Voorwoord Wethouder Petra van den Akker
Gepubliceerd op in Cultureel Erfgoed.
Inmiddels zijn we alweer bij de zesde nieuwsbrief van cultureel erfgoed. Zelf loop ik ook alweer bijna twee jaar mee als wethouder en erfgoed blijft toch één van de meest bijzondere onderwerpen waar ik mij mee bezig mag houden.
Dagelijks ben ik opnieuw onder de indruk van de rijkdom aan cultureel erfgoed in Súdwest-Fryslân. In elk seizoen is onze gemeente adembenemend mooi. Toch vind ik het voorjaar extra mooi. Met het langzaam weer op gang komen van de buitenrecreatie, zowel op land als op het water, te midden van al dat ontluikende groen en bermen vol fluitenkruit en boterbloemen.
De historische kernen en ons waterrijke cultuurlandschap worden gewaardeerd door onze inwoners en trekken veel toeristen. Juist het erfgoed maakt Súdwest-Fryslân zo aantrekkelijk om in te vestigen, te ondernemen of te recreëren! We moeten ons erfgoed daarom goed blijven beheren voor de toekomstige generaties en hier zorgvuldig mee om blijven gaan. Ondanks de grote druk die is er op de ruimte en de financiële middelen.
Verduurzamen daar waar mogelijk is hierbij erg belangrijk, met aandacht voor circulariteit conform de eisen van deze tijd. Door oog te hebben voor het cultureel erfgoed houden we de omgeving leefbaar. Wij zijn de rentmeesters en dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd.
"Door oog te hebben voor het cultureel erfgoed houden we de omgeving leefbaar."
Goede samenwerking met erfgoedorganisaties essentieel
Ik vind het dan ook heel belangrijk dat deze gemeente veel aandacht heeft voor samenwerking op het gebied van erfgoed met interne en externe partners. Zo had ik het de vorige keer over de bijzondere berging van de Lancaster ED603. Er waren diverse musea geïnteresseerd in de onderdelen en objecten die van en uit het vliegtuigwrak kwamen. Zo hebben De Tiid Bolsward, Oorlogszolder Workum, ‘t Ponthus Stavoren, Kazemattenmuseum (en ook een aantal museum buiten Fryslân) hun collectie kunnen verrijken met zeer bijzondere objecten. Dat is zeker het bekijken waard!
Hierdoor wordt dit bijzondere verhaal straks op verschillende plaatsen verteld. Ook zijn er twee verzilverde sigarettenkokers gevonden met daarop de initialen van twee van de bemanningsleden. Deze objecten gaan niet naar een musea, maar zullen naar verwachting volgend jaar bij de herbegraving aan de families van de omgekomen bemanningsleden worden overhandigd.
Overigens, voel je vrij om feedback te geven op deze nieuwsbrief of met suggesties te komen voor onderwerpen voor de volgende edities. En stuur deze nieuwsbrief gerust door, wij willen graag ons gemeentelijk erfgoed met iedereen delen. Voor nu wens ik je veel leesplezier en graag tot het najaar!
Dit artikel is onderdeel van de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. Wil je op de hoogte van het laatste Cultureel Erfgoed nieuws blijven? Meld je aan voor de Nieuwsbrief Cultureel Erfgoed. De nieuwsbrief verschijnt 2x per jaar.
Zie ook
- Voorwoord wethouder Petra van den Akker
- Agrarisch erfgoed
- Hoe de Snow Goose van het rechte pad week en daarmee Bolsward redde
- Van kerktoren naar kerktoren, op de fiets door Súdwest-Fryslân
- Het bouwhistorisch detail – het sleutelstuk
- In de schijnwerpers: Roos Snijders
- De archiefschatten van Súdwest-Fryslân
- Welke subsidies zijn er voor monumenten?
- Doe mee aan de Open Monumentendag 2024!
- Open Monumentendag 2024