGB) aan te vragen. Dan kun je zelf ondersteuning inhuren. Doe de PGB-test en kijk of je in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget.