Waterregulering?!

Laten we er samen ff induiken.

We krijgen steeds meer te maken met extreem weer. Dit zorgt voor droogte, hitte en wateroverlast. Waterregulering wordt dus steeds belangrijker. Maar wat betekent waterregulering nou eigenlijk? Dit betekent dat we water opslaan, om klaar te zijn voor momenten van droogte. En ervoor zorgen dat water goed weg kan stromen, om wateroverlast te voorkomen.

Als gemeente doen wij al veel om de omgeving aan te passen aan het klimaat. Dit doen wij door te zorgen voor minder tegels en meer groen. Ook passen wij het riool aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat het water goed door de bodem wordt opgenomen en weg kan stromen. Daarnaast zorgen minder tegels en meer planten en bomen voor verkoeling in steden en dorpen.

Wat kun jij doen?

Wij kunnen als gemeente niet alleen de strijd tegen droogte, hitte en wateroverlast aangaan. Ongeveer 40% van onze gemeente is van inwoners. Daarom vragen wij ook jouw hulp! Help je mee? Hieronder kun je lezen wat jij kunt doen.

Een groen dak heeft planten of struiken die goed water kunnen opslaan. Zo neemt de druk op het riool bij zware regenbuien af. Ook zorgt een groen dak voor verkoeling in de zomer en isolering in de winter. Wie het dak wil vergroenen, kan een subsidie van aanvragen. Lees meer over groene daken.

  • Koppel je regenpijp af en vang regenwater op.

Op verschillende locaties wordt gewerkt aan het riool. In sommige gevallen betekent dat ook dat regenwater van het riool wordt afgekoppeld. Is dit in jouw buurt? Dan krijg je de kans om jouw regenpijp aan te sluiten op deze regenwaterbuis. Hiermee voorkomen we een te grote belasting op het riool, en daarmee wordt de kans op wateroverlast kleiner. Is dit het geval in jouw buurt dan informeren we je persoonlijk.

Heb je geen tuin, maar wil je toch een groenere straat? Dan is een geveltuin misschien een idee. Geveltuinen geven straten waar de huizen geen voortuin hebben een heel ander aanzicht. De straat wordt niet alleen groener, maar ook gezelliger! Lees meer en vraag een gratis geveltuin aan.

  • Installeer een ontlastput aan je regenpijp.

Bij nieuwbouw is dit al verplicht, voor bestaande huizen nog niet. Een ontlastput zorgt ervoor dat regenwater van het dak niet meer het riool instroomt als het riool vol is. Het loopt dan over in je tuin. Dit zorgt ervoor dat er geen vuilwater uit de put of wc komt.

Wij doen al veel om de openbare ruimte groen te maken. Maar, ongeveer 40% van onze gemeente is van inwoners! Daarom vragen wij jouw hulp.

We zijn aangesloten bij de Stichting Steenbreek om samen met jou te zorgen voor (meer) groen in de buurt! Lees meer over steenbreek

  • Gebruik een regenton om het regenwater op te vangen. Dat water gebruik je voor de planten in je tuin. Zo bespaar je drinkwater.
  • Plaats bij nieuwbouw een regenwaterbassin onder je huis. Het regenwater kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de wc.

Regentonactie

Onderdeel van de campagne is de regentonactie voor alle huishoudens in onze gemeente. Deze organiseren we in 2024.

Met een groen dak help je mee

Wist je dat

  • gemeente Súdwest-Fryslân tot wel 50% van de kosten (tot maximaal € 5000) vergoedt?
  • een groen dak tot wel 100 liter water per vierkante meter kan vasthouden. Bij een dak van 8m2 is dat tussen de 120 en 800 liter water!
  • groen de waarde van je huis verhoogt?
  • een groen dak niet alleen voor isolatie zorgt, maar verkoelt een huis ook én vangt regenwater op.
  • een groen dak 2x langer meegaat dan een traditioneel dak.
  • een groen dak mogelijk is op een schuin dak mét zonnepanelen!
  • een groen dak voedsel biedt voor insecten en hiermee de biodiversiteit verbetert.
man springt op groen dak-waterregulatie