Zonnepanelen en monumenten

Zonnepanelen in beschermde gezichten en op -of bij monumenten

Gepubliceerd op in Duurzaam.

Bijna iedereen wil op dit moment zonnepanelen plaatsen. Dat is helemaal niet vreemd, gezien de hoge energie­lasten en de wens om te verduurzamen. Op veel plaatsen in ons land kunnen zonnepanelen zonder een vergunning op onze daken worden gelegd. Daarop zijn ook uitzonderingen zoals onze beschermde stads- en dorpsgezichten en monumentale panden. We hebben met elkaar afgesproken dat we deze panden en gebieden zo historisch mogelijk willen houden. Maar hier werken zonnepanelen niet heel erg goed aan mee.

Kan ik in onze beschermd stads- en dorpsgezicht of op een monument zonnepanelen plaatsen?

Ja, er is dan wel een omgevingsvergunning nodig. Zo kan de gemeente meekijken en beoordelen of de panelen ‘niet storend zichtbaar’ zijn vanaf openbaar gebied. Sinds april 2021 is hier beleid voor en de adviescommissie ruimtelijke kwaliteit Hûs & Hiem toetst de plannen. Zo houden we op de lange termijn onze historische omgeving in stand. Dat doen we voor de toerist én inwoners. Want historische omgeving waarderen wij en het levert vaak een positieve bijdrage aan de locatiekeuze van bedrijven en particulieren.

Prétoets

Sinds medio 2022 vliegen de verzoeken voor zonnepanelen ons om de oren. Wij van het cluster Erfgoed hebben een extra prétoets in het leven geroepen om samen met de inwoner te zoeken naar de beste plek voor zonnepanelen op hun pand of perceel. We kunnen niet iedereen blij maken met een geschikte locatie. Bijvoorbeeld, als de enige geschikte plek vol in het zicht ligt vanaf het openbare gebied, of als er maar een paar panelen niet storend zichtbaar kunnen zijn. Vaak waarderen inwoners deze prétoets. Ook verwijzen wij naar de alternatieven, zoals zonnepanelen op andere locaties.

Aanvragen?

Heb je ook plannen voor het plaatsen van zonnepanelen en ben je eigenaar van een pand in één van onze 20 beschermde stads- of dorpsgezichten of van één van onze vele monumenten? En ben je benieuwd wat de mogelijkheden op uw pand of perceel zijn? Lees onze richtlijnen en stuur daarna een e-mail naar erfgoed@sudwestfryslan.nl. Geef daarin het adres aan, hoeveel en waar je de panelen wilt plaatsen. Dan kijken we samen naar de (on)mogelijkheden.

Dit artikel is onderdeel van de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. Wil je op de hoogte van het laatste Cultureel Erfgoed nieuws blijven? Meld je aan voor de twee jaarlijkse Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed via het aanmeldformulier.