Friese musea en evenementen

Zes van de elf Friese steden liggen in onze gemeente. Dat vinden wij iets om trots op te zijn. Friese cultuur is volop aanwezig in onze gemeente. Ben je op zoek naar Friese cultuur en evenementen? Loop dan eens voor meer informatie binnen bij de lokale VVV’s of kijk op www.friesland.nl. Op deze pagina vind je meer informatie over Friese museum en evenementen.

Musea

We hebben in onze gemeente een aantal prachtige musea. Hieronder een klein overzicht.

Kazemattenmuseum

Enkele kilometers uit de Friese kust liggen de beroemde kazematten van Kornwerderzand op de Afsluitdijk. Het is de enige plek in Europa waar in de meidagen van 1940 de Duitse Blitzkrieg vastliep. Slechts 225 Nederlandse soldaten wisten zo’n 17.000 Duitsers tegen te houden. Een verhaal om trots op te zijn.

Museum Hindeloopen

I.v.m. verbouwing is het museum momenteel gesloten. Voorjaar 2024 weer geopend.
Wat is er kenmerkend of bijzonder aan Hindeloopen? Ontdek de unieke geschiedenis van het kleine, oude stadje aan de voormalige Zuiderzee.

Jopie Huisman Museum

Het museum is gewijd aan het werk en het leven van de Friese meesterschilder Jopie Huisman. Liefde voor de natuur, mededogen, maar ook het onaanzienlijke waarde geven.
Jopie voert je mee in zijn wereld en maakt je deelgenoot van zijn passies. Maak kennis met Jopie!

Fries Scheepvaart Museum

Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de Waterpoort van Sneek. Ontdek de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten en de historie van de stad Sneek. 
In 2023 is het Fries Scheepvaart Museum uitgeroepen tot Beste Kidsproof Museum van Friesland! 

Museum De Tiid

In Museum de Tiid maak je kennis met het rijke verleden van Zuidwest Fryslân en in het bijzonder Bolsward. Zo komt het verleden tot leven in bijzondere collectiepresentaties en wordt het verhaal verteld door Titus Brandsma, Gysbert Japicx, Grutte Pier en Trijntje Hilarides.

Museum Houtstad IJlst

Je vindt het museum op een unieke locatie aan het historische vaarwater De Geeuw in IJlst. Het museum vertelt de boeiende geschiedenis van IJlst met de houtindustrie en de scheepsbouw in het bijzonder.

Museum It Tsiispakhûs

Een Rijksmonument uit 1905, gevestigd in een voormalig kaaspakhuis. In dit pakhuis lagen de kazen te rijpen. Het museum neemt je mee naar de tijd van het boter- en kaasmaken op de boerderij en van de eerste melkfabrieken.

Modelspoor Museum

Het museum presenteert de ontwikkeling van spoorwegen en de invloed dat dit had op de mens en regio. Bezoekers komen op een spectaculaire manier meer te weten over techniek, economische en sociale ontwikkelingen van de spoorwegen en aanverwante transportmethoden.

Museum Warkums Erfskip

In het museum leer je meer over de geschiedenis van de stad Workum en de omliggende steden.
Sinds 2021 maakt ook het oude stadhuis van Workum deel uit van het museum.

Waterland van Friesland

De officiële toeristische website van de regio Zuidwest Friesland. De regio draagt de naam Waterland van Friesland.

Friesland.nl

Friesland.nl is de provinciale marketing website. Ontdek Leeuwarden en Friesland! Inspiratie voor je vakantie, dagje uit of weekendje weg. 

Evenementen

Er worden jaarlijks verschillende grote evenementen georganiseerd in onze onze gemeente. Hieronder zie je een aantal.

Elfstedentocht

Het grootste schaatsevenement van Nederland. Een tocht van 200 kilometer lang, voor het eerst gereden in 1909. Daarmee is het de oudste tocht en langste tocht langs de elf steden van Fryslân.

Elfmerentocht

Het kleinere broertje van de Elfstedentocht. Er is voor ieder wat wils, jong en oud, fietsers en steppers, mensen die fietsen met trapondersteuning, iedereen is van harte welkom!

Slachtemarathon

Tijdens de Slachtemarathon maken ruim 15.000 wandelaars en hardlopers één keer per vier jaar een bijzondere tocht van 42 kilometer door de culturele etalage van Fryslân.

Aaipop

Het grootste Friestalige festival in de wereld. Het festival vindt jaarlijks plaats in Nylân op paasmaandag en luidt daarmee het festival seizoen in! Het festival trekt zo'n 2500 bezoekers.

Strontrace

Traditionele vrachtschepen zeilen zo snel mogelijk van Workum naar de Bollenstreek en weer terug. Onderweg wordt de kunstmest afgeleverd in Warmond.

Heamiel

Een vierdaags evenement in Bolsward. Traditioneel viert Bolsward dit feest vanwege het klaar zijn met het ophalen van het hooi van het land.

Bolletongersdei

Bolletongersdei in Bolsward, het vierdaagse agrarische feest! Overdag vind je vele kramen. In de avond vindt de ringrijderij om de gouden zweep plaats.

Visserijdagen

Om het jaar vinden de Visserijdagen in Makkum plaats. Voor iedereen toegankelijk en voor elk wat wils en met iedere keer weer nieuwe verrassende onderdelen.

Zie ook