Een muzikale ode aan vijf jaar 11fountains in Friesland

Gepubliceerd op in Nieuws.

Er zijn nog tickets beschikbaar! Op zaterdagavond 18 maart verzorgen internationaal concertorganist Eeuwe Zijlstra en NASKA Brass United o.l.v. Jan Vermaning een spectaculair muzikaal programma in de Martinikerk in Bolsward. Het is een muzikale ode aan vijf jaar 11Fountains in Friesland.

In 2018 kwamen er elf fonteinen in elf Friese steden, ontworpen door elf kunstenaars uit elf verschillende landen. Een internationaal kunstproject toen Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa werd. Elk jaar worden de fonteinen in Friesland, na een lange winterslaap, op Kletterdei weer aangezet. Het Kletterdei Konsert is op de avond voorafgaand aan deze dag, met als feestelijk thema ‘it wetter komt deroan!’

Het concert zal bestaan uit modern klassieke werken van o.a. Händel, Britten, Susato en Smetana, maar ook uit nieuw werk speciaal gecomponeerd voor dit Kletterdei Konsert! ‘De Fonteinen’ is een klankgedicht voor koperkwintet, orgel en slagwerk, dat geïnspireerd is op de elf fonteinen die de elf steden van Friesland vanaf 2018 sieren. Net als de fonteinen symboliseert het stromende karakter van deze nieuwe compositie, een wereldpremière, de verbondenheid van Friesland met het water. 

Alles op deze avond staat in het teken van water: de muziek, de geluiden en de mooi verlichte kerk.

Een ‘Wetterdûns’ wordt uitgevoerd door Dansgroep Attitude van Kunstencentrum Atrium - Cultuur Kwartier Sneek o.l.v. Jacqueline Veldhuis. Elbrich Ouderkerken, winnares van de Lytse Gysbert Japicxpriis 2021, zal haar eigengemaakte gedicht ‘Fiif jier 11fountains’ voordragen.

Het feestelijke concert wordt om 20.00 uur  geopend door gedeputeerde van Fryslân, Sietske Poepjes. Niet alleen het water begint weer te stromen, maar ook komt de cultuur, na een lange tijd van stilstand door corona, weer op gang.

Om het concert bij te wonen, is het reserveren van een ticket noodzakelijk.

Tickets

Meer informatie op de website van Kletterdei Konsert.

Tickets kunnen ook gereserveerd worden door een mail te sturen aan mail@kletterdei-konsert.frl. Tickets dienen vervolgens contant betaald te worden in de kerk op 18 maart, waar de tickets klaar liggen. Inloop tussen 19.00 en 20.00 uur.

Live uitzending

Het Kletterdei Konsert wordt tevens live uitgezonden op zaterdagavond 18 maart vanaf 20.15 uur op Omrop Fryslân – tv.

Kletterdei Konsert is een onderdeel van de feestelijke activiteiten rondom het vijfjarig bestaan van de 11Fountains. Op zondag 19 maart, de dag na het concert, zal het water weer door de fonteinen in Friesland gaan stromen, de officiële Kletterdei ! Deze dag wordt ook feestelijk gevierd met activiteiten rondom de fontein in Franeker. Deze dag is gratis en voor iedereen toegankelijk. Meer info op: 11fountains.nl