Identiteitskaart

Wil je een identiteitskaart aanvragen of vernieuwen? Kom dan langs bij het gemeenteloket. Een identiteitskaart is als reisdocument geldig in een beperkt aantal landen.

Wil je je identiteitskaart aanvragen of ophalen? Maar dan eerst een afspraak.

Maak een afspraak
ID-kaart

Europa is no tichtby!

Meenemen

Wil je een identiteitskaart aanvragen? Neem dan het volgende mee naar het gemeenteloket:

 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn;
 • Alle Nederlandse reisdocumenten die op jouw naam staan. Zoals je oude paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn. Heb je deze documenten niet, neem dan je geldige rijbewijs mee;
 • Een pinpas of contant geld, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Huisbezoek aanvragen

Als je door gezondheidsomstandigheden niet naar het gemeentehuis kunt komen, is het mogelijk een huisbezoek aan te vragen.

 • Je maakt een afspraak door te bellen met 14 0515;
 • Zorg voor een recente pasfoto. Het oude reisdocument lever je tijdens het huisbezoek in;
 • Naast de kosten voor een identiteitskaart betaal je € 4,95 voor de bezorging. Aan het huisbezoek zelf zitten geen kosten verbonden.

Meer informatie

Een kind moet altijd mee bij de aanvraag van zijn of haar eigen identiteitskaart. Neem het volgende mee naar het gemeenteloket:

 1. Een kleurenpasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen. Deze mag maximaal een half jaar oud zijn;
 2. Alle Nederlandse reisdocumenten die op naam van het kind staan. Zoals een oud paspoort en/of identiteitskaart, ook als ze verlopen zijn;
 3. Schriftelijke toestemming van degenen die het gezag over het kind hebben. Meestal zijn dit de ouders. Download het toestemmingsformulier zodat je die thuis vast kunt invullen en ondertekenen. Let op: deze verklaring heeft een geldigheid van 3 maanden vanaf datum van de eerste ondertekening;
 4. Een geldig legitimatiebewijs van de (beide) gezaghouder(s);
 5. Een gezaghouder van het kind moet aanwezig zijn bij de aanvraag;
 6. Contant geld of een pinpas, zodat je gelijk kunt afrekenen.

Een identiteitskaart voor kinderen onder de 18 jaar is 5 jaar geldig.

Kosten identiteitskaart
IdentiteitskaartKosten
tot 18 jaar€ 40,90
18 jaar of ouder€ 75,80
Identiteitskaart met spoed aanvragen€ 57,05 extra
Bezorgkosten€ 4,95

Wil je alleen met je kind of kinderen naar het buitenland reizen? Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat jij de ouder of verantwoordelijke bent.

Meer informatie over reizen met minderjarige kinderen lees je op de website van de Koninklijke Marechaussee. Of vraag de ambassade of consulaat van het land waar je naar toe wilt reizen hoe het precies zit.

Ben je je identiteitskaart kwijt of is het gestolen? Een aangifte van vermissing doe je bij het gemeenteloket. Je hoeft niet meer naar de politie. Ben je al bij de politie geweest? Neem dan het proces-verbaal mee naar het gemeenteloket.

Heb je een identiteitskaart aangevraagd en wil je weten of je je identiteitskaart kan ophalen? Ga naar de pagina ophalen aangevraagde documenten.

Als je geen tijd hebt om je identiteitskaart op te halen, laat hem dan bezorgen! Voor € 4,95 wordt je identiteitskaart bezorgd op elk adres in Nederland. We bezorgen zelfs op je werkadres.

Heb je het vermoeden dat er misbruik is gemaakt van jouw identiteit? Dan kan je te maken hebben met identiteitsfraude.

Bij een vermoeden van identiteitsfraude doe je altijd aangifte bij de politie. Meer informatie hierover lees je op de website van de Rijksoverheid.

Heb je aangifte gedaan en wil je weer een nieuwe identiteitskaart aanvragen? Neem dan altijd het proces-verbaal mee naar het gemeentehuis.

Is een spoedaanvraag niet snel genoeg en moet je direct op reis? Vraag dan een noodpaspoort aan bij de Koninklijke Marechaussee. In sommige, uitzonderlijke gevallen geven zij een noodpaspoort.

Zie ook