Waterregulering?!
Laten we er samen ff induiken.

Bewust met water

We krijgen steeds meer te maken met extreem weer. Dit zorgt voor droogte, hitte en wateroverlast. Waterregulering wordt dus steeds belangrijker. Maar wat betekent waterregulering nou eigenlijk? Dit betekent dat we water opslaan, om klaar te zijn voor momenten van droogte. En ervoor zorgen dat water goed weg kan stromen, om wateroverlast te voorkomen.

Als gemeente doen wij al veel om de omgeving aan te passen aan het klimaat. Dit doen wij door te zorgen voor minder tegels en meer groen. Ook passen wij het riool aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat het water goed door de bodem wordt opgenomen en weg kan stromen. Daarnaast zorgen minder tegels en meer planten en bomen voor verkoeling in steden en dorpen.

Wat kun jij doen?

Wij kunnen als gemeente niet alleen de strijd tegen droogte, hitte en wateroverlast aangaan. Ongeveer 40% van onze gemeente is van inwoners. Daarom vragen wij ook jouw hulp! Help je mee? Hieronder kun je lezen wat jij kunt doen.

Klimaatsubsidies

Vanaf 1 maart starten we met een klimaatsubsidie. Vraag de klimaatsubsidie aan om te vergroenen én slim om te gaan met regenwater.

Verwijder verharding in je tuin, zoals tegels, beton of asfalt. Daarmee verbetert de leefomgeving van planten en dieren, leidt regenwater naar de bodem en vermindert wateroverlast. Met vergroenen bedoelen wij het aanbrengen van planten, gras, struiken, bomen op de plaats waar eerst verharding was. Groen geeft meer koelte, heeft een mooi aanzicht en is gezond.

Voorwaarden

 • Je kan subsidie aanvragen als je minimaal 5m2 verharding verwijdert in eigen tuin/perceel en daarvoor in de plaats planten, gras, bomen, struiken e.d. aanbrengt;
 • Tussen 5 en 10m2 ontvang je € 50 subsidie;
 • Bij meer dan 10m2 ontvang je € 150 subsidie;
 • Bij meer dan 25m2 ontvang je € 500 subsidie;
 • De subsidie ontvang je achteraf, door onder andere een voor- en na-foto aan te leveren;
 • De subsidie is niet geldig om het groen van de geveltuin te bekostigen, want dit vindt plaats in de openbare ruimte.
Vraag subsidie aan voor vergroenen tuin

Het bergen van regenwater op eigen perceel ontlast het riool, vermindert wateroverlast en verbetert de vochthuishouding in de bodem. Regenwater afkomstig van het dak wordt tijdelijk in deze berging opgeslagen. Bijvoorbeeld in een regenwatervijver, een wadi of greppel (een verlaging in je tuin) of in infiltratiekratten. Deze infiltratiekratten zitten onder de grond, vangen het regenwater op en geven het water in de loop van de volgende dagen langzaam af aan de omliggende grond.

Deskundigheid bij het aanbrengen van de berging is wel van belang. Zo moet de berging geen overlast veroorzaken bij de buren en verschilt het per ondergrond en hoogteligging wat het handigst is.

Voorwaarden

 • Jouw woning of pand is voor 1 januari 2024 opgeleverd, in verband met de hemelwaterverordening die op 1 januari in werking is getreden;
 • Het regenwater berg je in je eigen tuin/perceel;
 • Je hebt recht op subsidie als je minimaal 9m2 dakoppervlak aansluit op de berging, die 20 liter per m2 kan bergen. De inhoud kun je berekenen naar m3;
 • Voor iedere m2 dak die je leidt naar de berging krijg je € 10;
  Voor iedere m3 regenwater die je bergt in eigen tuin krijg je € 300, tot een max van € 2000;
 • Let op, je ontvangt alleen subsidie als je aanvraag is ingediend voor de start van de werkzaamheden.
Vraag subsidie aan voor regenwater bergen

Om regenwater te gebruiken voor je toilet of wasmachine, heb je een speciale installatie nodig. Daarmee kun je regenwater, bijvoorbeeld afkomstig van het dak, opvangen en naar aparte kranen leiden.
Op dit moment wordt maar 3 procent van ons drinkwater gebruikt voor consumptie, het overige deel spoelen we door. De installatie maakt het opgevangen regenwater geschikt voor hergebruik en leidt het naar bijvoorbeeld het toilet. Zo beperken we ons drinkwatergebruik. 

Voorwaarden

 • Als eigenaar van de woning kun je maximaal 50% van de kosten vergoed krijgen, tot een max van € 2500;
 • Als eigenaar van een appartementencomplex, bedrijf of instelling kun je maximaal 25% vergoed krijgen, tot een max van € 10.000;
 • De installatie moet voldoen aan de normen van de NEN. Deze vind je op de website www.nen.nl;
 • Let op, je ontvangt alleen subsidie als je aanvraag is ingediend voor de start van de werkzaamheden.
Vraag subsidie aan voor regenwater gebruiksinstallatie

Een groen dak heeft planten of struiken die goed water kunnen opslaan. Zo neemt de druk op het riool bij zware regenbuien af. Ook zorgt een groen dak voor verkoeling in de zomer en isolering in de winter. Wie het dak wil vergroenen, kan een subsidie van aanvragen.

