Op zoek naar werk

Ben je op zoek naar werk? Of raak je binnenkort je baan kwijt? Ben je met je opleiding gestopt of vind je het lastig om een nieuwe baan te vinden? De zoektocht naar werk is niet altijd gemakkelijk.

Daarom vind je hier handige informatie om je op weg te helpen. Zoals tips voor solliciteren en links naar uitzendbureaus en vacaturesites. Als werkzoekende heb je meer keuze in banen en de kans om werk te krijgen is groter. Natuurlijk moet je daar wel wat voor doen. Een aantal zaken zijn belangrijk:

  • Weet je wat je wilt? Welke sector spreekt je aan, welk beroep?
  • Heb je de benodigde diploma’s?
  • Wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je goed in en wat vind je leuk om te doen? Ook handig om van jezelf te weten, wat vind je niet leuk?
  • Heb je een CV waar dit in staat?
  • Check je regelmatig vacatures en welke spreken je aan?

In vacatures lees je verschillende functie-eisen. Misschien schrikt dat af, omdat je niet aan alle eisen voldoet. Er meer mogelijk dan je denkt. Wij helpen je daarbij.

Mirjam Hoekstra en Gonda de Witte
Accountmanagers Werk: Mirjam Hoekstra (links) en Gonda de Witte

Accountmanagers Werk

Mirjam Hoekstra en Gonda de Witte zijn de accountmanagers Werk van Gemeente Súdwest-Fryslân.

Ontvang je een uitkering en ben je werkzoekend? Zij begeleiden je door coaching en praktische hulp. Zo word jij perfect klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld met het opstellen van een cv en sollicitatiebrief, het zoeken naar het beste (vrijwilligers-)werk voor jou. Of bij vragen over welke rechten en plichten je hebt. Zij hebben goede contacten met het bedrijfsleven en kunnen je koppelen aan een werkgever die een vacature heeft.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met de Accountmanagers Werk via ons contactformulier of bel naar 14 0515.

Ondersteuning bij het vinden van werk

Wij bieden ondersteuning met bijvoorbeeld coachingsgesprekken en sollicitatietrainingen. Of met intensievere begeleiding. Via onze gebiedsteammedewerkers Participatie kan een traject bij een re-integratiebureau ingezet worden. Die begeleiding wordt uitgevoerd namens de gemeente door een extern re-integratiebureau, zoals Pastiel, De Wurkjouwer, Pro Kompassie, USG Restart of Stam. Wij hebben met deze re-integratiebureaus vaste afspraken gemaakt.

info aan het werk

Uitkering en werk

Ontvang je een uitkering? Dan gelden er ook verplichtingen voor jou. Zo wordt van je verwacht dat je alles doet om weer zelf in je levensonderhoud te voorzien. Dat betekent dat je een inkomen hebt uit werk of via je eigen bedrijf en niet meer afhankelijk bent van de Participatiewet (uitkering). Wij helpen je hierbij.

Let op: heb je werk gevonden? Meld dit dan direct, want dit heeft gevolgen voor je uitkering. Te laat melden kan een boete opleveren.

Ben jij na 12 maart 2020 ontslagen of je inkomen kwijtgeraakt? Of dreigt dit te gebeuren? Dan kan het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) je helpen om nieuw werk te vinden. Bij het RMT krijg je maatwerk om jou weer aan het werk te helpen. Samen met jouw contactpersoon bepaal jij wat je nodig hebt, zoals:

  • persoonlijke begeleiding,
  • advies voor je loopbaan,
  • (bij)scholing,
  • praktijkleren,
  • en hulp bij vragen over geld of schulden.

Meer informatie lees je op de website van Het Noorden werkt door.

Om mensen aan het werk te helpen, maakt de gemeente Súdwest-Fryslân gebruik van de subsidieregeling 'Europees Sociaal Fonds 2014-2020' van de Europese Unie. De subsidie is verlengd tot 1 oktober 2022.

De subsidie is bedoeld voor activiteiten die de volgende groepen mensen richting arbeidsmarkt helpen:

  • jongeren tot 28 jaar
  • mensen die minimaal zes maanden een uitkering hebben
  • mensen met een arbeidsbeperking
  • vluchtelingen met een verblijfstatus

Gemeente Súdwest-Fryslân heeft de ESF-subsidie aangevraagd in samenwerking met de overige gemeenten, onder andere de centrumgemeente Leeuwarden.

Scholing

Heb je voor een baan een extra opleiding, diploma of certificaat nodig? Dit kan vaak via een korte opleiding, training of cursus. Denk bijvoorbeeld aan een EHBO diploma, heftruckcertificaat, of taxipas.

