Elektrisch rijden

Elektrisch rijden

Met elektrisch rijden rijd je met een elektromotor. De accu van de auto laad je op met een oplaadkabel naar een speciaal stopcontact thuis, een laadpaal of een snellader. Door meer elektrisch te rijden stoten we minder CO2 en fijnstof uit. Elektrisch rijden is stiller, schoner en zuiniger. Meer informatie over elektrisch rijden lees je op de website van Milieu Centraal.

Ambities

In het Klimaatakkoord staat de ambitie dat alle nieuwe auto’s geen CO2 meer uitstoten in 2030. Nederland staat dus voor een grote opgave in mobiliteit en wij dus ook. Daarom verduurzamen we ons eigen wagenpark. Ook stimuleren we onze inwoners en werknemers elektrisch te rijden.

Laadpunt aanvragen

We plaatsen de komende jaren meer laadpalen. Zo kan iedereen die elektrisch wil rijden, ook de elektrische auto opladen. Voor het plaatsen van openbare laadpalen werken we samen met Laadkracht. Wil je ook een laadpaal aanvragen? Dit regel je via onderstaande button.

Veelgestelde vragen

Een elektrische voertuig (EV) heeft alleen een elektromotor om het voertuig aan te drijven. Er zijn ook voertuigen die deels elektrisch zijn, maar ook een verbrandingsmotor hebben, dit noemen we hybride voertuigen. 

Wij hebben op dit moment geen actieve rol in het plaatsen van snelladers. We faciliteren geen snellaadpunten op gemeentegrond. Er zijn meerdere snellaadpunten aanwezig die door marktpartijen zijn geplaatst op eigen terrein. 

Heb je een oprit of eigen parkeerplaats bij je woning? Dan kun je daar een laadpaal laten plaatsen. Je regelt dit zelf via een laadpaalleverancier, garage of installatiebedrijf. 

Een aanvraag op eigen terrein hoef je niet bij ons te melden, omdat het niet vergunningsplichtig is. Heeft je woning een monumentale status of woon je in een rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht dan kan het nodig zijn om een vergunning aan te vragen. Neem dan contact met ons op.

Een overzicht van alle laadpunten vind je op de website van Oplaadpalen.

  • Rijd je elektrisch? Dan mag je je auto bij een laadpaal parkeren als je je auto wilt opladen. Is het een gebied met betaald parkeren, een blauwe zone of parkeren voor vergunninghouders? Dan gelden dezelfde parkeerregels, ook als je elektrisch rijdt.
  • Rijd je elektrisch en hoeft je auto niet opgeladen te worden? Dan kies je voor een normale parkeerplaats.
  • Heb je geen elektrische auto? Dan mag je deze parkeerplaats niet gebruiken.

Ben je inwoner of werknemer in onze gemeente en heb je geen laadmogelijkheid op je eigen terrein? En staat er geen openbare laadpaal in de buurt? Dan kun je er één aanvragen.

We hebben een overeenkomst met Laadkracht en zij plaatsen de laadpalen. Het aanvragen en laten plaatsen van de laadpaal is gratis. Je kunt een laadpaal aanvragen via de website van Regelmijnlaadpaal.com.

Je mag niet vanuit je huis een kabel over de openbare weg leggen om je auto voor de deur op te laden. Dit mag ook niet als je een kabelmat gebruikt. Mensen kunnen namelijk over de kabel struikelen. We willen ook voorkomen dat mensen openbare parkeerplaatsen gaan claimen.

Als je geen mogelijkheid hebt om op je eigen terrein te laden, dan kun je een openbare laadpaal gebruiken.

We hebben een kaart gemaakt met locaties waar een laadpaal zou kunnen komen, zodat je nooit meer dan 250 meter hoeft te lopen om je auto op te kunnen laden. Deze kaart hebben we gemaakt in overleg met dorps-, wijk- en stadsverenigingen en de politie.

We plaatsen niet gelijk op al die plekken laadpalen. We zetten alleen een paal neer als jij als inwoner of werknemer daar behoefte aan hebt. Met andere woorden: als jij een laadpaal aanvraagt.

De locatie voor de laadpaal moet in de buurt liggen van een elektriciteitskabel met genoeg capaciteit. We gebruiken altijd bestaande openbare parkeerplaatsen. We kiezen het liefst voor een parkeerterrein met meer plaatsen naast elkaar, centraal in een dorp, wijk of stad. Dan bekijken we of er genoeg ruimte is om op de stoep te lopen en of er geen bomen of andere dingen in de weg staan.

Ook laadplaatsen zijn parkeerplaatsen. Hier mogen alleen elektrische auto’s staan om op te laden. We plaatsen de laadpalen op aanvraag. Zo weten we dat de laadplaatsen ook echt worden gebruikt.

Als er meer elektrische auto’s komen, worden de laadpalen meer gebruikt. Je moet wel je je auto verplaatsen zodra deze opgeladen is. Zo kunnen we iedereen de kans geven om zijn of haar auto op te laden.

Een storing kun je melden bij Laadkracht. Bel met het telefoonnummer dat op de laadpaal staat.

Tips in de twee meest voorkomende situaties bij storing:

  • Gebruik je meerdere laadpassen? Zorg ervoor dat je met de juiste laadpas de sessie beëindigt.
  • Wil de kabel niet loskoppelen? Zorg ervoor dat je je laadpunt van de auto ontgrendelt in de auto.

Heb je een vraag over het plaatsen van een laadpaal? Neem dan contact op met Laadkracht.

Elektrische laadpaal