Contact

Slopen en/of asbest verwijderen

Ben je druk aan het verbouwen en moet je daarvoor een deel van het gebouw slopen? Of wil je jouw bestaande (asbesthoudende of asbestgelijkende) golfplaten dak vervangen of weghalen? Dan moet je waarschijnlijk een sloopmelding doen en soms moet je een vergunning aanvragen. Kijk voor meer informatie bij het Omgevingsloket.

Verwijder je asbest? Dan moet je altijd een sloopmelding doen. Komt er geen asbest bij kijken? Dan hoef je alleen een sloopmelding te doen als er meer dan 10 m3 sloopafval vrijkomt. In sommige sloopgevallen heb je ook nog een omgevingsvergunning nodig.

Wil je weten of je een melding moet doen of een vergunning nodig hebt? Doe dan online een check.

Slopen

Ga je slopen en komt er meer dan 10m3 sloopafval vrij? Dan moet je een sloopmelding doen. Ga je slopen in een pand dat voor 1994 is gebouwd? Let dan goed op! Er is tot 1994 veel gebruik gemaakt van asbest, dus het is mogelijk dat er in jouw pand asbest aanwezig is. Je moet dan een  asbestinventarisatierapport laten maken, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

In sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig. Het aanvragen van zo’n vergunning is nodig bij:

 • Het slopen van of in een (rijks)beschermd stads- of dorpsgezicht of (rijks)monument. Je kunt dit checken via het Omgevingsloket.
 • Het slopen van een brandscheiding of een draagconstructie, hiervoor heb je altijd een omgevingsvergunning nodig.

Asbest verwijderen

Ga je asbest verwijderen? Dan moet je eerst een sloopmelding doen. Pas als wij de sloopmelding goedkeuren, kun je aan de slag. Wil je zelf het asbest verwijderen? Dat mag alleen als:

Meer informatie over slopen

Wil je een sloopmelding doen of een omgevingsvergunning aanvragen? Dat kan digitaal via het Omgevingsloket. Het aanvraagformulier van het Omgevingsloket mag ook via de post worden verstuurd.

Je moet een sloopmelding doen als je als particulier asbest wilt verwijderen, bijvoorbeeld tijdens het slopen. Dan ontvang je binnen 5 werkdagen bericht. Bij een bedrijf kan dit tot 4 weken duren. Het verlenen van een vergunning duurt iets langer. Meer hierover lees je bij omgevingsvergunning.

Bij een sloopmelding worden de volgende gegevens gevraagd:

 • Een tekening op schaal waarop wordt aangegeven wat en waar gesloopt of verwijderd gaat worden,
 • Een globale schatting van de hoeveelheid afvalstoffen die vrijkomen,
 • Bij het verwijderen van asbest wordt het asbestinventarisatierapport gevraagd, behalve als:
  • Je particulier bent en de eigenaar bent van de woning en het perceel, én
  • Het gaat om minder dan 35m2 hechtgebonden materiaal dat geschroefd is.
 • Komen er gevaarlijke stoffen vrij bij het slopen, dan vragen we een onderzoeksrapport gevaarlijk afval,
 • Wordt ter plaatse steenachtig materiaal gebroken, dan vragen we de naam en het adres van het recyclinggranulaatbedrijf.

Let op! Het bedrijf dat de asbest gaat verwijderen, mag niet zelf het asbestinventarisatie rapport opstellen. Gecertificeerde bedrijven voor zowel asbestinventarisatie als asbestverwijdering vind je bij Ascert.

Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning moet je ook gegevens over het beschermde stads- of dorpsgezicht of monument meesturen.

Om ervoor te zorgen dat het bouwen en/of slopen veilig gebeurt, moet je een veiligheidsplan opstellen. Aan de hand hiervan kijken wij of jouw plannen veilig en verantwoord kunnen worden uitgevoerd. Kijk bij bouw- en sloopveiligheid hoe je een veiligheidsplan opstelt.