Bij sommige beroepen is het zelfs een voorwaarde om het werk te mogen doen. In andere gevallen is dit niet noodzakelijk, maar vergroot het de kans op het vinden van een baan.

Voor deze opleiding, training of cursus krijg je geen studiefinanciering. Meestal moet je deze kosten zelf betalen. Soms worden deze kosten betaald door de werkgever, een overheidsinstantie (bijvoorbeeld het UWV of gemeente) of jouw zorgverzekering. Zoek dit van tevoren goed uit!

Voor (gratis) advies en informatie kan je contact opnemen met het Leerwerkloket Fryslân.

Heb je een werkgever gevonden die jou een baan wil aanbieden, mits je een bepaald certificaat of cursus haalt?
Neem dan snel contact met ons op om te bespreken wat wij hierin kunnen betekenen.

In Friesland worden ook scholingstrajecten aangeboden voor mensen die werk zoeken. Je wordt dan in een bepaalde periode opgeleid voor de functie, met een grote kans op  werk zodra je de opleiding hebt afgerond. Weten welke trajecten er zijn? Kijk dan regelmatig op de website Fryslânwerkt voor het aanbod vacatures.

Heb je interesse in scholing? Ga in overleg met de gebiedsteammedewerker Participatie van de gemeente, die helpt je graag verder.

Wil je werken en leren tegelijk? Kies dan voor een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL).

  • Je werkt meer dan dat je op school bent. Je leert dus in de praktijk.
  • Je gaat 1 of 2 dagen in de week naar school. Hierdoor heb je minder contact met studiegenoten, maar dus meer met collega’s.
  • Je kunt alleen een BBL opleiding doen, als je werkgever een officieel goedgekeurd leerbedrijf is.
  • Meestal krijg je een salaris van je werkgever en is er geen recht op studiefinanciering of een studentenreisproduct.
  • Sommige werkgevers verstrekken een reiskostenvergoeding.

Wil je een BBL opleiding gaan doen? Dan zul je een praktijkplek moeten hebben bij een werkgever. Het is dus belangrijk dat je die eerst vindt.

Meer informatie is te vinden op 1 van de volgende websites:

Kijk voor een overzicht van de voorwaarden op de website van DUO.

Ben je jonger dan 56 jaar?

Misschien kun je geld lenen om een studie te starten. Dit heet het ‘Levenlanglerenkrediet’. Meer informatie over voorwaarden, hoeveel je mag lenen, terugbetalen en het indienen van een aanvraag vindt je op de website van DUO.

Als je jonger dan 27 bent en nog recht hebt op studiefinanciering, wordt in principe van je verwacht dat je weer naar school gaat.

Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een juiste studie kun je terecht bij het RMC. Zij denken met je mee over wat jij nodig hebt voor een succesvolle toekomst, beginnend met een diploma op HAVO of MBO-2 niveau.

Kijk voor meer informatie op de website van RMC Zuidwest Friesland.

Tips voor een goede CV

Om werk te kunnen vinden start je altijd eerst met het maken van een goed cv. Een overzicht van jouw persoonlijke gegevens, opleidingen en werkervaring. Hieronder vind je informatie over hoe een goede cv eruit kan zien.

Mensen zijn visueel ingesteld, dus het oog van de recruiter wil ook wat. Zorg ervoor dat het beoordelen van jouw cv een klein feestje wordt en kies de stijl van je cv zorgvuldig. De opmaak van je cv vloeit voort uit de cv-template en is bepalend voor de stijl. Een creatieve stijl geeft je cv echt een andere uitstraling dan een cv in minimalistische stijl.

Op bijvoorbeeld de website van Canva vind je gratis en betaalde cv’s:

Welke cv-indeling je ook kiest, bepaalde cv-onderdelen zijn ‘verplicht’ in elk curriculum vitae. Zonder die cv-onderdelen heeft de recruiter geen beeld van wie je bent en hoe hij je kan bereiken. De vereiste cv-onderdelen die sowieso in je cv moeten staan:

  • Contactgegevens
  • Persoonlijk profiel
  • Werkervaring/arbeidsverleden
  • Opleiding
  • Vaardigheden

Er zijn geen strikte regels voor de inhoud van je cv, maar werkgevers verwachten doorgaans deze elementen in je cv aan te treffen:

  • Voornaam en achternaam
  • Adres en woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Geboortedatum (solliciteer je naar functie bij een internationaal bedrijf, kun je je nationaliteit toevoegen)
  • Rijbewijs (indien relevant)
  • Foto (maakt je cv persoonlijker)

Naast de vereiste cv-onderdelen kun je aanvullende secties toevoegen aan je cv. Welke dat zijn, verschilt per beroep, branche en ervaring. Optionele cv-secties zijn bijvoorbeeld:

  • Prestaties en mijlpalen (informatie die vaak wordt vermeld in de samenvatting)
  • Sociale projecten en initiatieven
  • Onderscheidingen, certificaten en organisaties
  • Referenties
  • Hobby's en interesses

Wat is een persoonlijk profiel op je CV?

