Ziekenhuis mag acute zorg niet zonder burgemeester sluiten
Gepubliceerd op in Nieuws.
Voordat ziekenhuizen besluiten de spoedeisende hulp te sluiten, moeten ze vanaf nu eerst langs de burgemeester. De Tweede Kamer heeft deze week een voorstel aangenomen, waarbij burgemeesters een belangrijke rol krijgen bij besluiten over het sluiten of opschorten van de acute zorg in ziekenhuizen. Dit voorstel, ingediend door Kamerleden Julian Bushoff en Harmen Krul, zorgt ervoor dat lokale bestuurders en inwoners meer betrokken worden bij ingrijpende beslissingen in de zorg.
Concreet houdt dit in dat een zorgaanbieder niet zonder overleg met de burgemeester de Spoedeisende Hulp mag sluiten. De burgemeester van de gemeente geeft daarover eerst een zwaarwegend advies, wat de zorgaanbieder niet zomaar naast zich neer mag leggen. Wethouder Marianne Poelman benadrukt het belang van dit besluit: “Dit is een grandioze vooruitgang. Vanaf het allereerste begin mee kunnen doen namens onze inwoners is pas echt ‘dichtbij’ zijn. Als de eerste hulp verdwijnt, is dat vaak een teken dat andere zorg op den duur ook gaat verdwijnen. Daar hebben we als gemeente nu invloed op.”
Het voorstel is een belangrijke stap in het behouden van acute zorg en het waarborgen van toegankelijke zorg voor iedereen.
