Contact

Veteranen geëerd met Witte Anjer Perkje in Sneek

Zaterdag 26 juni werd tijdens de Nederlandse Veteranendag een gedenksteen onthuld in een speciaal aangelegd Witte Anjer Perkje in het Koningin Wilhelminapark in Sneek. De ceremoniële plechtigheid werd bijgewoond door burgemeester Jannewietske de Vries, wethouder Mark de Man en een vijftiental veteranen/militairen. Met de aanleg van een witte anjerperkje geeft de gemeente Súdwest-Fryslân een duidelijk signaal af waardering te hebben voor de 660 veteranen die in de gemeente wonen. Het perkje is beplant met een mooi afgestemde gemengde beplanting van eenjarige planten, in de kleuren van de Nederlandse vlag, die het hele jaar bloeien en die een natuurlijke steun geven aan de witte anjers.

Over de Nederlandse veteranendag

Sinds 2005 vindt de Nederlandse Veteranendag plaats op een zaterdag rond 29 juni, de geboortedag van wijlen Prins Bernhard. Op deze dag staat Nederland stil bij de inzet van de 110.000 Nederlandse militairen in het verleden maar ook bij vredesoperaties die nu in verschillende delen van de wereld plaatsvinden. De witte anjer is het symbool van verzet en daarmee geïntroduceerd als uiting van waardering voor Nederlandse veteranen.

In verband met de coronacrisis vond de viering dit jaar, net als vorig jaar, in aangepaste vorm plaats. Ook wapperde de Nederlandse vlag de gehele dag op de Martinikerktoren in Bolsward en Sneek.