Damwanden, walbeschoeiingen en aanlegsteigers

Wil je een damwand, walbeschoeiing of een aanlegsteiger aanleggen? Dan kun je misschien een flitsvergunning aanvragen. Kleinere bouwwerken kunnen in aanmerking komen voor een flitsvergunning. Een flitsvergunning is een omgevingsvergunning die binnen 5 werkdagen wordt verleend. Op deze pagina vind je meer informatie.

Meer informatie over damwanden, beschoeiing en steigers

Een walbeschoeiing is een loodrechte wand. Het doel van de wand is om een afscheiding te vormen tussen grond en water. Wil je een damwand, walbeschoeiing of aanlegsteiger aanleggen? Om in aanmerking te komen voor een flitsvergunning moet je aan een aantal regels voldoen. Op de pagina over de flitsvergunning vind je meer informatie.

Bij buitenwater mag de wandbeschoeiing maximaal 0,6 m boven het Fries Boezem Peil geplaatst worden. Bij polders mag de wandbeschoeiing maximaal 0,6 m boven het normale polderpeil geplaatst worden;

Aanlegsteigers mogen niet hoger zijn dan de aansluitende oever en/of walbeschoeiing.

Staat er al andere walbeschoeiing? En sluit de nieuwe walbeschoeiing aan op de oude? Dan moet de nieuwe walbeschoeiing passen bij de bestaande.

Gebruik je hout? Dan moet het hout in een natuurlijke kleur zijn.

Gebruik je kunststof? Dan mag je de kleuren zwart, donkergrijs of donkerbruin gebruiken.

Als het gaat om een bijzondere situatie of als wij er niet zeker van zijn dat je aanvraag  voldoet aan deze regels, vragen wij advies aan de welstandscommissie. Het duurt dan langer voordat je antwoord krijgt.

Heb je vragen over de regels die gelden voor jouw perceel? Stuur je vraag dan naar omgeving@sudwestfryslan.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Zie ook