Met trafostations en brede kabels kunnen we de grote vraag naar elektriciteit weer aan!

Gepubliceerd op in Duurzaam.

We gaan steeds meer stroom gebruiken en produceren. Bijvoorbeeld voor het koken op inductie, elektrisch rijden, het aanschaffen van een warmtepomp of het installeren van zonnepanelen.

Al deze apparaten vragen of produceren veel meer elektriciteit en vraagt om ingrijpende aanpassingen in het energienetwerk. Hiervoor zijn er meer en dikkere kabels en dus ook trafostations nodig. We moeten ervoor zorgen dat het gebruik van elektriciteit voor iedereen toegankelijk blijft, daarom is uitbreiding nodig. Het is een algemene voorziening waar we niet meer zonder kunnen.

Wat doet een trafostation?

Een trafostation wordt ook wel een transformatorhuisje genoemd. In deze huisjes zetten we binnenkomende middenspanning van 10.000 volt om naar laagspanning van 230 volt. Vanuit het trafostation lopen kabels naar onze woningen, waar vervolgens 230 volt binnenkomt en we gebruik kunnen maken van stroom. Voldoende trafohuisjes maken het laden van auto’s in de buurt mogelijk, het transport van duurzame elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen etc. Een trafostation is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen.

Lees meer over trafostations

Transformatorstation
Transformatorstation