Leerplicht

Met een goede opleiding en een diploma sta je sterker in de maatschappij. Daarom hebben wij in Nederland de leerplicht. De leerplicht geldt voor iedereen tussen de 5 en 18 jaar. Je bent leerplichtig tot het einde van het schooljaar waarin je 16 jaar wordt. Direct na de leerplicht begint de kwalificatieplicht. Heb je een startkwalificatie gehaald of ben je 18 geworden? Dan ben je niet meer leerplichtig. Op deze pagina lees je er meer over.

Lees het handboek Leerplicht Primair Onderwijs Fryslân

Een startkwalificatie

Een startkwalificatie is een havo, vwo of mbo diploma. Voor het mbo geldt dat je een niveau 2- tot 4-diploma moet halen. Je moet hierbij wel 5 dagen per week aan het werk zijn, waarbij het werk gericht is op het halen van een diploma. Heb je voor je 18e verjaardag een startkwalificatie gehaald? Dan hoef je niet meer verplicht naar school. Maar het mag natuurlijk wel!

RMC Zuidwest Friesland

Voortijdig schoolverlaten? Met een diploma op zak sta je sterker. Daarom is er het RMC Zuidwest Friesland. RMC Zuidwest Friesland is de afkorting voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie voortijdig schoolverlaten voor regio Zuidwest Friesland. Samen met jou kijken we naar jouw talenten, kwaliteiten en kansen.

RMC denkt met je mee over wat jij nodig hebt voor een succesvolle toekomst, beginnend met een diploma op HAVO of MBO-2 niveau. En als je in een moeilijke situatie zit, zorgen we samen dat het makkelijker wordt en dat jij toch je school kunt afmaken. Want met een diploma sta je véél sterker! Kijk snel op de website voor meer informatie.