Paspoort of ID-kaart verlengen? Maak tijdig een afspraak!

Extra drukte verwacht vanwege paspoortenpiek vanaf 2024

Gepubliceerd op in Nieuws.

Vanaf dit jaar verwachten we een stijging in het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten (ook wel: paspoortenpiek). Door deze stijging kan het voorkomen dat je geen afspraak kunt maken op de gewenste dag en tijd.

Maak op tijd een afspraak

Het aanvragen van een reisdocument of ander product is alleen mogelijk op afspraak. Wacht niet tot het laatste moment, maar plan nu alvast een afspraak in.

Vooral richting de schoolvakanties kunnen de wachttijden oplopen. Hierdoor kan het gebeuren dat je pas over enkele dagen bij ons terecht kunt. Houd er ook rekening mee dat het na de aanvraag nog 5 werkdagen duurt voordat je het reisdocument kunt ophalen.

Wat is de paspoortpiek?

Vanaf 2024 hebben veel mensen een nieuw reisdocument nodig. Paspoorten en identiteitskaarten waren in 2014 voor het eerst 10 jaar geldig (voor volwassenen vanaf 18 jaar). Daarvoor was dit 5 jaar. Dit betekent dat er vanaf 2024 meer inwoners dan normaal hun reisdocument gaan vernieuwen. Deze stijging kan leiden tot langere wachttijden voor het aanvragen van nieuwe reisdocumenten.