Damwanden, walbeschoeiingen en aanlegsteigers
Een walbeschoeiing of damwand is een loodrechte wand. Het doel van de wand is om een grondkerende afscheiding te vormen tussen grond en water ter behoud van de walkant. Wil je een damwand, walbeschoeiing of een aanlegsteiger aanleggen?

Meer informatie over het aanleggen van damwanden, beschoeiing en steigers
Wil je een damwand of walbeschoeiing? Lees dan onderstaande informatie goed door!
Wat voor vergunning?
Sinds de invoering van de omgevingswet zijn er 2 soorten vergunningen. Een bouwwerk moet ruimtelijk en technisch beoordeeld worden. Past een damwand in het omgevingsplan? En voldoet hij aan de technische eisen?
Het kan zijn dat je een omgevingsvergunning bij de gemeente moet aanvragen. Dit heet dan een bouwactiviteit omgevingsplan. Daarnaast moet je misschien ook een kwaliteitsborger inschakelen.
Hoe weet ik of ik een vergunning aan moet vragen?
We leggen hieronder uit of je wel of niet een vergunning aan moet vragen.
Eerst moet je weten of de damwand of walbeschoeiing hoger of lager dan 1 meter, gemeten vanaf de waterbodem, uitkomt. En of de beschoeiing hoger dan het naastgelegen afgewerkte terrein komt. Lees dan verder om na te gaan wat je moet regelen.
Is de damwand of walbeschoeiing hoger dan 1 meter, gemeten vanaf de waterbodem? Of komt de beschoeiing hoger dan het naastgelegen afgewerkte terrein?
Dan geldt voor jou het volgende:
1. Kwaliteitsborger inschakelen
Je damwand valt onder de WKB. Je bent verplicht een kwaliteitsborger in te schakelen. Hoe dit werkt kun je lezen op de pagina Bouwen en Wet kwaliteitsborging.
2. Ook een vergunning van de gemeente nodig
Daarnaast heb je ook een vergunning van de gemeente nodig. Vraag een Bouwactiviteit omgevingsplan aan via het Omgevingsloket.
Is de damwand of walbeschoeiing lager dan 1 meter, gemeten vanaf de waterbodem? Of is de beschoeiing niet hoger dan het naastgelegen afgewerkte terrein?
1. Vergunning
Dan heb je geen vergunning nodig voor de technische bouw.
Maar let op: misschien heb je wel een vergunning bouwactiviteit omgevingsplan nodig. Volg stap 2 hieronder.
2. Beschermd stads- of dorpsgezicht?
Valt het adres/perceel waar de damwand geplaatst moet worden binnen beschermd stads- of dorpsgezicht of bij een monument?
Ja, beschermd stads- of dorpsgezicht: je hebt wel een vergunning bouwactiviteit omgevingsplan nodig. Vraag deze aan via het Omgevingsloket.
Nee, geen beschermd stads- of dorpsgezicht: je hebt geen vergunning nodig voor de bouwactiviteit omgevingsplan. Je mag de werkzaamheden uitvoeren.
Meer informatie
Voor een eerste beoordeling hebben wij de volgende gegevens nodig:
- Materiaal en kleur opgave
- Een beschrijving van de activiteit
- Telefoonnummer van de aanvrager
- Het adres, kadastrale aanduiding of Coördinaten van de locatie
- Als de aanvraag wordt ingediend door een gemachtigde: naam, adres woonplaats en telefoonnummer van de gemachtigde
- Foto bestaande situatie
- Tekening bestaande situatie + maatvoering
- Tekening nieuwe situatie + maatvoering
- Geveltekening nieuw met maatvoering + goot- nokhoogte
Alle tekeningen moeten wel op schaal getekend worden. Wanneer je dit niet zelf kunt, kun je een professional raadplegen.
Bij buitenwater mag de wandbeschoeiing maximaal 0,6 m boven het Fries Boezem Peil geplaatst worden. Bij polders mag de wandbeschoeiing maximaal 0,6 m boven het normale polderpeil geplaatst worden;
Aanlegsteigers mogen niet hoger zijn dan de aansluitende oever en/of walbeschoeiing.
Staat er al andere walbeschoeiing? En sluit de nieuwe walbeschoeiing aan op de oude? Dan moet de nieuwe walbeschoeiing passen bij de bestaande.
Gebruik je hout? Dan moet het hout in een natuurlijke kleur zijn.
Gebruik je kunststof? Dan mag je de kleuren zwart, donkergrijs of donkerbruin gebruiken.
Op de pagina Bouwen en Wet kwaliteitsborging kun je lezen wat je moet regelen.
Als het gaat om een bijzondere situatie of als wij er niet zeker van zijn dat je aanvraag voldoet aan deze regels, vragen wij advies aan de welstandscommissie. Het duurt dan langer voordat je antwoord krijgt.
Heb je vragen over de regels die gelden voor jouw perceel? Stuur je vraag dan naar omgeving@sudwestfryslan.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.