Friese musea en evenementen.

Zes van de elf Friese steden liggen in onze gemeente. Dat vinden wij iets om trots op te zijn. Friese cultuur is volop aanwezig in Súdwest-Fryslân. Ben je op zoek naar Friese cultuur en evenementen? Loop dan eens voor meer informatie binnen bij de lokale VVV’s of kijk op www.friesland.nl.

Evenementen.

Elfstedentocht.

Het grootste schaatsevenement van Nederland. Een tocht van 200 kilometer lang, voor het eerst gereden in 1909. Daarmee is het de oudste tocht en langste tocht langs de elf steden van Fryslân.

Elfmerentocht.

Het kleinere broertje van de Elfstedentocht. Er is voor ieder wat wils, jong en oud, fietsers en steppers, mensen die fietsen met trapondersteuning, iedereen is van harte welkom!

De Slachtemarathon.

Tijdens de Slachtemarathon maken ruim 15.000 wandelaars en hardlopers één keer per vier jaar een bijzondere tocht van 42 kilometer door de culturele etalage van Fryslân.

Aaipop.

Het grootste Friestalige festival in de wereld. Het festival vindt jaarlijks plaats in Nylân op paasmaandag en luidt daarmee het festival seizoen in! Het festival trekt zo’n 2500 bezoekers.

Strontrace.

Traditionele vrachtschepen zeilen zo snel mogelijk van Workum naar de Bollenstreek en weer terug. Onderweg wordt de kunstmest afgeleverd in Warmond.

Heamiel.

Een vierdaags evenement in Bolsward. Traditioneel viert Bolsward dit feest vanwege het klaar zijn met het ophalen van het hooi van het land.

Bolletongersdei.

Bolletongersdei in Bolsward, het vierdaagse agrarische feest! Overdag vind je vele kramen. In de avond vindt de ringrijderij om de gouden zweep plaats.

Visserijdagen.

Om het jaar vinden de Visserijdagen in Makkum plaats. Voor iedereen toegankelijk en voor elk wat wils en met iedere keer weer nieuwe verrassende onderdelen.

Musea.

Kazemattenmuseum.

Vlakbij de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand op de Afsluitdijk. 225 Nederlandse soldaten wisten ruim 15.000 Duitsers tegen te houden.

Gysbert Japicxhûs.

Het Gysbert Japicxhûs is het geboortehuis van Gysbert Japicx. In de loop der jaren heeft het huis meerdere functies gekregen, zoals een museum en Friese tekstwinkel.

Museum Hindeloopen.

Vind de sporen van voormalige Zuiderzeestadje. Maak kennis met de Hindelooper klederdracht, het Hindelooper schilderwerk en de interieurs.

Fries Schaatsmuseum.

Hier vind je de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld. Nieuwsgierig? Kom langs en bewonder de complete geschiedenis van de Elfstedentocht.

Jopie Huisman Museum.

Dit museum is gewijd aan de Friese autodidacte meesterschilder Jopie Huisman. Zijn liefde voor de natuur, mededogen en oog voor het onaanzienlijke staan centraal.

Titus Brandsma Museum.

Dit museum in Bolsward staat in het teken van Titus Brandsma. Leer meer over het leven van en de nagedachtenis aan deze Friese karmeliet.

Fries Scheepvaartmuseum.

Een veelzijdig museum over de historie van de Friese scheepvaart van de 17de tot de 20ste eeuw met een collectie van ruim 22.000 voorwerpen en bijna 43.000 foto’s