Energiecoach Johan Broeren

Wat komt hij tegen?

Gepubliceerd op in Nieuws, Duurzaam.

Sinds oktober 2021 is Johan Broeren bij de gemeente Súdwest-Fryslân aan de slag als energiecoach. Hij is inmiddels al bij veel mensen thuis geweest om te kijken waar bespaarkansen liggen. Tijd om de balans op te maken! Wat komt hij tegen? Waar gaan de meeste vragen over? En hoe kan hij hier bij helpen?

Ventileren

“Ik kom vaak tegen dat mensen  onvoldoende ventileren. Terwijl dit erg belangrijk is voor je gezondheid. Onvoldoende frisse lucht kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn, vermoeidheid, geïrriteerde ogen of infecties aan de luchtwegen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom moet schone lucht naar binnen kunnen komen. Dit kan door onder andere roosters en ramen open te zetten.”

Kijk eens op de website van Milieucentraal. Hier lees je waarom ventileren zo belangrijk is en hoe je het goed kunt doen.

Woning verwarmen (elektrisch of gas?)

“Mensen vragen zich vaak af of ze hun woning beter elektrisch kunnen verwarmen of met gas. Dit is  afhankelijk van verschillende factoren. Elektrisch verwarmen is een goede keuze als je bijvoorbeeld een kleine ruimte moet verwarmen. Maar je kunt ook al flink besparen door de kachel een paar graden lager te zetten en alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent. In 2050 moet iedereen van het aardgas af, dus het is goed dat mensen nu al nadenken over alternatieven om te verwarmen.”

Tip: Wil je meer weten over het aardgas vrij maken van je woning? Bel dan met het duurzaam bouwloket via 0515 209 010. 

CV-ketel op 60 graden?

“Je hebt het vast wel voorbij zien komen, de campagne ‘zet ‘m 60’. De meeste CV-ketels staan ingesteld op 80 graden. Zonde, want door de tempratuur van je CV-ketel te verlagen, kun je energie en geld besparen.”

Benieuwd naar hoe dit werkt, wat je zelf kunt en wat je beter kunt laten doen door een installateur? Kijk eens op de website Zetmop60.nl.

Afspraak maken?

Meld je aan via enerigecoach@sudwestfryslan.nl. De energiecoach maakt dan een afspraak met je voor een bezoek.