Steenbreek: tegel eruit, plant erin

Wij doen als gemeente al veel om de openbare ruimte groen te maken. Maar, ongeveer 40% van het stedelijk gebied is van inwoners! Daarom vragen wij jouw hulp. We zijn als gemeente aangesloten bij de Stichting Steenbreek om samen met jou te zorgen voor (meer) groen in de buurt!

Op deze pagina lees je tips over hoe je je tuin kunt vergroenen. Als gemeente willen we je daar graag bij helpen. Heb je geen tuin, maar wil je toch een groenere straat? Dan is een geveltuin misschien een idee. Geveltuinen geven straten waar de huizen geen voortuin hebben een heel ander aanzicht. De straat wordt niet alleen groener, maar ook gezelliger! Lees hieronder verder.

Steenbreek

Hoe vergroen ik mijn tuin?

Een groene voortuin heeft een aantal voordelen. De voortuin kan niet alleen veel water opvangen, maar het groen zorgt ook voor minder hitte in de zomer. Daarbij ziet het er een stuk mooier en gezelliger uit dan tegels!

Een groene voortuin hoeft niet veel tijd te kosten. Hieronder geven we je wat tips:

  • Zaai je voortuin in met een bloemenmengsel;
  • Kies voor onderhoudsarme beplanting;
  • Gebruik je oude bestrating om een verhoogd plantenperk te maken;
  • Vang het regenwater op in een regenton, dit water kun je weer gebruiken;
  • Ruil planten met de buurt;
  • Op je oprit of terras kun je waterdoorlatende verharding leggen, zoals grind en grasbetontegels.

Hoe leg ik een geveltuin aan?

Heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin misschien iets voor jou! In onderstaand formulier kun je kunt aangeven dat je graag een geveltuin zou willen hebben. Vervolgens nemen wij contact met je op. Je mag, na goedkeuring en aanleg, zelf de planten erin zetten. De grond blijft eigendom van de gemeente. Je kunt ook plantenbakken tegen je huis zetten. Dat fleurt de straat ook op! Hiervoor hoef je geen aanvraag te doen.

Let op: lees voor je een aanvraag doet de folder over Steenbreek door, er zijn namelijk een aantal regels en voorwaarden.

Een geveltuin kan vaak droog zijn. Kies planten die hier goed tegen kunnen. Kies bijvoorbeeld:

  • in de zon voor: stokroos, blauwe regen, sedum, bloembollen, lavendel, veldsalie en rozemarijn.
  • in halfschaduw voor: vrouwenmantel, geranium, Duitse pijp en vuurdoorn.
  • in de schaduw: klimhortensia, vingerhoedskruid, eikvaren en elfenbloem.

Mei-inoar!

Je kunt natuurlijk als enige in de straat je voortuin of gevel groener maken, maar samen sta je sterker! En, samen je straat of buurt vergroenen is ook nog veel leuker. Probeer dus je buren enthousiast te maken om de hele straat te vergroenen. Ook een leuk idee?! Heb je een initiatief met je buurt of met het dorps- of stadsbelang? Dan zijn er misschien mogelijkheden bij het kernenfonds. Neem hiervoor contact op met de dorps-, stads- of wijkcoördinator.

Meer informatie?

Voor meer informatie over Steenbreek en wat je als inwoner kunt doen, verwijzen we je naar Operatie Steenbreek en Huisje Boompje Beter.

Ook kun je meer lezen in onze folder over Steenbreek.

Logo steenbreek gemeente Sudwest-Fryslan