Nieuwbouw moet zelf regenwater opvangen

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Dat staat in de Hemelwaterverordening. Als het aan het college ligt gaat dit per 1 januari 2024 in. De gemeenteraad neemt hier op 21 december 2023 een besluit over. Met de Hemelwaterverordening willen wij ervoor zorgen dat het riool minder belast wordt bij stortbuiten en zo wateroverlast voorkomen.

Regenwater geleidelijk afvoeren of hergebruiken

Om wateroverlast te voorkomen moet alle nieuwbouw in onze gemeente regenwater opvangen. Dit kan bijvoorbeeld met een groen dak, vijver of regenwaterreservoir in de tuin. De verordening geldt niet voor bestaande woningen of bedrijfspanden. Tenzij er een grote verbouwing aan de woning of het bedrijfspand gedaan wordt. Voor een perceel van 100 vierkante meter betekent dit dat er 5.000 liter water wordt opgevangen. Dit water wordt na het opvangen geleidelijk afgevoerd naar het riool, maar kan ook gebruikt worden om de tuin mee te besproeien.

Wethouder Michel Rietman: “Door klimaatverandering komen stortbuien steeds vaker voor. Een oude dorps- of stadskern is daar niet op berekend. Dit bleek ook in 2018 toen de kern van Woudsend onder water kwam te staan na hevige regelval. Daarom is het van belang dat de hemelwaterverordening er komt. Zo kunnen we situaties als in Woudsend in de toekomst zoveel mogelijk kunnen voorkomen.”

Minder tegels en meer groen

Wij doen al veel om de omgeving aan te passen aan het klimaat. Door te zorgen voor minder tegels en meer groen. Ook passen we het riool aan waar nodig. Dit zorgt ervoor dat het water goed door de bodem wordt opgenomen en weg kan stromen. Daarnaast zorgen minder tegels en meer planten en bomen voor verkoeling in steden en dorpen. Ook jij kan een steentje bijdragen om wateroverlast te voorkomen.

Ga naar Waterregulering waar je meer tips vindt.
Ook vind je er meer informatie over hoe je bijvoorbeeld subsidie voor een groen dak aanvraagt.

Wateroverlast in Workum na zware regenval