Paspoort

Als je op reis gaat heb je een geldig reisdocument nodig, zoals een paspoort. Een paspoort is overal ter wereld geldig. Wil je een nieuw paspoort aanvragen? Lees dan eerst hieronder verder voor meer informatie.

paspoort

Mei myn paspoart kin ik no einlik nei myn famylje yn Australië!

Meenemen

Wil je een paspoort aanvragen? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • Alle Nederlandse reisdocumenten die op jouw naam staan. Zoals je oude paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn. Heb je deze documenten niet, neem dan je geldige rijbewijs mee;
  • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Afspraak maken

Wil jij je paspoort aanvragen? Let op: het maken van een afspraak is verplicht bij de aanvraag van een paspoort! Klik op de knop hieronder om snel en gemakkelijk een afspraak te maken.

Kom je je document ophalen? Je kunt gewoon langskomen zonder afspraak.

Meer informatie over het aanvragen van een paspoort

Een kind moet altijd mee bij de aanvraag van zijn of haar eigen paspoort. Neem het volgende mee naar het gemeenteloket:

  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
  • Alle Nederlandse reisdocumenten die op naam van het kind staan. Zoals een oud paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn;
  • Schriftelijke toestemming van degenen die het gezag over het kind hebben. Meestal zijn dit de ouders. Download het toestemmingsformulier zodat je die thuis vast kunt invullen en ondertekenen. Let op: deze verklaring heeft een geldigheid van 3 maanden vanaf datum van de eerste ondertekening;
  • Een gezaghouder van het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag;
  • Een geldig legitimatiebewijs van degenen die het gezag hebben over het kind;
  • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Een paspoort voor kinderen onder de 18 jaar is 5 jaar geldig.

Kosten paspoort
wdt_ID Paspoort Kosten
1 tot 18 jaar € 55,35
2 18 jaar of ouder € 73,20
3 Paspoort met spoed aanvragen € 49,85 extra
4 Bezorgkosten €4,95

Na 5 werkdagen ligt het paspoort voor je klaar.
Doe je een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt het paspoort meestal volgende dag al voor je klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

Kom wel zelf je paspoort ophalen. Dit geldt ook voor kinderen. Je hebt maximaal 3 maanden de tijd om je paspoort op te halen.

Heb je een paspoort aangevraagd en wil je weten of  je het paspoort kan ophalen? Ga naar de pagina afhalen aangevraagde documenten.

Als je geen tijd hebt om je paspoort op te halen, laat hem dan bezorgen! Voor € 4,95 wordt je paspoort bezorgd op elk adres in Nederland. We bezorgen zelfs op je werkadres. Vraag naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

Ben je je paspoort kwijt of is het gestolen? Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. De aangifte van vermissing is gratis. Je hoeft niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee naar het gemeenteloket.

Ben je nog geen 18 jaar? Dan is je paspoort 5 jaar geldig. Volwassen hoeven pas na 10 jaar weer een nieuw paspoort aan te vragen.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg en moet je direct op reis? Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee. In sommige, uitzonderlijke gevallen geven zij een noodpaspoort.

Wil je alleen met je kind of kinderen naar het buitenland reizen? Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat jij de ouder of verantwoordelijke bent. Meer informatie over reizen met minderjarige kinderen lees je op de website van de Koninklijke Marechaussee. Of vraag de ambassade of consulaat van het land waar je naar toe wilt reizen hoe het precies zit.

Heb je geen Nederlandse nationaliteit, maar wil je graag reizen naar het buitenland? In sommige gevallen heb je recht op een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort. Vraag één van onze medewerkers of je in aanmerking komt voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort. Zij helpen je graag verder.