Het doen van een sloopmelding is gratis. Vraag je een omgevingsvergunning aan, dan betaal je leges. Ook als de vergunning niet wordt verleend, betaal je kosten voor de behandeling van je aanvraag.

Meer informatie over asbest

Asbest is een verzamelnaam voor verschillende soorten kleine, naaldachtige vezels die verwerkt zijn in verschillende soorten (bouw)materialen. Asbest stond lange tijd bekend om zijn goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast en bestand tegen hoge temperaturen. Tegenwoordig weten we dat asbest schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Wil je meer weten over asbest? Kijk dan eens bij Infomil.

Asbest mag je zelf verwijderen, maar alleen als het gaat om:

 • Dakgolfplaten van asbest;
 • Hechtgebonden asbest hebt dat vastgeschroefd is.
 • De hoeveelheid niet meer dan 35m2 is.

Toch adviseren wij om asbest door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen.

Is je sloopmelding goedgekeurd? Dan kun je in sommige situaties aan de slag met het verwijderen van het asbest. Om dit zo veilig mogelijk te doen, hebben wij een aantal handige tips op een rijtje gezet:

 • Bekijk het filmpje van Milieu Centraal over het verwijderen van asbest;
 • Haal alle spullen uit de ruimte, of dek ze af;
 • Plak wanden, naden en kieren af met folie;
 • Trek beschermende kleding aan, zoals een overall, gezichtsmasker en handschoenen;
 • Leg alles klaar wat je nodig hebt zodat je de ruimte niet meer hoeft te verlaten;
 • Laat tijdens het werk ook geen andere mensen binnen;
 • Verwijder de asbestplaten vanaf de buitenzijde;
 • Probeer het materiaal wat asbest bevat heel te houden. Ga het materiaal zeker niet zagen, boren of breken;
 • Houd het materiaal wat asbest bevat nat, zodat er geen stof opstuift;
 • Gebruik geen stofzuiger! Een stofzuiger verspreidt juist de asbestvezels;
 • Haal al het stof weg met een natte doek of een dweil, ga beslist niet vegen;
 • Verpak het materiaal wat asbest bevat en alles wat je hebt gebruikt in dubbele folie (dit mag zowel landbouwplastic als doorzichtig plastic zijn). Zorg ervoor dat je het luchtdicht verpakt. En dat het handzame pakketjes zijn die je zelf in de container bij de milieustraat kunt deponeren. Medewerkers van de milieustraat mogen hierbij niet helpen.

Zoek je een asbestinventarisatie- en/of asbestverwijderingsbedrijf? Neem dan eens een kijkje bij Ascert. Let er hierbij op dat het bedrijf dat het asbest gaat verwijderen in geen enkel geval zelf de asbestinventarisatie mag doen.

Als je het asbest hebt verwijderd, kun je terecht bij de milieustraat. Let op: je moet eerst wel een melding doen voor het verwijderen van asbest. Voor meer informatie kun je terecht bij de vier milieustraten in onze gemeente. Klik hier voor meer informatie over de milieustraten.

Als je asbest wilt verwijderen of het verpakte asbest bij de milieustraat wilt inleveren, dan moet je daarvan een melding maken. Na het invullen van het formulier ontvang je binnen 5 werkdagen bericht. Bij een bedrijf kan dit tot 4 weken duren.

Het verlenen van een vergunning duurt iets langer. Meer informatie hierover lees je bij de omgevingsvergunning.

Wil je als huurder graag asbest verwijderen? Neem dan contact op met je huurbaas of de woningcorporatie. Zij zijn de eigenaar van de woning en dus verantwoordelijk voor de asbestverwijdering en de sloopmelding.

Het doen van een sloopmelding is gratis. Vraag je een omgevingsvergunning aan, dan betaal je leges. Ook als de vergunning niet wordt verleend, betaal je kosten voor de behandeling van je aanvraag.

Particulieren, agrarische bedrijven, non-profit organisaties en overheden kunnen gebruik maken van een subsidieregeling bij de verwijdering van asbest. Zie https://www.rvo.nl/