Weet wat je moet doen als het warm wordt!

Gepubliceerd op

Het is warm in Fryslân! En er komen nog meer warme dagen aan. Met deze tips blijf je de hitte de baas: drink  voldoende, houd jezelf en je woning koel en zorg voor elkaar.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien je hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn. Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Drink voldoende

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat je ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Zorg dat je altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als je naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

Houd jezelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur). Maak gebruik van de koele ochtend en avond voor je boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

Houd je woning koel

Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ’s avonds , ’s nachts, en ’s ochtends.

Vermijd zware inspanning

Als je graag wilt sporten, doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan.

Check je medicatie

Sommige medicijnen beïnvloeden je temperatuurregulatie. Controleer de bijsluiter en overleg met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen bij hitte moet treffen.

Ga beschermd naar buiten

Ga je toch de zon in? Smeer je dan elke twee uur in en bescherm je huid en gezicht met zonnebril of hoedje. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op als je buiten bent.