Omgevingsplan

Wil je ergens een pand bouwen of bijvoorbeeld je winkel uitbreiden? Of heb je een gebouw of een stuk grond op het oog en weet je niet of je plannen daar wel zijn toegestaan? Bekijk dan eerst het omgevingsplan (voorheen 'bestemmingsplan').

In een omgevingsplan vind je de regels van de grond in een bepaald gebied. In het plan staat of de grond een bouwbestemming heeft en waarvoor de grond of het gebouw gebruikt mag worden. Zo mag je op sommige locaties wel een woning bouwen, maar geen winkel of restaurant. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

In elk omgevingsplan vind je een plankaart. De plankaart is een plattegrond waarop de verschillende bestemmingen worden aangegeven. Iedere bestemming heeft een kleur, arcering of symbool, die je terugvindt in de legenda. Aan de hand daarvan kan je opzoeken wat de mogelijkheden zijn van jouw grond of gebouw.

Elke bestemming heeft zijn eigen gebruiks- en bebouwingsregels. De gebruiksregels geven aan waarvoor de grond gebruikt mag worden en de bebouwingsregels vertellen je hoe hoog of groot je mag bouwen. Wil je weten welke regels voor jouw (bouw)plan van toepassing zijn? Volg dan de volgende stappen:

  1. Ga naar het Omgevingsloket;
  2. Klik op 'regels op de kaart';
  3. Zoek op het adres van je (bouw)plan;
  4. Open de legenda voor de bestemming(en) van die locatie;
  5. Open in het omgevingsplan de regels en de bestemming(en).

Heb je vragen? Neem dan telefonisch contact op via 140515.

Komen jouw plannen niet overeen met de regels in het omgevingsplan? Soms is het dan alsnog mogelijk om je plan uit te voeren. Je hebt dan een omgevingsvergunning nodig voor het afwijken van het bestemmingsplan.

Soms kunnen wij afwijken van de regels van het omgevingsplan. In het ‘Planologisch Afwijkingenbeleid’ staan deze situaties.

Wil je een pand of perceel kopen of juist verkopen? Dan heb je vaak een aantal gegevens nodig, zoals het omgevingsplan, de historie van het pand of de bodemgegevens. Een aantal van deze gegevens kun je zelf uitzoeken, of vraag ze bij ons op. Meer informatie hierover vind je op de pagina vastgoedinformatie opvragen.

Zie ook