Een persoonlijk profiel op je cv, ook wel een profielschets genoemd, is een korte introductie over jezelf. In dit stukje tekst laat je eigenlijk zien wie je bent voordat je doorgaat met de harde feiten, zoals je werkervaring en opleidingen. Als we heel eerlijk zijn: tegenwoordig is een cv zonder profielschets eigenlijk geen goed cv meer. Het is jouw moment om te stralen!

Waarom een profielschets op je CV?

Een persoonlijk profiel op je cv laat de mens achter de feiten zien. Ook al bestaat een profielschets maar uit een paar korte zinnen, toch licht je daarmee al een tipje van de sluier op over wie jij bent. Dat maakt je meteen menselijk en benaderbaar, waardoor je langer top-of-mind blijft bij de recruiter of werkgever. Het profiel op je CV wakkert hun interesse aan, waardoor je de kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Zo schrijf je een goed persoonlijk profiel op je CV

De bedoeling van een persoonlijk profiel op je CV is dat je het ijs breekt. Laat zien wie je bent! Stel jezelf de volgende vragen om je profielschets op te baseren:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn ambities?
  • Wat zoek ik in een nieuwe functie?
  • Wat maakt mij nou echt ‘mij’?

Je profieltekst mag best informeel zijn, als tegenhanger van je formele opsomming van je werkervaring en opleidingen. Creatief taalgebruik valt op, dus voorkom dooddoeners als “Ik ben een echte spin in het web”, want dat lezen recruiters al vaak genoeg. Onderbouw je kwaliteiten (*1) met voorbeelden; wat laat nou bijvoorbeeld zien dat jij écht creatief / een teamplayer / … bent? En last but not least: maak het vooral niet te ingewikkeld of te lang. Een profielschets van een paar regels is voldoende!

Wat is een persoonlijk profiel op je CV?

Een persoonlijk profiel op je cv, ook wel een profielschets genoemd, is een korte introductie over jezelf. In dit stukje tekst laat je eigenlijk zien wie je bent voordat je doorgaat met de harde feiten, zoals je werkervaring en opleidingen. Als we heel eerlijk zijn: tegenwoordig is een cv zonder profielschets eigenlijk geen goed cv meer. Het is jouw moment om te stralen!

Waarom een profielschets op je CV?

Een persoonlijk profiel op je cv laat de mens achter de feiten zien. Ook al bestaat een profielschets maar uit een paar korte zinnen, toch licht je daarmee al een tipje van de sluier op over wie jij bent. Dat maakt je meteen menselijk en benaderbaar, waardoor je langer top-of-mind blijft bij de recruiter of werkgever. Het profiel op je CV wakkert hun interesse aan, waardoor je de kans vergroot om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

Zo schrijf je een goed persoonlijk profiel op je CV

De bedoeling van een persoonlijk profiel op je CV is dat je het ijs breekt. Laat zien wie je bent! Stel jezelf de volgende vragen om je profielschets op te baseren:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat zijn mijn ambities?
  • Wat zoek ik in een nieuwe functie?
  • Wat maakt mij nou echt ‘mij’?

Je profieltekst mag best informeel zijn, als tegenhanger van je formele opsomming van je werkervaring en opleidingen. Creatief taalgebruik valt op, dus voorkom dooddoeners als “Ik ben een echte spin in het web”, want dat lezen recruiters al vaak genoeg. Onderbouw je kwaliteiten (*1) met voorbeelden; wat laat nou bijvoorbeeld zien dat jij écht creatief / een teamplayer / … bent? En last but not least: maak het vooral niet te ingewikkeld of te lang. Een profielschets van een paar regels is voldoende!

Hoe vermeld je competenties en vaardigheden op een cv?

Als je gaat solliciteren naar een specifieke functie, dan pas je meestal jouw sollicitatiebrief aan op de vacature. Veel sollicitanten vergeten echter om het cv nog eens goed te bekijken en aan te passen. Vaak wordt er bij iedere sollicitatie exact hetzelfde cv opgestuurd, wat een gemiste kans is. Recruiters kijken veelal in de eerste plaats naar een cv om een eerste indruk te krijgen en een shortlist te maken.