Overig

Heb je geen tuin, maar wil je toch een groenere straat? Dan is een geveltuin misschien een idee. Geveltuinen geven straten waar de huizen geen voortuin hebben een heel ander aanzicht. De straat wordt niet alleen groener, maar ook gezelliger!

Vraag een gratis geveltuin aan

 • Koppel je regenpijp af en vang regenwater op.

Op verschillende locaties wordt gewerkt aan het riool. In sommige gevallen betekent dat ook dat regenwater van het riool wordt afgekoppeld. Is dit in jouw buurt? Dan krijg je de kans om jouw regenpijp aan te sluiten op deze regenwaterbuis. Hiermee voorkomen we een te grote belasting op het riool, en daarmee wordt de kans op wateroverlast kleiner. Is dit het geval in jouw buurt dan informeren we je persoonlijk.

 • Installeer een ontlastput aan je regenpijp.

Bij nieuwbouw is dit al verplicht, voor bestaande huizen nog niet. Een ontlastput zorgt ervoor dat regenwater van het dak niet meer het riool instroomt als het riool vol is. Het loopt dan over in je tuin. Dit zorgt ervoor dat er geen vuilwater uit de put of wc komt.

Wij doen al veel om de openbare ruimte groen te maken. Maar, ongeveer 40% van onze gemeente is van inwoners! Daarom vragen wij jouw hulp.

We zijn aangesloten bij de Stichting Steenbreek om samen met jou te zorgen voor (meer) groen in de buurt! Lees meer over steenbreek

waterregulering - groen dak

Kortingsactie: € 50 korting op regenton

De gratis circulaire regentonnen zijn op. De kortingsactie is een vervolg op deze actie! Vanaf 1 april 2024 kun je als inwoner eenmalig € 50 korting krijgen op een regenton naar keuze.  De kortingsbon ligt klaar bij de kassa’s van de aangesloten bouwmarkten en tuincentra.  Deze actie loopt totdat de klimaatsubsidie 2024 op is.

Veelgestelde vragen kortingsactie

Vanaf 1 april liggen bij de kassa’s van de deelnemende winkels kortingsbonnen klaar. Deze vul je in de winkel in. Je krijgt dan direct € 50 korting op een regenton. Deze actie loopt totdat de klimaatsubsidie 2024 op is.

 • Je bent inwoner van gemeente Súdwest-Fryslan;
 • De regenton moet een inhoud hebben van 100 liter of meer;
 • Je krijgt als eigenaar/huurder per woning maximaal 1 keer korting;
 • De korting is alleen in de winkels, geldt niet online;
 • Deze actie loopt totdat de klimaatsubsidie 2024 op is.

 • Bolsward: Karwei en Welkoop
 • Hommerts: Groen Goed Menken
 • Koudum: Welkoop
 • Sneek: Gamma, Karwei, Welkoop en Wildkamp
 • Witmarsum: Groencentrum Witmarsum
 • Wommels: Tuincentrum Gaardenier

De korting geldt alleen in de deelnemende winkels, niet online.

De kortingsactie op de regentonnen loopt vanaf 1 april totdat de klimaatsubsidie 2024 op is. Dit wordt dan aangegeven bij de deelnemende winkels.

De regenton die je uitkiest moet een inhoud hebben van 100 liter of meer. Merk en model mag je zelf uitkiezen.

Je mag per woning 1 regenton met korting aanschaffen.

Ja. Geef bij de kassa van de deelnemende winkels aan dat je met de actie van de gemeente Súdwest-Fryslan meedoet. Vul de kortingsbon in en de korting wordt direct verrekend.

Nee, de korting geldt alleen op de regenton zelf.

Nee, je krijgt € 50 korting op een regenton naar keuze. De regenton moet wel een inhoud hebben van 100 liter of meer.

Nee de kortingsbon is niet in te wisselen voor geld.

Jouw gegevens worden uitsluitend gebruikt om de verspreiding van regentonnen in de gemeente in beeld te brengen.

kortingsbon regenton

Hoe doen onze inwoners het?

Wij vragen het de mensen op straat en komen bij onze inwoners thuis.

Persoonlijke verhalen

Brenda heeft een sedumdak. Zij legt uit hoe jij ook één kan aanvragen.
Nienke heeft recentelijk haar eigen geveltuin aangevraagd en vertelt ons alles over het proces.

Straatverhalen

Wat weet Bolsward eigenlijk allemaal over groene daken?
Wat kan jij doen om Súdwest-Fryslân minder warm, regenbestendig en natuurlijker te maken?