Paspoort

Als je op reis gaat heb je een geldig reisdocument nodig, zoals een paspoort. Een paspoort is overal ter wereld geldig. Wil je een nieuw paspoort aanvragen? Lees dan eerst hieronder verder voor meer informatie.

Paspoort op tafel

Mei myn paspoart kin ik no einlik nei myn famylje yn Australië!

Meenemen

Wil je een paspoort aanvragen? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

  1. Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn;
  2. Alle Nederlandse reisdocumenten die op jouw naam staan. Zoals je oude paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn. Heb je deze documenten niet, neem dan je geldige rijbewijs mee;
  3. Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Afspraak maken

Wil jij je paspoort aanvragen of ophalen? Dan moet je hiervoor een afspraak maken. Een afspraak maken kan gemakkelijk en snel via de onderstaande button.

Maak een afspraak

Meer informatie over het aanvragen van een paspoort

Een kind moet altijd mee bij de aanvraag van zijn of haar eigen paspoort. Een paspoort voor kinderen onder de 18 jaar is 5 jaar geldig. Neem het volgende mee naar het gemeenteloket:

  1. Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn;
  2. Alle Nederlandse reisdocumenten die op naam van het kind staan. Zoals een oud paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn;
  3. Schriftelijke toestemming van degenen die het gezag over het kind hebben. Meestal zijn dit de ouders. Download het toestemmingsformulier zodat je die thuis vast kunt invullen en ondertekenen. Let op: deze verklaring heeft een geldigheid van 3 maanden vanaf datum van de eerste ondertekening;
  4. Een geldig legitimatiebewijs van de (beide) gezaghouder(s);
  5. Een gezaghouder van het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag;
  6. Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Kosten paspoort
PaspoortKosten
tot 18 jaar€ 63,40
18 jaar of ouder€ 83,85
Paspoort met spoed aanvragen€ 57,05 extra
Bezorgkosten€ 4,95

Na 5 werkdagen ligt het paspoort voor je klaar.
Doe je een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt het paspoort meestal volgende dag al voor je klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

Kom wel zelf je paspoort ophalen. Dit geldt ook voor kinderen. Je hebt maximaal 3 maanden de tijd om je paspoort op te halen.

Heb je een paspoort aangevraagd en wil je weten of  je het paspoort kan ophalen? Ga naar de pagina ophalen aangevraagde documenten.

Als je geen tijd hebt om je paspoort op te halen, laat hem dan bezorgen! Voor € 4,95 wordt je paspoort bezorgd op elk adres in Nederland. We bezorgen zelfs op je werkadres. Vraag naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

Ben je je paspoort kwijt of is het gestolen? Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. De aangifte van vermissing is gratis. Je hoeft niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee naar het gemeenteloket.

Wil je alleen met je kind of kinderen naar het buitenland reizen? Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat jij de ouder of verantwoordelijke bent. Meer informatie over reizen met minderjarige kinderen lees je op de website van de Koninklijke Marechaussee. Of vraag de ambassade of consulaat van het land waar je naar toe wilt reizen hoe het precies zit.

Heb je het vermoeden dat er misbruik is gemaakt van jou identiteit? Dan kan je te maken hebben met identiteitsfraude.

Bij een vermoeden van identiteitsfraude doe je altijd aangifte bij de politie. Meer informatie hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je aangifte gedaan en wil je weer een nieuw paspoort aanvragen? Neem dan altijd het proces-verbaal mee naar het gemeentehuis.

Ben je nog geen 18 jaar? Dan is je paspoort 5 jaar geldig. Volwassenen hoeven pas na 10 jaar weer een nieuw paspoort aan te vragen.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg en moet je direct op reis? Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee. In sommige, uitzonderlijke gevallen geven zij een noodpaspoort.

Heb je geen Nederlandse nationaliteit, maar wil je graag reizen naar het buitenland? In sommige gevallen heb je recht op een vreemdelingenpaspoort of vluchtelingenpaspoort. Vraag één van onze medewerkers of je in aanmerking komt voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort. Zij helpen je graag verder.

Zie ook