Vaak staan de gewenste vaardigheden letterlijk vermeld in een vacature. Indien deze vaardigheden op jou van toepassing zijn, dan doe je er goed aan om deze te benadrukken op jouw cv. Gebruik uiteraard niet de kwaliteiten die je al benoemt hebt in je persoonlijk profiel.

Hiernaast kun je bedenken welke vaardigheden goed passen bij een bepaalde functie. Voor een manager zijn uiteraard “leidinggeven” of de “communicatieve vaardigheden” heel erg belangrijk. Voor een administratief medewerker is “nauwkeurigheid” en “gestructureerd kunnen werken” een belangrijke kwaliteit.

Als je weinig werkervaring hebt, dan kun je ervoor kiezen om het juist andersom te doen en te starten met jouw opleidingen en vervolgens je werkervaring te benoemen.

Je behaalde cursussen en (nog geldige) certificaten kun je ook bij opleiding benoemen.

Omschrijven van je opleidingen

Het omschrijven van opleidingen is erg rechttoe-rechtaan en hierbij worden er geen uitbreide omschrijvingen verwacht. Je geeft per opleiding vanaf de middelbare school de volgende informatie:

  • Opleiding: Naam, tijdsbestek, specialisatie & een vermelding van diploma.
  • Onderwijsinstelling: Naam en plaats
  • Eventuele specialisatie of studierichting.

Ook vermeld je opleidingen die je niet hebt afgemaakt. Je geeft in dat geval aan dat je geen diploma hebt behaald (Diploma: nee).

Welke hobby’s en interesses zijn geschikt voor een cv?

Een hobby vertelt meer over je dan je denkt. Werkgevers kijken altijd naar de karaktereigenschappen die bij een hobby of interesse passen. Zo heeft een sportvisser doorgaans veel geduld en een modeltreinfanaat oog voor detail.

Bedenk daarom altijd welk aspect van jouw persoonlijkheid op een positieve manier naar voren komt. Als dit relevant is voor de functie waarop je solliciteert, dan kun je dit extra benadrukken.

  • Hardlopen: je bent fit en je houd van een uitdaging
  • Lidmaatschap van verenigingen: je bent sociaal en graag in groepsverband actief
  • Schilderen, fotograferen: je bent creatief

Het is ook zeker niet nodig om alles zomaar te benoemen en je hele privéleven op tafel te leggen. Wees hier kritisch en selectief in! Als je geen hobby’s of interesses hebt die goed aansluiten bij een bepaalde vacature, die erg generiek zijn, of die niet op een positieve manier zullen bijdragen aan jouw kansen laat je dit onderdeel beter weg.

Als je daarentegen enkele heel interessante hobby’s of interesses hebt die goed aansluiten bij een bepaalde vacature of functie, dan is het zeker de moeite waard om dit te vermelden.

Zijn jouw referenties een verplicht onderdeel op een cv?

Dit is één van de meest gestelde vragen bij het maken van een cv. Referenties zijn absoluut noodzakelijk om te hebben tijdens het solliciteren, maar toch is het niet gebruikelijk om jouw referenties direct in het cv te delen. Referenties komen namelijk veelal pas na een eerste of tweede gesprek aan bod.

Het meest professioneel is om referenties pas te delen, zodra hier om gevraagd wordt en binnen het cv gebruik te maken van de standaardzin: “Referenties op aanvraag.” Je geeft hiermee aan dat je referenties hebt, maar deelt niet meteen de persoonlijke gegevens van jouw referenten. Als er in een vacature al direct gevraagd wordt om referenties doe je er uiteraard wel goed aan om direct twee of drie referenten te benoemen binnen het cv.

Referenties zijn dus niet verplicht, maar wel optioneel. Mocht je enkele hele bijzondere referenties hebben ben je natuurlijk geheel vrij om deze te vermelden.

Werk vinden

Er zijn veel sites en apps waar je je in kunt schrijven als werkzoekende. Ook zijn er vacatures waar je direct online op kunt solliciteren. Een aanrader is de website van werk.nl. Maak hier eenvoudig en snel jouw cv in de Werkmap, zodat duizenden werkgevers je vinden. Bekijk hoe jij jouw cv op werk.nl plaatst. Ook uitzendbureaus kunnen helpen bij het vinden van een baan.

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk

Schrijf je dan in bij het Stipepunt van het Sociaal Collectief. Zij nemen contact met je op om te bespreken wat voor vrijwilligerswerk jij zou kunnen doen. Of kijk ook eens op de vacaturebank van het Stipepunt.