Identiteitskaart.

Wil je een identiteitskaart aanvragen of vernieuwen? Kom dan persoonlijk langs bij het gemeenteloket. Een identiteitskaart is als reisdocument geldig in een beperkt aantal landen. Bekijk het overzicht van landen op de website van Rijksoverheid. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Let op!

 • Op dinsdag 3 december is het niet mogelijk om in Bolsward een identiteitskaart aan te vragen. Een spoedaanvraag kun je op deze dag in Sneek doen;
 • Op woensdag 4 december is het niet mogelijk om een identiteitskaart in Sneek aan te vragen. Een spoedaanvraag kun je in Bolsward doen;
 • Op beide locaties is het op dinsdag 3 en woensdag 4 december wél mogelijk om documenten op te halen!
ID-kaart

Europa is no tichtby!

Meenemen.

Wil je een identiteitskaart aanvragen? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Alle Nederlandse reisdocumenten die op jouw naam staan. Zoals je oude paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn. Heb je deze documenten niet, neem dan je geldige rijbewijs mee;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Afspraak maken.

Wil jij je identiteitskaart aanvragen? Klik dan op de knop hieronder om snel en gemakkelijk een afspraak te maken.

Kom je je document ophalen? Je kan gewoon langskomen zonder afspraak.

Huisbezoek aanvragen.

Als je door gezondheidsomstandigheden niet naar het gemeentehuis kunt komen, is het mogelijk een huisbezoek aan te vragen.

 • Je maakt een afspraak door te bellen met 14 0515;
 • Zorg voor een recente pasfoto. Het oude reisdocument lever je tijdens het huisbezoek in;
 • Naast de kosten voor een identiteitskaart betaal je € 4,95 voor de bezorging. Aan het huisbezoek zelf zitten geen kosten verbonden.

Meer informatie.

Een kind moet altijd mee bij de aanvraag van zijn of haar eigen identiteitskaart. Neem het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Alle Nederlandse reisdocumenten die op naam van het kind staan. Zoals een oud paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn;
 • Schriftelijke toestemming van degenen die het gezag over het kind hebben. Meestal zijn dit de ouders. Download het toestemmingsformulier zodat je die thuis vast kunt invullen en ondertekenen;
 • Een gezaghouder van het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag;
 • Een geldig legitimatiebewijs van degenen die het gezag hebben over het kind;
 • Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Een identiteitskaart voor kinderen onder de 18 jaar is 5 jaar geldig.

Wil je alleen met je kind of kinderen naar het buitenland reizen? Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat jij de ouder of verantwoordelijke bent. Meer informatie over reizen met minderjarige kinderen lees je op de website van de Koninklijke Marechaussee. Of vraag de ambassade of consulaat van het land waar je naar toe wilt reizen hoe het precies zit.

Na 5 werkdagen ligt de identiteitskaart voor je klaar.
Doe je een spoedaanvraag vóór 14.00 uur? Dan ligt de identiteitskaart meestal de volgende dag al voor je klaar. Na 14.00 uur duurt het 2 werkdagen.

Kom wel zelf je identiteitskaart ophalen. Dit geldt ook voor kinderen. Je hebt maximaal 3 maanden de tijd om je identiteitskaart op te halen.

Heb je een identiteitskaart aangevraagd en wil je weten of je je identiteitskaart kan ophalen? Ga naar de pagina afhalen aangevraagde documenten.

Als je geen tijd hebt om je identiteitskaart op te halen, laat hem dan bezorgen! Voor € 4,95 wordt je identiteitskaart bezorgd op elk adres in Nederland. We bezorgen zelfs op je werkadres. Vraag naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

Ben je je identiteitskaart kwijt of is het gestolen? Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. De aangifte van vermissing is gratis. Je hoeft niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee naar het gemeenteloket.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg en moet je direct op reis? Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee. In sommige, uitzonderlijke gevallen geven zij een noodpaspoort.

Kosten identiteitskaart
wdt_ID Identiteitskaart Kosten
1 tot 18 jaar € 29,95
2 18 jaar of ouder € 56,80
3 Identiteitskaart met spoed aanvragen € 48,60 extra
4 Bezorgkosten € 4,95