Hout stoken en rookoverlast

Veel mensen hebben een houtkachel om hun huis te verwarmen of voor de gezelligheid. Wist je dat buren daar overlast van kunnen ervaren? De rook van een houtkachel of open haard is ongezond voor jezelf en de mensen in je omgeving. De gemeente Súdwest-Fryslân is aangesloten bij het Schone Lucht Akkoord en heeft aandacht voor de luchtkwaliteit in de gemeente.

Wat te doen bij overlast

Houtkachels zijn niet verboden. Wij treden meestal niet op tegen overlast veroorzaakt door houtrook. Daarvoor zijn er geen wettelijke mogelijkheden.

Ervaar je overlast van de houtrook van de buren? Dan is een gesprek aangaan met je buren het beste wat je kunt doen. Spreek ze er vriendelijk op aan. Blijf bij jezelf en vertel waarom jij er last van hebt. Daarbij kun je ze ook voorzien van de genoemde tips.
Kom je er samen niet uit? Dan kunnen de buurtbemiddelaars van Buurtbemiddeling SWF je hierbij helpen. Meer informatie of contact? Ga naar de website van Sociaal Collectief.

Verantwoord stoken

  • Stook hout dat droog en schoon is. Hout moet minstens twee jaar drogen. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor veel ongezonde stoffen vrijkomen.
  • Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout, daar komen schadelijke stoffen bij vrij. Het is zelfs verboden bewerkt hout, snoeihout en afval te verbranden.
  • Stook blokken van geperst hout, zonder toevoegingen. Die zijn het minst schadelijk. Let hierbij op het FSC- of PEFC-keurmerk.
  • Zorg dat je houtkachel aan de Ecodesign 2022 norm voldoet. Deze kachels hebben een hoger rendement en stoten minder fijnstof uit.
  • Controleer regelmatig of je goed stookt. Goed vuur heeft gelijkmatige vlammen. Er komt dan nauwelijks rook uit de schoorsteen.
  • Stook zo weinig mogelijk.
  • Vraag eens aan je buren of zij overlast ervaren van de houtrook.
  • Kijk op de website van Stookwijzer.

De Stookwijzer geeft meer tips om de uitstoot van schadelijke stoffen te beperken. Het hangt van het weer af, of je wel of niet kan stoken. De Stookwijzer laat je (met je postcode) zien of bij jou op dit moment het vuur beter uit kan blijven. Kijk voordat je gaat stoken op de website van Stookwijzer en stook alleen als de stookwijzer dit aangeeft.

Wist je dat?