Vrijwilligers maken het verschil!

Vrijwilligers maken het verschil!

Gepubliceerd op in Nieuws.

Vandaag, op 7 december, is het de Dag van de Vrijwilliger. In Súdwest-Fryslân zetten veel inwoners zich dagelijks in om het verschil te maken.

Of het nu gaat om een luisterend oor, samen op pad gaan of iemand een steuntje in de rug geven—jullie betrokkenheid brengt mensen weer in beweging. Bedankt voor alles wat jullie doen!

Speciaal voor deze dag delen vrijwilligers Judith (Stjoer) en Mari (Humanitas) hun ervaringen en laten ze zien hoe waardevol vrijwilligerswerk is. Lees de artikelen onderaan deze pagina.

Vrijwilliger worden?

Er is veel vraag naar vrijwilligers. Wil jij een ander een steuntje in de rug bieden? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Stjoer of Humanitas.

Voor een overzicht van alle vrijwilligersvacatures in Súdwest-Fryslân kun je terecht op de website van het Stipepunt.

Lees de inspirerende artikelen:

Eenzaamheid raakt veel mensen, maar samen kunnen we daar iets aan doen. Het Maatjesproject van Humanitas Zuidwest Friesland biedt de kans om weer in contact te komen met anderen en het zelfvertrouwen te vergroten. Vrijwilligers ondernemen samen met deelnemers activiteiten zoals wandelen, winkelen of een museum bezoeken. Dit versterkt niet alleen het sociale netwerk, maar zorgt ook voor plezier en nieuwe energie. Ontdek hoe een klein gebaar een groot verschil kan maken.

Het verhaal van een vrijwilliger

Een van de vrijwilligers is de heer Mari Van de Pol, die besloot zich in te zetten voor anderen. “Ik wil iets terugdoen voor de gemeenschap,” zegt hij. Toen hij mevrouw W. ontmoette, klikte het meteen. “We delen gemeenschappelijke interesses, zoals muziek en buitenactiviteiten. We gaan naar concerten, fietsen en pakken regelmatig een terrasje,” vertelt Mari.

Voor mevrouw W. was de eerste stap spannend, maar nu is ze blij dat ze deze gezet heeft. “Mijn maatje is geduldig en heeft me geholpen om open te staan voor nieuwe ervaringen. Ik kijk altijd uit naar onze uitjes. Dankzij hem voel ik me weer verbonden met de wereld,” vertelt ze. Inmiddels zijn hun uitjes vaste kost. “Een hoogtepunt was toen we naar Groningen gingen voor een tribute concert van Fleetwood Mac. We genieten daar samen ontzettend van”, zegt Mari.

Kleine veranderingen, groot verschil

Voor mevrouw W. betekent het maatje veel meer dan alleen samen dingen doen. “Het gaat erom dat je gezien wordt. Mijn maatje heeft me geholpen dingen te doen die ik alleen niet meer kan doen. Daardoor durf ik nu weer zelf stappen te zetten,” zegt ze.

Vrijwilliger Mari merkt op: ”Het mooiste is om te zien hoe iemand weer meer plezier krijgt in het leven. Dat is precies waarom ik dit werk doe.”

Oproep voor nieuwe vrijwilligers

Er is altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers voor het Maatjesproject. Er zijn veel aanvragen voor maatjes, maar te weinig vrijwilligers om iedereen te helpen. Josée Peereboom, bestuurslid bij Humanitas ZW-Friesland benadrukt het belang van een goede match tussen vrijwilliger en deelnemer: “We zorgen ervoor dat er een klik is, zodat het voor beide partijen prettig is.”

Het werk als maatje is waardevol. Vrijwilliger Mari merkt dit zelf ook: “Je leert er veel van. Het is bijzonder om te zien hoe eenvoudig je iemand kunt helpen, maar je krijgt er zelf ook zoveel voor terug.” Humanitas is er ook voor inwoners die zich eenzaam voelen. “Je bent niet alleen. Neem de stap, je bent niet de eerste die dit doet en je hoeft het niet alleen te doen,” zegt Josée afsluitend.

Maak het verschil

Meld je aan als vrijwilliger en help anderen met een steuntje in de rug, terwijl je samen leuke dingen onderneemt. Aanmelden of meer info? Bezoek de website www.humanitas.nl/zuidwest-friesland of stuur een e-mail naar zw-friesland@humanitas.nl. Zet samen stappen naar een wereld waarin niemand er alleen voor staat.

Mentale problemen en eenzaamheid onder jongeren nemen toe. Het Maatjesproject van Stjoer biedt jongeren tot 33 jaar met een sociale of psychische kwetsbaarheid een steuntje in de rug. Door hen te koppelen aan een vrijwilliger (maatje), helpt deze Friese organisatie hen om persoonlijke doelen te bereiken en sterker in het leven te staan.

Samen kleine stappen zetten

Het project draait om gelijkwaardig contact en kleine stappen vooruit. Maatjes ondernemen samen activiteiten die aansluiten bij hun interesses, zoals wandelen, sporten of een kop koffie drinken. Deze eenvoudige momenten bieden vertrouwen en helpen jongeren hun angsten te overwinnen.

"Veel jongeren zitten thuis en weten niet hoe ze verder moeten," vertelt Lianne, coördinator van het project. "Bij ons ontdekken ze op een laagdrempelige manier wat ze nodig hebben, zonder meteen in een hulpverleningstraject te belanden. Het contact is echt van mens tot mens."

Deelnemers worden vaak doorverwezen door ouders, hulpverleners of scholen, maar melden zichzelf soms ook aan. Vrijwilligers melden zich aan om iets voor een ander te betekenen. "Iedereen kan maatje worden," zegt Lianne. "We zoeken altijd naar een goede match, zodat het voor beide partijen waardevol is." Het traject duurt gemiddeld een jaar, met als doel dat deelnemers zelfstandig verder kunnen.

Judith’s verhaal

Judith (22) uit Leeuwarden laat zien wat het project kan betekenen. Ze begon als vrijwilliger bij het Maatjesproject. Later stroomde ze door in het Ervaringen-team (E-team) van Stjoer. Hier deelt ze haar verhaal over huiselijk geweld, pesten en PTSS. "Het vertellen van mijn verhaal geeft me een stem terug," zegt Judith. Haar hulphond Mika is hierbij onmisbaar. "Hij geeft me rust en zelfvertrouwen, waardoor ik situaties aankan die ik eerder vermeed."

Met haar ervaringen wil Judith anderen helpen. "Ik wil jongeren steunen en bijdragen aan betere jeugdhulp," vertelt ze.

Foto: Christina van der Bijl

Vrijwilligers hard nodig

Het succes van het Maatjesproject hangt volledig af van vrijwilligers. Momenteel wachten 60 jongeren op een maatje. "We zijn trots op de 40 koppelingen die we dit jaar hebben gemaakt, maar er is nog veel vraag," benadrukt Lianne. Vrijwilligers krijgen ondersteuning, trainingen en intervisie.

"Zelfs een paar uur per week kan een groot verschil maken," zegt Lianne. "Een luisterend oor, samen een activiteit ondernemen: het helpt jongeren sterker in het leven te staan."

Heb jij het in je om iemand dat steuntje in de rug te geven?

Neem contact op met Stjoer via www.stjoer.frl  en ontdek wat jij kunt betekenen. Het Maatjesproject bewijst dat kleine gebaren grote impact kunnen hebben.

Vrijwilliger de heer Mari Van de Pol.